home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Biztonságpolitikai kihívások
(—)
2015.07.27.
LXX. évf. 29. szám

A tomboló hőség ellenére a szerbiai politikai élet továbbra is igen pörgősen alakul. Az ország számos biztonságpolitikai kérdéssel szembesül, és egyelőre nem tudni, az államvezetőség ezeket hogyan fogja tudni egyrészt kommunikálni, másrészt megoldani. A gazdasági nehézségek továbbra is érezhetőek, szeptembertől kezdődnek az elbocsátások a közszférában.

Az ISIS Szerbiát fenyegeti

A múlt héten került fel a világhálóra az a videoüzenet, amelyben az Iszlám Állam Szerbiát fenyegette meg. A videó szerint Szerbia, illetve a Balkán többi állama is rövidesen betagolódik az Iszlám Államba. Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök a többségében albánok lakta bujanovaci és preševói látogatásakor úgy nyilatkozott, hogy Szerbia könyörtelen harcot fog folytatni a terrorizmus ellen. A szerb miniszterelnök egyúttal elégedettségének adott hangot, hogy a preševói albánokkal való viszony — noha még korántsem ideális, de — kedvező irányba fejlődik.     (Tanjug)

Rekord született

Minden eddiginél többen látogattak el a péterváradi Exit Fesztiválra. A négynapos rendezvénynek az idén mintegy 190 000 részvevője volt. Az Újvidék melletti Exiten 700 előadó lépett fel 24 színpadon. A rendőrök összesen 47 esetben koboztak el kábítószert: 177 gramm marihuánát, 13 gramm kokaint, kisebb mennyiségű hasist, 2118 darab ecstasy tablettát. Az idei év sem múlhatott el tragédia nélkül, egy fiatal ugyanis a várfokról leesve meghalt.     (B92)

Ki a hibás?

A múlt hét első felében főként az volt a téma, ki a hibás azért, hogy Aleksandar Vučić szerb miniszterelnököt és kíséretét inzultus érte a srebrenicai megemlékezésen. A Blic napilap úgy értesült, hogy a szerb miniszterelnök protokollfőnökét kőzáporral támadták meg, s ez a fő oka annak, hogy a szerb államvezetőség szerint szervezett volt a támadás. A történtekre jól rálátó hírforrás a Blicnek azt állította, hogy a támadásról mind a szerb, mind a bosnyák hírszerzés és titkosszolgálatok tudtak.     (Blic)

Vajdaságnak nem kell a függetlenség

Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke azt nyilatkozta, hogy Vajdaságnak nem függetlenségre, hanem Szerbián belül másmilyen helyzetre van szüksége. „Nekünk egy államunk van, ez Szerbia Köztársaság, s ebben a Szerbiában kell Vajdaságnak megtalálnia a helyét. Vajdaságnak nem függetlenség kell, hanem szabad vajdasági emberek, akik dönthetnek a saját sorsukról. Ez Szerbiának és Vajdaságnak is jó” — mondta a pártelnök a liga megalakításának 25. évfordulóján.     (Beta)

Elbocsátások szeptembertől

A Blic úgy tudja, Vučić miniszterelnök jóváhagyta, hogy szeptemberben megkezdődjenek az elbocsátások a közszférában. A napilap szerint mintegy 9000 embernek fognak felmondani az államigazgatásban, az egészségügyben, az oktatásban és az igazságügyben. Az elbocsátottak többsége a kisegítő személyzethez tartozik, a számuk pedig nagyjából fele-fele arányban fog megoszlani az önkormányzatok és a közszféra között.     (Blic)

Egy nőt vádolnak a Beko elleni merénylettel

Nebojša Stefanović belügyminiszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy egy M. A. monogramú, 31 éves nőt tartóztattak le azzal a váddal, hogy köze volt a Milan Beko oligarcha elleni merénylethez. Mindezt arra alapozzák, hogy a helyszínen megtalálták a nő DNS-ét. Ugyanez a DNS-minta volt egyébként azon a bombán is, amellyel 2012-ben gyilkoltak meg két személyt. A belügyminiszter szerint a nőt két gyilkossággal és kábítószer-kereskedelemmel vádolják.     (Tanjug, Srna)

Nem támogatja

Aleksandar Vučić ellenzi Milorad Dodiknak, a boszniai Szerb Köztársaság elnökének azt a felvetését, amely a boszniai szerb entitás nagyobb bírósági függetlenségével kapcsolatos népszavazásról szól. A szerb miniszterelnök minderről személyesen is próbálta meggyőzni Dodikot, rámutatva arra, hogy a kezdeményezés súlyos destabilizációhoz vezetne a térségben. Vučić mindezt a múlt heti sajtótájékoztatóján félig-meddig meg is erősítette. Az elemzők arra is rámutatnak, hogy időközben Dodik retorikája is enyhült. Immáron hajlandó e kérdésben Szarajevóval is tárgyalni, de továbbra is azt hangsúlyozza, hogy a népszavazás elkerülhetetlen lesz, ha a másik fél nem mutat együttműködési szándékot ebben a kérdésben.     (Blic) 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..