home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Beszél majd az utókor…
BASITY Gréta
2017.03.13.
LXXII. évf. 10. szám
Beszél majd az utókor…

Dr. Bubóról, Mézga Gézáról, Mekk Elekről, na meg mindnyájuk szülőapjáról, Romhányi Józsefről, aki március 8-án lett volna 96 éves, és akár a ma emberéről is mintázhatta volna különös karaktereit.

A digitális bennszülöttek Mézga Aladárjai, a pszichoszomatikus betegségek meg a mindenhez és semmihez sem értő diplomás munkanélküliek virágkorában titkos, misztikus, egy kicsit utópisztikus érzést keltenek a jól ismert karakterek.

A magyar verszsonglőr, vagy ahogy az utókor becézi, Romhányi, a rímhányó 1921. március 8-án született Nagytétényben. Humoros versikéi mindmáig gimnáziumi padsorok alatt csusszannak kézről kézre, rímei pedig ott zsongnak a gyermekkor tejbegrízízű délelőttjeinek emlékezetében. Lássuk, mit tanultunk kedvenc mesehőseinktől, idézzük fel a múlt század állatbőrbe bújt bölcselkedőit és kispolgári ügyeskedőit, akik még a modern szülői kihívásokban, az iskolai unaloműzésben és a pályaválasztásban is segítségünkre lehetnek.

„Sok esetben már az is számottevő, ha az orvos életben marad!”

Megdöbbentő lehet felnőtt vagy félig-meddig felnőtt fejjel újranézni a magyar televízió hőskorában vetített rajzfilmeket, hiszen kisgyermekként távolról sem az erőteljes társadalomkritika kötötte le figyelmünket, inkább csak a cselekményre, a rajzfilmfigurák ügyefogyottságára, a szerethető karakterekre összpontosítottunk. Fel sem tűnhetett, hogy a csodadoktor és erdei szárnysegédei súlyos társadalmi és pszichológiai problémákat göngyölítenek fel a kalandok során. „Az elmegyógyász csak akkor tévedhet nagyot, ha nem állapít meg semmit” — állítja a doktor, és Bubó következetes sikertelenséggel kezeli a liba hipochondriáját, az elefánt kisebbrendűségi komplexusát, a bolha megalomániáját, a szarvas beteges féltékenységét, a víziló falánkságát, a mezei nyúl paranoiáját vagy a vaddisznó alkoholizmusát. A magyar animációs film máig utolérhetetlen szövegírója egyszerre szólítja meg a gyermekközönséget és szórakoztatja a szülőket, nagyszülőket is a képernyők előtt. Pedig Dr. Bubó Bubó és Sólyom csőrmester esetei korántsem jelentéktelenek, a ’70-es és ’80-as évek magyar társadalmának súlyos kórképét adják, de ahogyan a valóságban, úgy a rajzolt világban is megoldatlanul maradnak a feszítő problémák, és egyre csak szaporodnak a rendelő „betegei”. Éppen úgy, ahogyan a jelenben is egyre szaporodnak a mentális és a lelki betegségek. A nagy rímhányó mintha a jövőbe látna, amikor a pszichoszomatikus megbetegedésekkel, a drogfogyasztással, a bulvársajtóval vagy a szervezett bűnözéssel szembesíti erdei csapatát. Lehet, hogy MZ/X súgott neki a gondolatátvivő kézi készüléken keresztül?

„Egy forintért megmondom”    

A XXX. századi magyar rokon, MZ/X, vagyis Öcsi és a Mézga család 1968-ban lépett először kapcsolatba Romhányi József és Nepp József briliáns rajzfilmsorozatában. Mézga Géza nem birkózik meg temérdek családfői gondjával-bajával, ezért szorul köbunokája segítségére, ám a csodálatos jövőbeli találmányok sosem válnak be igazán, emlékezzünk csak a vízjáró csodaautó vagy az utópisztikus forgópalota csúfos kudarcára. A kísérletek egyedül az ablaküvegezőnek kedveznek, na meg Aladárnak, a legifjabb Mézgának, aki egy forintért tolmácsolja Öcsi újmagyar használati utasításait. A mai szülő, a digitális bevándorló is folyton azt érzi, hogy gyermeke beavatottja egy olyan ultramodern világnak, amelyben a család felnőtt tagjai egy kissé mindig esetlenül mozognak. Mézga Géza és Paula tehetetlenül, értetlenül szemlélik gyermekeik viselt dolgait, zenei ízlését, technológiai tudását és persze állandó civódását. A XXI. századi szülő mozgástere és kontroll-lehetősége még ennél is jobban beszűkülhet, hiszen a rajzfilm főcíméből ismert jelenetben csupán egyetlen televízió állt a család rendelkezésére, ma pedig szinte minden gyermekszobára jut egy-egy tévé, illetve számítógép. A jól ismert jelenetek a digitális kor tapasztalatainak tükrében kapnak friss értelmezési felületet, a Mézga család manapság is ugyanannyi humorral, iróniával mesél a szülő-gyermek kapcsolatról és a kispolgári létről, mint annak idején a Magyar Televízió 1-es csatornáján, amikor is a mostani szülők korosztálya volt a célközönség.

„S evezzevel ava teve levelkévét kivilevelhevelteve”

Talán éppen azért érezzük közel magunkhoz az említett rajzfilmfigurákat, mert kisgyermekkorban zártuk őket a szívünkbe. A retró animációs sorozatok újranézésével a szülők is jól szórakoznak, a fiatalok is sokat tanulhatnak az előző generáció társadalmi környezetéről, és a mai gyerekek sem unatkoznak mellettük. Ehhez társul még az azóta is egyedülálló titkos fűszer, a Romhányi-alapanyag: a sokszor kínosan erőltetett rímpárok, a fanyar faviccek és a kacagtató szójátékok. Romhányi József humora a középiskola önfeledt röhögéseihez áll legközelebb. Nem csoda, hogy a költő 1983-ban megjelent Szamárfül című kötete napjainkban is gyakran gazdát cserél a gimnáziumi padsorok alatt. Egy gyors körkérdés tanulsága szerint az Ebigrammák örök érvényű tanulságai mellett a kötetben a sírfeliratok kőbe vésett hülyeségei a legolvasottabbak, melyekkel még a legunalmasabb hétfő délutáni latinórák alól is felmentést nyerhetünk néhány pillanatra. Ennek bizonyítékaként álljon itt a Nerc szomorú éneke:

Hogy lenyúztak, ó, én árva,

elvittek az operába!

Lógott ott még hód, nyest, menyét.

Ó, hogy utálom a zenét!

„Gyertek, gyertek, hogyha mertek, bennem remek mestert leltek”

Mielőtt búcsút intünk a gyermekkor mesehőseinek, a pályaválasztás előtt álló fiatalok kedvéért mutassuk be a magyar rajzfilmtörténet ezermesterét, a Romhányi-opus méltánytalanul mellőzött okos kosát, Mekk Eleket. Az ezermester szintén Romhányi József szülöttje. A bábfilmsorozat 1973-ban került először képernyőre. A főhős egy kontár, kétbalkezes kecske, aki folyton pályamódosításra kényszerül, mert minden munkáját elbaltázza. A sorozatban tizenhárom cégért akaszt ki a házfalára, mi pedig végignézhetjük, hogyan bukik bele az álezermester az asztalosságba, a kályhaépítésbe, a cipőkészítésbe, a kútásásba és minden egyébbe, amibe belefog. Az egyik legemlékezetesebb jelenetben a mester a tetővel kezdi az építkezést, miközben a malacok tartják az ólat. Alap nélkül persze összedől a malacól, ami az ezermester karrierjére is igaz. Végül azonban a káposztaszakértő megtalálja hivatását: az utolsó epizódban a szabóság cégére nem esik le a falról, Mekk Elek sokadszori próbálkozás után büszkén hirdetheti választott szakmáját eszperente papagája segítségével. A történet tanulsága, hogy a sikeres karriert biztos alapokra, tehetségre és elhivatottságra kell felépíteni, figyelembe véve a piaci igényeket, ahogyan azt a szakállas kecske is tette, amikor minden alkalmat megragadott, hogy segítsen a körülötte élő állatoknak. De nem elég az önbizalom, rátermettségre is szükség van. Vagy ahogyan Dr. Bubó mondaná: minden jó, ha rossz a vége.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..