home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Belgrádi képeslap
(o. i.)
2008.02.27.
LXIII. évf. 9. szám
Belgrádi képeslap

Szalai Attila karikatúrájaEGY NAPPAL KÉSåBB. Szerbia történelmébe fekete betűkkel kerül majd be a dátum: 2008. február 17-e, a déli tartomány, Kosovo függetlenedésének napja. A szerbiai kormány, még a prištinai parlament ünnepi ülése előtt, semmissé nyilvánította a deklarációt. Kosovo n...

Szalai Attila karikatúrája

EGY NAPPAL KÉSåBB. Szerbia történelmébe fekete betűkkel kerül majd be a dátum: 2008. február 17-e, a déli tartomány, Kosovo függetlenedésének napja. A szerbiai kormány, még a prištinai parlament ünnepi ülése előtt, semmissé nyilvánította a deklarációt. Kosovo nem függetlenedhet, mert mindig is Szerbia része volt, és az is marad. A Belgrád számára fekete vasárnapot követő hétfőn ezt a kormányhatározatot a szerbiai parlament is megerősítette: Szerbia soha nem fogja elismerni a tartomány egyoldalúan kikiáltott függetlenségét. A parlament rendkívüli ülésén Vojislav Koštunica kormányfő megismételte vádjait: az Egyesült Államok és európai barátai elrabolták Szerbia szerves részét, és ott katonai gyakorlóteret hoztak létre saját szükségleteikre. ,,A tartomány függetlenségének a kihirdetése nem azt jelenti, hogy Kosovo elveszett, hanem csupán egy új lapot nyitunk nemzetünk történelmében. Politikánk új célja Kosovo visszaszerzése - mondta a miniszterelnök, az SZDP elnöke, aki február 17-én főnixként éledt újra a semmiből. A szerbiai elnökválasztás eredményének ismeretében, ha valaki azt hitte volna róla, hogy politikai halott, s eltűnik a süllyesztőben - csalódnia kellett. A minimális támogatottsággal maximális hatalmat gyakorló miniszterelnök megkapaszkodott Kosovóban, megtalálta a vesszőparipáját, s ezen kíván lovagolni - az idők végezetéig, ha hagyjuk. A parlament rendkívüli ülésén egyébként ott voltak a VMSZ képviselői, de nem vettek részt a szavazásban. Az LDP és a VSZL képviselői nem támogatták a kormányhatározat elfogadását.
Amúgy: a parlament február 18-ai ülése egyébként nem a kosovoi határozat miatt marad emlékezetes. Arról marad nevezetes, hogy a szerbiai hatalmi struktúra (ismét) bebizonyította: számára a terület fontosabb, mint a polgárai, az emberéletek. Azon a bizonyos fekete vasárnapon Újvidéken egy kávézóban hét fiatal égett szénné, a nyolcadik áldozat a kórházban halt meg. A szerbiai parlament, szégyen, nem érezte szükségét annak, hogy egyperces néma főhajtással adózzon a nyolc fiatalnak, akik egy esztelen cselekedetnek (szándékos gyújtogatás) estek áldozatául.
Múlt hétfőn egyébként az USA elismerte az új államot, Kosovót. Megtette ezt Franciaország, s azóta egy tucat állam.
CSÜTÖRTÖK. A kormány szervezésében Belgrádban február 21-én, csütörtökön tiltakozó nagygyűlést tartottak Kosovo Szerbia elnevezéssel. A cél az volt, hogy Szerbia történelmének legnagyobb békés népgyűlésével tiltakozzon a déli tartomány függetlenedési kísérlete miatt. Ami a tömeget illeti 150 000, 300 000 és félmillió embert emleget a sajtó. A szónokok közül Vojislav Koštunica kormányfő ismét Amerikát és európai ,,csatlósai-t vádolta Kosovo elcsatolásáért. A radikálisok vezetője, Tomislav Nikolić azzal fenyegetőzött: ,,nehogy már azt akarják az albánok, hogy odamenjünk, és megmutassuk. åt egyébként a parlamenti pártok szónokaként jelentették be, miközben sem a DP-től, sem az LDP-től, a VSZL-től, a G17-től, sem a VMSZ-től nem kapott felhatalmazást, hogy a nevükben beszéljen. Koštunica nagy barátja, a filmrendező Emir Kusturica az egérlyukban meghúzódókkal kezdte (Szerbia elnökének, Boris Tadićnak ezen a napon sürgős tárgyalnivalója akadt Romániában). Majd a nyugati hatalmak elleni vádiratban elsiratta Slobodan Miloševićet: ,,börtönbe vetették az elnökünket...
A szürrealista elemekben bővelkedő rendezvényről a tömeg egy része a Szent Száva-székesegyház elé vonult könyörgő misére. A tömeg másik része - zömmel gyerekek és fiatalok - gyújtogatott, kirakatüvegeket tört be, butikokat és trafikokat fosztogatott. Tehette. Hiszen az amerikai, a horvátországi nagykövetség, a külföldi bankfiókok előtt egyetlen rendőr sem állt. Amit nem lehetett másként értelmezni: szabad a garázdálkodás, a vandalizmus, a rablás, fosztogatás. Az amerikai nagykövetség lángokban álló szárnyához előbb a tűzoltók érkeztek ki - ők találtak rá az újvidéki illetőségű tüntető fiatalember megszenesedett holttestére -, csak azután avatkoztak be a rendőrök. Majd kétszáz sérültet láttak el a mentősök: tüntetőket, rendőröket, újságírókat, járókelőket.
Belgrád egy civilizált ország tömeges és békés képét akarta megmutatni a világnak. Ezzel szemben olyan képeket sugároztak a hírtelevíziók, melyeken fiatalok gyújtogatják, törik, zúzzák és fosztogatják a saját városukat. A rendőrök pedig verik a saját polgáraikat. Egy olyan ország képét mutatja, amelyben az ellenzéki politikus feleségének és gyerekeinek a testi épsége is veszélyben van - a csőcselék az LDP elnökének, Čedomir Jovanovićnak a lakása előtt gyülekezett. Olyan országét, ahol a független média veszélyben forog: félő volt, hogy a B92 rádió és tévé épülete is az amerikai nagykövetség sorsára jut, szerencsére ez nem történt meg.
Most a történtekért valakinek vállalni kellene a felelősséget. A tömeggyűlés szervezőinek. Koštunicának is, Nikolićnak is, és bizony Tadićnak is (Tadić Romániából szólította fel a rendbontókat, hogy hagyják abba). Felelősség terheli továbbá az oktatási minisztert, aki 21-ére munkaszüneti napot adott az iskoláknak, hogy ,,a tanárok is eljöhessenek Belgrádba. Ezzel a döntésével tulajdonképpen kilökte az utcára a gyerekeket, akik egész nap azt tehettek, amit akartak. Velimir Ilićnek ebben a blamázsban is van kanala: a nagygyűlés előtt azt nyilatkozta, hogy ,,néhány betört ablak semmi ahhoz képest, hogy Szerbiától elvették jogos jussát, a szívét, Kosovót. Szerinte a betört ablak is demokrácia - éppen csak azt nem tette hozzá: ,,rajta, gyerekek! Slobodan Samardžić szintén elgondolkodhatna azon, mit nyilatkozik. Szerinte a kosovói-szerbiai határátjárón történt gyújtogatás indokolt reakció volt...
OROSZORSZÁG ANYÁCSKA. Ebben a Szerbia számára sorsfordító időszakban a belgrádi politikai elitnek minden bizodalma Oroszországban van: a régi szövetséges oltalmazó támogatásában. Belgrád nagy reményekkel várta hétfőn (lapzártakor) az orosz választásokon esélyes Dimitrij Medvegyev érkezését. A nagy összeborulásra azonban előre árnyékot vetett egy durva moszkvai incidens. Szerbia moszkvai nagykövetsége (a szerb külügyminiszter, Vuk Jeremić követelésére) tiltakozó jegyzéket adott át az orosz állami tévé szerkesztőjének. A levél szerint Szerbia számára teljes mértékben elfogadhatatlan Konsztantin Szemin fellépése az orosz állami televízióban, különösen ,,egy olyan pillanatban, amikor Szerbia saját területi egységének a problémájával szembesül. Kommentárjában az újságíró a néhai kormányfőt, Zoran Đinđićet a Nyugat bábjának nevezte, aki tönkretette a nagy szerb katonaságot és hírszerzést, aki némi segély fejében kiadta Hágának Slobodan Miloševićet, ezért ,,rászolgált az életét kioltó golyóra.
A páratlanul durva megnyilatkozás miatt már korábban tiltakozott a DP és az LDP. S tiltakozást váltott ki a közvéleményben még egy hír: Moszkva a minap írásban is értesítette Belgrádot, hogy politikai menedékjogot adott Milošević fiának és feleségének. Politikai menedékjogot annak az asszonynak, akit gyilkosságra való felbujtással vádolnak a Ćuruvija-perben! Milošević Moszkvában élő fivére, Boro pedig azt nyilatkozta: Kosovo függetlenségének egyoldalú kikiáltására Szerbia fegyveres reagálása lett volna az egyetlen lehetséges és helyes válasz.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..