Az úszás aranyérmes Lilije
Bíró Tímea
2018.04.18.
LXXIII. évf. 15. szám
Az úszás aranyérmes Lilije

Kuti Lili fiatalkora ellenére már rengeteg éremmel büszkélkedhet.

Itt a tavasz, hamarosan pedig a nyár is, amikor annyira felmelegszik a víz, hogy úszni lehessen. Vannak azonban, akik egész évben többet vannak a vízben, mint a szárazföldön. Ilyen Kuti Lili is, aki fiatalkora ellenére már rengeteg éremmel büszkélkedhet.

Lili négyéves korában járt először sportiskolában, ötévesen tanult meg úszni, és gyorsan beleszeretett a sportba. Hatéves korában vett részt az első úszóversenyen, és azóta töretlen sikerrel halad előre a szabadkai Spartacus Úszóklub tagjaként.

— Minden vízi sportot szeretek, viszont az úszás a kedvencem. A vasárnap kivételével mindennap van edzésünk, mely két óra hosszát vesz igénybe. Kedden, csütörtökön és szombaton úgynevezett szárazedzésünk van, ami annyit tesz, hogy a talajon végzünk olyan gyakorlatokat, amelyekkel a végtagjainkat erősítjük. Nekem ez a mindennapos programom az iskola után, és rájöttem, hogy  heti egy pihenőnap bőven elég.

Jelenleg több mint tízen edzenek együtt, és az edző mindig azoktól várja el a 110 százalékot, akik éppen versenyre készülnek. Szerb és magyar ajkú fiatalok egyaránt tagjai az úszóklubnak, és Milan Jovanović edzi őket. Lili elmondta, hogy a klubban rengeteget fejlődött a szerbtudása. Az első aranyérmét hétévesen szerezte hátúszással.

— A hátúszásban vagyok a legjobb, immár négy éve én hozom el az aranyat ebben a kategóriában. Sokat utazunk, és így meglátjuk azt is, hogy máshol milyen körülmények között úsznak a versenyzők. Nagyon tetszett a niši medence. Olyan szép, mint a miénk Szabadkán. Ezek az utazások kirándulások is egyúttal. Magyarországon és Bosznia-Hercegovinában is nagyon jól érzem magam. Legutóbb az országos versenyről jöttem haza első helyezettként, tehát megnyertem a kupát.

Már ilyen fiatal korban is sok mindenről le kell mondani, ha valaki élsportoló szeretne lenni. Kitartóan és kompromisszumok nélkül be kell tartani a szabályokat, hiszen azok az eredményes munka érdekében íródtak.

— Este tíz órakor már lefekszem aludni, mert fontos, hogy kipihent legyek. A versenyek előtti héten csak zöldséget, gyümölcsöt, illetve húst szabad fogyasztani. Az előbbieket a vitaminok, az utóbbit pedig az energia miatt fontos bevinni a szervezetbe.

Arra a kérdésemre, hogy mennyire viselik meg a kudarcok, Lili azt válaszolta, el tudja szomorítani egy-egy gyengébb helyezés, vagy ha rosszabb időt úszik a megszokottnál, viszont úgy véli, nem szabad túlzottan elkeseredni, mert az is elveszi az energiát, márpedig ennél sokkal fontosabb, hogy készüljön a következő versenyre.

Az úszás nem jár sok sporteszközzel, viszont a versenyekre való utazást és a nevezési díjat a szülők a saját zsebükből kénytelenek kifizetni.

Lilinek Hosszú Katinka a példaképe, és szeretne egyszer úgy úszni, mint ő. Álmai között az is szerepel, hogy kijusson az olimpiára — ehhez kívánunk neki nagyon sok sikert!

 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Ép Testben rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..