home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Az ősi gyógyászat nyomdokain
BÚCSÚ Ottó
2013.02.06.
LXVIII. évf. 6. szám
Az ősi gyógyászat nyomdokain

Dr. Kozák Sánta Dóra szabadkai orvos természetgyógyászattal, azon belül pedig az ősi gyógymódokkal foglalkozik. Igaz, hogy már egy ideje nem dolgozik az egészségügyben, mert műszaki jellegű vállalkozása van, de családja, rokonai és ismerősei körében szívesen elbeszélget a témáról.

— Az elmúlt nyáron részt vettem a magyarországi Bükkszentkereszten szervezett gyógynövénynapokon, és meghallgattam a hírneves természetgyógyásznak, a 84 éves Gyuri bácsinak a táplálkozásról és a gyógyteákról tartott előadását. A tudományát — mint mondta — az édesanyjától szerezte. Ő maga is gyűjti a gyógynövényeket, melyekből aztán teakeverékeket, olajat és tinktúrát készít. Ezek árusítását képzett természetgyógyászok végzik, akik kellő tanácsokkal is ellátják a betegeket. A gyógynövénynapok iránt nagy volt az érdeklődés, elsősorban a betegek részéről, de jelen voltak természetgyógyászok, orvosok is — mondta beszélgetésünkkor dr. Kozák Sánta Dóra szabadkai orvos, aki természetgyógyászattal, azon belül pedig az ősi gyógymódokkal foglalkozik. Igaz, hogy már egy ideje nem dolgozik az egészségügyben, mert műszaki jellegű vállalkozása van, de családja, rokonai és ismerősei körében szívesen elbeszélget a témáról.

— Őseink életmódját tanulmányozva arra a megállapításra jutottam, hogy magával a táplálékukkal gyógyítottak. Annak idején a táltos meghatározott juttatást kapott, attól függetlenül, hogy hány beteget gyógyított. Ha valaki nem gyógyult meg, azt a táltosnak be kellett fogadnia a saját sátrába, élelmeznie és gyógyítania kellett. Ez arra motiválta, hogy jól végezze a dolgát, ne legyenek betegek az emberek.

A doktornő elmondta, hogy évekkel ezelőtt súlyosan megbetegedett, és a gyógykezelése nem hozta meg a kívánt eredményt. Ekkor döntött úgy, hogy a természetgyógyászati és az ősi gyógyászati eljárásokat saját magán próbálja ki — és sikerrel járt.

— Kezdtem a táplálkozásom megváltoztatásával. Abbahagytam a csirke- és a pulykahús fogyasztását, mert ez nem felel meg a vércsoportomnak, azonkívül a margarint és a napraforgóból készített étolajat is kiiktattam az étrendemből. Naponta hat kilométert sétáltam, de nem az aszfalton, hanem a földúton, sokszor még sárban is, hogy a földből jövő sugárzást felfogja a testem. Ügyeltem arra is, hogy nappal, napon sétáljak, hogy a nap sugarainak a hatása is érvényesüljön. Közben mélyeket lélegeztem, mert a tüdő is végez bizonyos méregtelenítést. Végül, az egészet megkoronáztam a diófalevél-fürdővel, amely elősegítette a bőrön át történő méregtelenítést és gyulladáscsökkentést. Tudni kell, hogy a betegségeket, így például a rákot is, több gyulladásegyüttes megjelenése okozza. A diónak a bőrön át felszívódó leve a szervezet minden pontján elvégzi a méregtelenítést, és így csökkenti a gyulladást.

* Mit javasol betegnek és egészséges embernek egyaránt?
— Tartsanak egy hónapos teakúrát: egyik nap diólevélteát, a másik nap csalánteát fogyasszanak váltakozva. Utána két hónap szünetet kell tartani, majd a kúrát meg lehet ismételni. A teákkal kapcsolatban el kell mondani, hogy a közkedvelt kamillateát meg a cickafarkteát folyamatosan csak egy hónapon át szabad fogyasztani, hosszabb ideig tartó fogyasztásuk ugyanis visszafordíthatatlan bajt okoz: elsorvasztja a bélbolyhokat.

El szeretném mondani azt is, hogy nagyon ellenzem a vegetáriánus táplálékozást — mert káros. Halmozott hiányállapotot okoz a szervezetben, melynek szüksége van a húsokban lévő aminosavakra. Aki nem eszik húst, annak csontritkulása keletkezik. Nem mindegy azonban, hogy milyen húst, illetve húskészítményt fogyasztunk. Károsak a nitritekkel, nitrátokkal készült különféle felvágottak, szalámik, virslik stb. Helyettük a hagyományos módon elkészített házi szalonna, sonka, kolbász ajánlott. A húsok közül leginkább a vad-, a hal-, valamint a bárány- és a marhahús fogyasztását ajánlom.

A doktornő szerint a gyógyítás folyamatában nagyon fontos a gyógyító személyisége és annak hatása a betegre. A kórt és a kezelését nem lehet csupán a szervekre vonatkoztatni, mert különféle egyéb ártó elemek, erők hatását is el kell hárítani. Azt szokta mondani, hogy a betegség nem könnyen megy oda, ahol nagy az ellenállás, inkább arra igyekszik, amerre könnyebb az útja.

A doktornő arról is beszélt, hogy manapság sok fiatal nőnek nem jön létre a kívánt terhessége. Az említett Gyuri bácsi természetgyógyásznak van erre egy úgynevezett babaváró csomagja, amely esetleg segíthet a gyermek után vágyó házaspárokon.

* Tekintettel arra, hogy a náthalázjárvány terjedésének időszakát éljük, mit javasol e betegség megelőzésére?
— Megelőzés céljából ez esetben is a diófalevél-teát és a csalánteát kell naponként felváltva egy hónapon át fogyasztani. Ezt követően pedig mentateát igyunk — ajánlja dr. Kozák Sánta Dóra.



 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..