home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Az olvasóé a szó
TÓTH Árpádné, Siófok
2008.02.06.
LXIII. évf. 6. szám

Szülőföldem a Vajdaság, büszke vagyok rá!Egy kettéosztott országban élek, s itt ragadok időnként tollat. Igen: kettéoszlott Magyarország! Nem volt elég a trianoni ,,országroncsolás'! Az itt élő magyar nép a politika hatására - észt, szívet félretéve - megosztotta saját nemzetét. Politikai nézeteik,...

Szülőföldem a Vajdaság, büszke vagyok rá!
Egy kettéosztott országban élek, s itt ragadok időnként tollat. Igen: kettéoszlott Magyarország! Nem volt elég a trianoni ,,országroncsolás'! Az itt élő magyar nép a politika hatására - észt, szívet félretéve - megosztotta saját nemzetét. Politikai nézeteik, elveik alapján ítélik meg egymást az emberek. Az emberség - a szeretet pislákoló fényével együtt - folyamatosan fogy. Az emberi ,,másság' negatív előjelű lett. Idegen itt a más származás, idegen itt a más kultúra, idegen itt a más politikai nézet, idegen itt a más bőrszín... és még sorolhatnám tovább. Az európai országok felmérési statisztikája szerint országunk - Magyarország - népe vezet a ,,másság' elutasításában. Tolerancia? - ez már az élet minden területén csak üres szólammá vált. Hová fajulsz, nemzetem?!
Figyelem az embereket: ,,viaszkos arc', az arcmimika nem működik, nincs mosoly, a szemek nem ,,beszélnek' - sematikus lények vesznek körül.
Érzésvilág? Talán van még, de vajon annak lehet-e nevezni? Egoizmus! Ez van mindenekelőtt! A családokban és az élet más területén is. Irigység - hát erről már Európában híresek leszünk! Ez a beteges érzés uralja a családokat, barátokat, az egész társadalmat. Így már semmiféle összetartozásról nem beszélhetünk. Ez a torz érzelemvilág hová vezet?... Isten a megmondhatója. Hogy eddig hová vezetett, azt tudjuk. Már ünnepelni sem tudunk! Történelmünk legcsúnyább szégyenfoltját is bejegyezhetjük, amire még nem volt példa a világon! Népünk egyesítését is leszavazta az ,,Anyaország népe'. Nem mentség erre a politikai kampány sem, mert az ember nemcsak felegyenesedett, hanem megtanult gondolkodni és szívvel érezni is.
Mitől félt a nép ,,ellenző'-vel látó és gondolkodó rétege?... Hogy ,,mások' a határon túli magyarok?... Igen, ,,mások'! Különbek mint emberek! Egyszerűbbek, kedvesebbek, nemzeti hagyományaikat jobban ápolják, lelkiekben gazdagabbak, s nem sznobok. Emberek tudtak maradni mindenféle körülményekben! S most is maroknyi vajdasági népem termeli ki a tehetségeket, csillagokat. Adja az ,,Anyaország' vetélkedőinek tehetséges győzteseit.
Igen, a vajdasági föld nemcsak búzatábláiról, szorgalmas népéről híres. Ez a föld tehetséges embereket is nevel, és tálcán adja a hírességeket. Itt vannak magyar testvéreink, a mostohatestvéreitek! Fogadjátok őket, büszkélkedjetek velük! Kis falvakból jöttek: Horgos, Kishegyes, Csantavér. De tehetségük, szívük szeretete, lelkük gazdagsága - országhatárokat nem ismerve szárnyal. Ígérjük, adunk még Nektek hasonló Magdikat, Henriettákat, Árpikat. Egyet kérünk: a ti szellemetek ne rontsa el őket!
Ilyen és ehhez hasonló gondolatokkal talán még az ,,Anyaország' lelkét, szívét is fel lehetne melegíteni netán!
Városom, Siófok televíziójában riportalanyként ehhez hasonlókat mondtam el, mint amit itt leírtam ,,dióhéjban'. Mivel pár évvel ezelőtt csaknem három évet élhettem szülőföldemen, Vajdaságban, fiam üzletét vezetve, pozitív tapasztalataimról regélhettem a tévériporternek. Az adás negatív hatását a városban időnként még most is tapasztalom. Igen, azóta sokan engem is ,,más'-nak tartanak. Nem tudják, hogy én mindig is ,,más' voltam, vagy csak most vették észre. Ezzel a riporttal ,,barátok'-at vesztettem, de nyertem is - értékesebbeket. ,,Minden rosszban van valami jó - így a közmondás. Igen, megkaptam a ,,más'-ság bélyegét, de gazdagabb lettem új, igaz baráti körrel. Igaz, ők is ,,mások'. Ukrajnai és erdélyi magyarok. Együtt valljuk, hogy az a hazánk, ahol a szülőföldünk van. Nekik büszkélkedhetek a topolyai népitánc-együttes budapesti sikereivel is. Nekik megelégedéssel beszélhetek szülőfalum, Bajsa szépségéről, emberi összetartozásáról; hogy ott szerbek, szlovákok, magyarok milyen békességben élnek a mai napig. Velük mindenről - nemcsak a pénzről! - beszélgethetek. Összejöveteleink lelki tápot adnak a nehézségek elviseléséhez. Így könnyebben várom, hogy ismét találkozzak a Szülőföld kisugárzásával s az ott lakó nép szeretetével.
Az én vajdasági népem tudja, hogy a mosoly, a szeretet gyógyír, gyógymód. åk tudják, hogy a nagy nehézségeket átvészelni csak így lehet. ,,Embernek maradni az embertelenségben is.' S tudják a sérelmek ,,tüskéit' kihúzni.
Nehéz év vár ránk s a világra! Te, vajdasági népem, légy hű önmagadhoz! Maradj meg ilyenek, amilyenek vagy! S továbbra is öregbíts a nemzet hírnevét! Békét, nyugalmat, szép Szülőföldem!
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..