home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az óceán takarítása
Apró József
2022.11.08.
LXXVII. évf. 44. szám
Az óceán takarítása

Mikroműanyag-szennyeződésekkel az Antarktisz jegétől kezdve az óceánok vizein át a legmagasabb hegyek csúcsán keresztül egészen az anyatejig mindenhol találkozunk. Most az óceánok tisztítására egy olyan, mikroműanyagokat kiszűrő robothalat keltettek „életre”, amely nemrégiben megnyerte a Surrey Egyetem nyilvános versenyét, a Természetes Robotikai Versenyt.

A biomimetikus és a bioinspirált tervezés nemcsak a nagy mérnöki rendszerek kifejlesztésére, hanem a világ megértésére és megmentésére törekvő mérnökök, mérnökjelöltek számára is kiapadhatatlan ötletforrás. Egy könnyen elérhető és „megfogható” kiindulópont a tudomány és a technológia világában. Az élőlények által inspirált vagy azokat utánzó mesterséges szerkezetek ideális megoldást nyújtanak a természetben való alkalmazásuk során. Természetesebb módon lehet őket adaptálni, és a mérnökök számára is könnyebb a tervezésük, mivel már létező biológiai struktúrát vesznek alapul. Az állatok testfelépítésének és viselkedésének utánzása azért is megfelelő választás, mert a robot leendő működési területe eleve meghatározza a szerkezeti sajátosságait, és a jelenléte kevésbé zavaró a természetben. A hatékonyságuk is növelhető, vagyis ha falon kell mászni, akkor egy gekkót vagy pókot ajánlott alapul venni, vízben pedig minden szempontból egy hal az ideális választás. Mi sem véletlenül próbálunk a saját képünkre készíteni humanoid robotokat, annak ellenére, hogy egyszerűbb volna egy kerekeken guruló „embert” megépíteni. Az emberszerű gépek azonban jobban belesimulnak a környezetünkbe, valahogy könnyebb elfogadni őket.

Ez volt a célja a Természetes Robotikai Versenynek (The Natural Robotics Contest) is, melyre olyan gépek tervét várták, amelyeket a biomimetika elvei alapján fejlesztettek ki. Próbáltak lehetőséget teremteni arra, hogy bárki, aki érdeklődik a természet vagy a robotika iránt, nyugodtan küldje be az ötletét, hogy azt egy valódi mérnöki rendszerré alakítsák, bemutatva a tervezési folyamatot a nyertes vázlattól egészen a működő robotig. A beérkezett pályaművek által szeretnék megtudni, hogyan is gondolkodik a közönség a természetről, az emberek milyen gondokat látnak a legsürgetőbbnek és a mérnökök számára megoldandónak. A zsűritagok minden egyes pályaművet külön-külön, egymástól függetlenül pontoztak. A győztes az idén Eleanor Mackintosh Robothal című műve lett, mely a kopoltyúszerkezete segítségével szűri ki a mikroműanyagokat a vízből. Ezt a tervet egy nyílt forráskódú robottá alakították át egy újszerű, 3D nyomtatott kopoltyútervvel. A verseny és a győztes pályamű bemutatásával remélik, hogy további érdeklődők figyelmét is felkeltik a természet ihlette tervezés iránt. A Robothal is ezt az irányt képviseli, és fontos feladatot szánt neki a tervezője: ez a hal segíthet abban, hogy csökkenjen az óceánok mikroműanyag-szennyezettsége, és hozzájárulhat a tisztább környezet fenntartásához.

A műanyagszűrő hal persze nem tud egyedül versenybe szállni a hatalmas mennyiségű hulladék folyamatos újratermelődésével, de kisegítő megoldást nyújthat a sokkal nagyobb projektumok mellett. Előnye, hogy egyszerűen legyártható, a tervező által közzétett dizájntervek alapján bárki létrehozhat egyet 3D nyomtató segítségével.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..