home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Az ének megmarad
KREKITY Olga
2007.04.25.
LXII. évf. 17. szám
Az ének megmarad

A nagykállói díjazott: Farkas Hajnalka (Bácsfeketehegy)Délvidéki díjazottak: Farkas Hajnalka, Fekete Ágnes, Kasza Zsanett, Krekity Olga, Pál Ágnes és Simonyi LiliA Költészet Napján, április 11-én Budapesten, az Apáczai Kiadó Molnár Ferenc Kamaratermében ünnepelhették a magyar és egyetemes v...

A nagykállói díjazott: Farkas Hajnalka (Bácsfeketehegy)

Délvidéki díjazottak: Farkas Hajnalka, Fekete Ágnes, Kasza Zsanett, Krekity Olga, Pál Ágnes és Simonyi Lili
A Költészet Napján, április 11-én Budapesten, az Apáczai Kiadó Molnár Ferenc Kamaratermében ünnepelhették a magyar és egyetemes verskultúra - a költészet, a versmondás, a pódiumművészet mint önálló művészeti ág és mint Hungaricum - megőrzésének, továbbfejlesztésének és népszerűsítésének MëVÉSZI SEGÍTåIT a meghívottak, valamint a Magyar Versmondók Egyesülete és a Versmondó folyóirat fennállásának 15. évfordulóját és a Versrádió egyéves születésnapját az ünnepi gálaest résztvevői, akik között ott lehettünk mi, délvidékiek is. A jelenlét nagy megtiszteltetés volt számunkra, mert úgy érezzük, nemcsak ünnepeltként, hanem ünneplőként is ott volt a helyünk, hiszen az 1992-ben, ernyőszervezetként megalakult Magyar Versmondók Egyesületének alapítói közé sorakoztunk, s egyik első ,,fiókintézet-e, regionális tagozata épp az 1994-ben létrejött Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete lett. A másfél évtizedes együttműködés eredményesnek, ígéretesnek és szép távlatúnak bizonyult, tanúskodik erről sok közös program, verseny, műhelymunka...
A Budapesten székelő, országos tekintélyű Magyar Versmondók Egyesülete a rendszerváltás után elsők között létrejött társadalmi szervezetek egyikeként tevékenykedik a hazai és a határon túli magyar költészet és versmondás népszerűsítéséért. Regionális és külföldi tag-, illetve társegyesületeivel, intézményekkel közhasznú ernyőszervezetként tartja életben és koordinálja a magyar nyelvű versmondó mozgalmat. A kifejezetten a versmondással foglalkozó anyaországi civil szervezet csaknem valamennyi rangos versmondó verseny (Kaleidoszkóp VersFesztivál, Anyám fekete rózsa, Illyés Gyula-vetélkedő, József Attila-verseny, Ratkó József-emléknapok, Cantata profana - emlékezés a Bartók-évfordulóra..., hogy csak a legfrissebb történéseket elevenítsük fel, amelyek tömegeiben mozgatták meg a versmondókat határon innen és túl), műhely, tábor, továbbképzés és találkozó szakmai segítője, koordinátora, támogatója. Célja a vers emberközelbe helyezése, a költészet - mint a magyar nyelv éltetője - társadalmi rangjának visszaállítása. ,,E feladat megszervezéséhez és azok konkrét megvalósításához óriási segítséget nyújtanak szakembereink, művészeink, akik nélkül eredményes munka nehezen lenne szervezhető - hangsúlyozta dr. Lutter Imre, a MVE kreatív alelnöke.
Az ünnepi közgyűlésen Bartók László köszöntötte az egybegyűlteket, majd Kiss László alelnök, a Versmondó folyóirat főszerkesztője tekintett vissza a tizenöt éves múltra. A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete nevében Barta Júlia elnökségi tag, a bácsfeketehegyi Podolszki József Versmondó Kör vezetője mondott köszönetet a sikeres együttműködésért, szakmai támogatásért.
Az esti ünnepi rendezvényen az MVE népszerű művészei, a verskultúra-mozgalom köré csoportosult költők, írók, színészek, előadóművészek és zeneművészek léptek fel. Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző-előadóművész kortárs költők dalba szedett műveit tolmácsolta, Nemes Levente, a Kaleidoszkóp VersFesztivál ,,Reménység-díj-asa pedig a 100 éve született Dsida Jenőre emlékezett megzenésített verseivel. Lázár Balázs, a Vígszínház Kaleidoszkóp-díjas színművésze József Attila Hazám című költeményét adta elő, Turczi István költő, a Magyar Írószövetség Költői Szakosztályának elnöke Határ Győzőről és Faludy Györgyről beszélt. Az egyesület nem hivatásos versmondói a közelmúltban elhunyt nagy költőinkre és íróinkra emlékeztek: Bella Istvánra, Lázár Ervinre, Sütő Andrásra, Nagy Gáspárra, Lengyel Balázsra.
A Magyar Versmondók Egyesülete az eddigi hagyományaihoz híven 2007-ben is kiosztott néhány díszoklevelet sikeres versmondóinak, felkészítő pedagógusainak, kitüntetett munkatársainak és műhelyvezetőinek, azzal a szándékkal, hogy köszönetét és lelkesedését fejezze ki azoknak az alkotóknak, akik a 21. században is magukénak érzik az anyanyelvi kultúrát, a versművészetet, és azt az utódoknak hagyják hagyatékul.
Az elmúlt évben felmutatott teljesítményükért oklevélben és könyvjutalomban részesült 13 amatőr versmondó, közülük öten a VMVE tagjai: Farkas Hajnalka, Fekete Ágnes, Kasza Zsanett, Pál Ágnes és Simonyi Lili Bácsfeketehegyről.
A Magyar Versmondók Egyesületének kabinetje a jubileum kapcsán első ízben tüntetett ki Örökös Tagság címmel 16 alkotót - a költészet, a versmondás és a színház szoros együttéléséért tevékenykedő költőt, írót, rendezőt, tanárt, előadóművészt, szakmai támogatót, műhelyalapítót: Gyurkovics Tibor, Ágh István, Buda Ferenc, Serfőző Simon költőt, Huzella Péter zeneszerzőt és előadóművészt, Solténszky Tibor rendezőt, a Magyar Dramaturgok Céhének alelnökét, a Magyar Színházi Társaság elnökségi tagját, Nagy András László rendezőt, a Magyar Sín-Játékos Szövetség elnökét, Wiegmann Alfréd színház- és televíziós rendezőt, Turczi István írót, a Pen Klub alelnökét, a Parnasszus folyóirat főszerkesztőjét, a Magyar Írószövetség Költői Szakosztályának elnökét, Kiss Mariannát, a budapesti Kondor Béla Közösségi Ház igazgatóját, Tóth Zsuzsannát, a Magyar Művelődési Intézet főmunkatársát és Krekity Olgát, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének alapítóelnökét.
Posztumusz-díjat kapott: Bella István költő, író, műfordító, a Kaleidoszkóp VersFesztivál fővédnöke, Nagy Gáspár költő, a Katolikus Rádió főszerkesztője, Lázár Ervin író és Basity Petra, az Életjel, azaz a Csáth Művészetbaráti Kör tagja, a Vidám Színpad színművésze.
A Verskultúra Lovagja címet dr. Világosi Gábor, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének alelnöke vehette át a mozgalom önzetlen erkölcsi-anyagi támogatásáért.
A költészet és versmondás csodatevő varázsát néhányan tovább élvezhettük, hiszen április 13-ától 15-éig résztvevői lehettünk a VIII. Országos Ratkó József Vers- és Prózamondó Verseny döntőjének, melyet Nagykállón, a Korányi Frigyes Gimnáziumban rendeztek meg. A szervezők gondoskodtak arról, hogy a hétvége mindenképp kellemes emlék maradjon. A szatmárcsekei temetőről, a csónakos fejfákról készült művészfotó-kiállítás, Karádi Zsolt alkotásai éppúgy mély hatást tettek ránk, mint Dinnyés József daltulajdonos ihletett hangversenye, vagy a Ratkó József kopjafás sírjánál való megemlékezés, találkozás az özvegyével, családjával, barátaival és költőtársaival. Emellett természetesen elbüszkélkedhetünk azzal is, hogy a felnőttek mezőnyében Farkas Hajnalka, az egyetlen délvidéki versmondónk első lett, és a közönség nagy szeretettel ünnepelte. S mert rádöbbenhettünk ismételten a költő igazára, hogy... ,,bújkálva az idő tárnáiban az ének megmarad, mert elpusztíthatatlan. Bomba ha hozzáérne, tetteti magát halottnak, belesimul a földbe.
Rácsodálkozhattunk - valóban hanglemez ez a Föld. S mi is ráénekeltünk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..