home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Az endoszkópia térhódítása
Rencsényi Elvira
2011.11.16.
LXVI. évf. 46. szám
Az endoszkópia térhódítása

Dr. Farkas Emil orvoskollégái társaságában VisegrádonA Magyar Sebésztársaság sebészeti endoszkópos szekciója dr. Farkas Emilt, a Zentai Közkórház sebész-főorvosát, a Magyar Egészségügyi Társaság délvidéki tagozatának az elnökét kérte fel, hogy az idei, XIV. kongresszusán megtartsa a hagyomá...

Dr. Farkas Emil orvoskollégái társaságában Visegrádon

A Magyar Sebésztársaság sebészeti endoszkópos szekciója dr. Farkas Emilt, a Zentai Közkórház sebész-főorvosát, a Magyar Egészségügyi Társaság délvidéki tagozatának az elnökét kérte fel, hogy az idei, XIV. kongresszusán megtartsa a hagyományos Veres János-emlékelőadást, és átvegye az emlékérmet, amit az endoszkópos (laparoszkópos) sebészeti beavatkozások terén kifejtett munkásságával érdemelt ki. Dr. Farkas Emillel az elismerésről, a szerb és a magyar sebészek szakmai kapcsolatairól, illetve egészségügyünk jelenlegi helyzetéről beszélgettünk.
* A Magyar Sebésztársaság sebészeti endoszkópos szekciójának felkérésére október 20-án Visegrádon tartotta meg a dr. Veres János-emlékelőadást. Milyen érzéssel töltötte el ez a felkérés, illetve az, hogy munkássága elismeréseként átvehette az emlékérmet?
- Természetesen nagyon megörültem a felkérésnek és meg is hatódtam. Nem számítottam rá, mert úgy vélem, hogy vannak nálam erre sokkal érdemesebb orvoskollégáim, akik inkább megérdemelték volna ezt az elismerést. Én úgy érzem, hogy ezzel a felkéréssel és az emlékéremmel nem kizárólag az én munkámat ismeri el a Magyar Sebésztársaság szekciója, hanem minden délvidéki orvoskollégám tevékenységét is, akik a legnehezebb, háborús időkben is itt maradtak, és lelkiismeretesen végezték a munkájukat.
* Mi volt az előadás témája, illetve lényege?
- A téma, mint máskor is, dr. Veres János orvos-kutató munkásságának, tevékenysége egy adott szakaszának a bemutatása. A prezentációmnak ebben a részében dr. Veres János kapuvári tevékenységét igyekeztem bemutatni, beleszőve mindazt, amivel az őt ábrázoló szobor felállítása járt. A szoborállítást ugyanis én kezdeményeztem, mintegy emléket állítva ezzel dr. Veres János kiváló orvos példátlan, ma már az egész világon elismert munkásságának. Az előadásom második részében rávilágítottam a szerb és a magyar sebészorvosok szakmai kapcsolatának főbb jellemzőire.
* A Magyar Egészségügyi Társaság délvidéki tagozatának elnökeként és a Zentai Közkórház sebészfőorvosaként hogyan látja ezeket a határon átnyúló szakmai kapcsolatokat?
- Az elnöki, illetve a sebészi tevékenységem nem választható külön egymástól, hiszen a határon átnyúló szakmai kapcsolatok révén e két tevékenység fedi egymást. A MET összetartja a Kárpát-medencei egészségügyi dolgozókat, és ezek a kapcsolatok mindinkább kiteljesednek. Fontos állomása ennek a szerbiai sebészekkel együtt a laparoszkópos beavatkozások terén kifejtett tevékenységünk, de hasonlóképpen nagyon fontos minden olyan kezdeményezés, ami a határokon átnyúló szakmai kapcsolatokat erősíti. Legyen szó továbbképzésekről, szakmai konferenciákról, munkajellegű látogatásokról stb.
* Szerbiában - az Ön kezdeményezésére - elsőként a Zentai Közkórházban kezdték alkalmazni azt az endoszkópos sebészeti eljárást, amelynek az alapeszköze a dr. Veres János által megalkotott ún. Veres-tű. Miért jelentős ez az eszköz?
- A Veres-tű valójában a laparoszkópos beavatkozások alapja. Ez voltaképpen egy tű a tűben, benne egy rugóval, ami úgy tud áthatolni a hasfalon, hogy közben nem sérti meg a hasüregben elhelyezkedő szerveket. Ezt a tűt dr. Veres János 1932-ben a tüdő lecsapolása végett fejlesztette ki, nem gondolván arra, hogy ezzel megteremti a laparoszkópia alapját. Ma már a világon mindenütt ezzel a Veres-tűvel veszi kezdetét minden ilyen sebészeti beavatkozás. Én magam 1990-ben láttam először, hogy is működik ez az eszköz, a Zentai Közkórházban pedig - a móri sebészek segítségével - 1995-ben alkalmaztuk először. Azóta több mint 15 ezer laparoszkópos beavatkozást végeztünk már, és 75 szerbiai, illetve a volt Jugoszlávia egykori tagállamaiból érkezett sebészkollégát készítettünk fel ezekre az operációkra.
* Mely műtétekhez javasolt az endoszkópos eljárás, és fizetnie kell-e a betegnek érte?
- Szinte mindenféle hasi műtét elvégezhető laparoszkópiával, csak a megfelelő szakmai és műszaki felkészültség szükséges hozzá. A betegbiztosító azonban csak az epeműtétek egy bizonyos százalékának kiadásait téríti meg, minden egyéb laparoszkópos beavatkozást a betegnek kell megfizetnie. És noha maga a beavatkozás biztonságosabb a hagyományos műtéteknél, és sokkal gyorsabb a beteg felépülése is, az állam nem tartja fontosnak az ezzel a műszerrel történő beavatkozások finanszírozását.
* Jelen pillanatban hogyan látja a szerbiai egészségügy helyzetét?
- Szerbia egészségügye olyan adósságokat görget maga előtt, amelyek rendezésére talán már soha nem kerül sor. Egy ideig még be lehetett ,,foltozni'' a kátyúkat az útján, de ma már olyan alapvető problémákkal kell megküzdenünk, mint az ágynemű, a gyógyszerek és egyéb kellékek hiánya. Közkórházaink működtetésére nincs pénz, ugyanakkor az irántunk, egészségügyi dolgozók iránt támasztott elvárások ugyanolyanok, mint azokban az államokban, ahol egy-egy betegre több ezer eurós betegbiztosítás jut. Ez az összeg nálunk alig néhány száz euró, pedig jól tudjuk, hogy az adófizető polgárok ennél sokkal többet juttatnak jövedelmükből a betegbiztosítónak.
* Mindezek tudatában mégis felvetődik a kérdés, hogy a Zentai Közkórház minek köszönheti a népszerűségét.
- Kórházunkat az itt dolgozók embersége teszi népszerűvé, az, hogy egyre inkább a sajátjuknak érzik az intézményt, éppen ezért betegközpontúak. Igyekszünk odafigyelni a páciensek biztonságára, a szakszerű ellátásra, a higiéniára és a közvetlen, emberi kapcsolatok kiépítésére nemcsak a betegekkel, hanem a hozzátartozóikkal is. Egy egészségügyi dolgozónak empatikusnak és segítőkésznek, szakmailag felkészültnek kell lennie. Ha mindez megvan, a betegeink is elégedettek lesznek. Számunkra pedig ez a legfontosabb.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..