home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Az élhető szülőföldért
(-)
2007.10.03.
LXII. évf. 40. szám

A Vajdasági Magyar Szövetség április végén, a párt elnökségének, körzeti, községi és helyi elnökeinek, valamint köztársasági, tartományi, önkormányzati vezetőinek és képviselőinek részvételével beindított konzultáció-sorozata a magyar közösség által lakott területek infrastrukturális és gazdasági fe...

A Vajdasági Magyar Szövetség április végén, a párt elnökségének, körzeti, községi és helyi elnökeinek, valamint köztársasági, tartományi, önkormányzati vezetőinek és képviselőinek részvételével beindított konzultáció-sorozata a magyar közösség által lakott területek infrastrukturális és gazdasági felzárkóztatását jelölte ki célul. A bácsfeketehegyi, óbecsei és szabadkai tanácskozásokon hozott határozatok értelmében a VMSZ 128 helyi szervezete, a helyi igények feltérképezése után, összesen 274 javaslatot juttatott el a párt központi irodájába. E javaslatok alapján a Vajdasági Magyar Szövetség gazdasági szakembereinek segítségével elkészültek a pályázati anyagok, s a 22,8 milliárd dináros költségvetésű Vajdasági Nagyberuházási Alaphoz kerültek elbírálásra. Az Alap igazgatóbizottsága a többségükben magyarlakta községekből beérkezett pályázatokra 2 milliárd 204 millió dinár támogatást hagyott jóvá, azokra a területekre pedig, amelyeken szórványban él a magyarság, 399 millió 504 ezer dinár jutott. A VMSZ tisztségviselőinek és gazdasági szakembereinek hozzájárulásával a mostani -- első -- beruházási szakaszban a magyarok által lakott területeken is megkezdődik a helyi infrastruktúra korszerűsítése, illetve kiépítése.
A jóváhagyott összegek rendeltetésszerű felhasználásával, a kivitelezés lebonyolításával, illetve a támogatásban részesülő projektumok ismertetésével kapcsolatban rendezte meg szeptember 28-án Tóthfaluban, a Vajdasági Magyar Szövetség a gazdasággal és az infrastruktúrával foglalkozó negyedik tanácskozását.
A VMSZ hathatós politikájának eredményeképpen a Vajdasági Nagyberuházási Alap eszközei által megteremtődtek az anyagi feltételek a moholi Nagyút, valamint a Muzslyát és Lukácsfalvát összekötő út megépítésére, továbbá 6,5 kilométer hosszúságban a Dobradót Üröggel összekötő útvonal felújítására. Felépül az adai gyermekgyógyászati rendelő. Új ivóvízrendszer épül Tordán, Tóbán és Magyarcsernyén. Elkészül a topolyai szennyvíztisztító részletes tervdokumentációja. Gázvezeték-hálózat épül a szabadkai Kelebia és Zorka helyi közösségekben. Felújítják a torontálvásárhelyi és a csókai művelődési otthont, a szenttamási Gion-házat, valamint több oktatási intézmény épületét. Számos településen kerül sor az utcák aszfaltozására és a közvilágítás szanálására.
A tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy a lakosságot tájékoztatni kell az infrastrukturális beruházások menetéről, s egyben folyamatosan tájékozódni kell a lakosság igényeiről, azok megfelelő közvetítése és képviselete végett.
A tóthfalui tanácskozáson a Vajdasági Magyar Szövetség megkezdte az önkormányzati választásokra való felkészülést is.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..