home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Az egészség mindenki számára elérhető
Cérna Lenke
2017.09.03.
LXXII. évf. 35. szám
Az egészség mindenki számára elérhető

Csökkenti a stresszt, hozzájárul a vércukorszint optimalizálásához, segíti a jó memória megőrzését, fejleszti a kreativitást, erősíti az immunrendszert, és jókedvre derít — ez csak néhány a séta jótékony hatásai közül.

További előnye, hogy bárhol és bármikor végezhető, bárki számára elérhető mozgásforma.

Napjainkban nagy népszerűségnek örvendenek a zenés aerobikedzések, az edzőtermi gyakorlatok és a különféle küzdősportok is. Ezek a nagyobb intenzitású aktivitások azonban nem mindenkinek felelnek meg, ellentétben a sétával, melyről számos orvos és edző állítja: ez az ember egyik legtermészetesebb mozgása. Rengeteg kedvező egészségügyi hatása van.

Szakemberek szerint a legalább harminc percig tartó, folyamatos lépegetéssel sok betegség megelőzhető.

A derékfájdalom ellenszereként is emlegetik, még a gerincsérvvel élők is sétálhatnak, sőt, az orvosok gyakran terápiaként ajánlják. Jót tesz a szívnek, továbbá a magas vérnyomás csökkentésében is segít. Mérsékeli a csontritkulás kialakulásának veszélyét, ezenkívül az ízületi gyulladásban szenvedők tüneteinek enyhítésére is alkalmazható — főként a térdízület kopása és az egyéb elváltozások miatti fájdalmak enyhülhetnek általa. Állítólag a daganatos betegségek elkerülésére is hatékony, elsősorban a vastagbélrák előzhető meg a sétával. A feltételezések szerint ugyanis a rendszeres gyaloglás elősegíti a salakanyagok gyorsabb átjutását a bélrendszeren, így kisebb az esélye a megbetegedésnek. Mindemellett a lélekre is jótékony hatással van, a téli depresszió ellen pedig különösen hasznos.

Fogyás szempontjából is ajánlatos heti öt-hat alkalommal tempós (6 km/h sebességű) gyaloglást végezni. Ha jó eredményt akarunk elérni, legalább egy órán át ne álljunk meg. A legújabb kutatások arra mutatnak rá, hogy nem a bőséges étkezés után kell kimozdulni otthonról, hogy lemozogjuk a bevitt kalóriákat, hanem előtte. Egy tudományos megfigyelés szerint vacsora előtt egy 90 perces séta 25 százalékkal csökkenti a zsír szintjét a vérben, továbbá javítja a vérerek belső falának állapotát is. Az anyagcsere is felgyorsul az étkezés előtti sétával.

Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy eleget mozogtunk, az okostelefonunkra letölthető applikációval azt is láthatjuk, hányat lépünk naponta, és ezzel mennyi kalóriát égetünk el. A megfelelő testsúly fenntartása és a szív egészségének érdekében napi 10 000 lépés megtétele javasolt (ez nagyjából 7,5 kilométernek felel meg). A zsírégetéshez percenként 140 lépésre van szükség. Ha sétálunk, mindig húzzunk kényelmes lábbelit, és vigyünk magunkkal folyadékot.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..