home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Az anyanyelv bölcsője az óvoda
Kartali Róbert
2021.04.06.
LXXVI. évf. 13. szám
Az anyanyelv bölcsője az óvoda

Vajdaságban három új óvoda épül Magyarország Kormánya támogatásával a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében. Az idén szeptemberben adják át Szabadkán a Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő- és Gyakorlóintézményt, valamint Maradékon a Maradéki Református Egyházközség szórványóvodáját. Újvidéken pedig a tervek szerint az idén elkezdődhet a Magyar Szó Lapkiadó Kft. székházában szintén egy új szórványóvoda kialakítása. Az anyanyelven történő tanulás első intézményi lépcsőjének számító létesítmények fejlesztési programjáról Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke nyilatkozott lapunknak.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program elmúlt négy évének tapasztalatai arról győztek meg bennünket, hogy mind nemzet- és jövőépítő ereje, mind pedig hatékonysága és eredményessége olyan nemzetgyarapító, -egyesítő és -építő energiákat szabadított fel, amelyek megőrzése és fenntartása az előttünk álló évek egyik legfontosabb feladata marad — emelte ki az óvodafejlesztési programról Hajnal Jenő.


Hajnal Jenő, az MNT elnöke

 

Szabadka

— Felmerült az ötlet, hogy Szabadkán az ipari negyedben egy olyan óvodát hozzunk létre, amelybe a szerb, a horvát és a magyar állam is besegítene, és közösen egy külön-külön csoportokkal rendelkező intézményt alakítanánk ki. A másik két fél ebben nem látott fantáziát, így mi magunkra vállaltuk, hogy egy önálló magyar óvodát építsünk. Az Újvidéki Egyetem szabadkai székhelyű Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának régóta dédelgetett álma volt egy korszerű mintaóvoda létrehozása, mely egyúttal gyakorló iskoláskor előtti intézményként működne. A Magyar Nemzeti Tanács Vackor programja — mely az óvodában és az iskola első osztályába való iratkozáskor népszerűsíti az anyanyelven való tanulást — magától kínálta, hogy ennek az óvodának a neve Vackor legyen. Az óvodaépület telke Szabadka város szűk központjában található. Az emeletes épület földszintjén két bölcsődei, az emeleten pedig három óvodai csoportszoba kerül kialakításra mintegy 100 kisgyermek fogadására. A tetőtérben az óvóképzés hallgatói számára közösségi terek is segítik majd szakmai gyakorlatuk minél hatékonyabb végzését. A korosztályok szerint elkülönített csoportszobákhoz mellék- és egyéb helyiségek is társulnak, valamint több közösségi tér tornateremmel, külső udvarral, játszótérrel, egy konyhai és adminisztrációs részleggel, izolációs szobával és a nevelőknek kijelölt szobával egészül ki. Egy-egy csoportszobához külön-külön öltöző és mosdó kapcsolódik. Minden terem, helyiség és közlekedési folyosó is a mozgássérülteknek megfelelő módon kerül kialakításra. Az emeleten műfűvel ellátott sportpályát létesítünk, ahol UV-szűrős háló védi a gyerekeket a napsugaraktól. Várhatóan a nyár folyamán, az építkezés befejezésével jutunk el addig, hogy a működési engedélyek beszerzése után felálljon az új intézmény teljes csapata. Az óvodapedagógusok részéről már nagy az érdeklődés, nagyon sokan szeretnének ebben az új intézményben dolgozni, de már a szülők is érdeklődnek. Viszont a törvényes előírásokat betartva csak akkor tudjuk a feltételeket nyilvánosság elé tárni, ha már a teljes intézményi rendszer, annak teljes programja, működési feltételei és munkatársi gárdája kialakult. Ezt követően hirdethetjük meg az iratkozást.


A Vackor óvoda alapkövét 2020. június 16-án helyezték el

 

Újvidék

— A Magyar Nemzeti Tanács alapításában működő Magyar Szó Lapkiadó Kft. újvidéki székházának nyomdarészlegében a nyomda kiköltöztetése után egy olyan iskoláskor előtti intézmény létrehozására nyílik lehetőség, amely a szabadkai Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő- és Gyakorlóintézmény kihelyezett részlegeként működne. Újvidéken ez lenne az egyetlen színtiszta magyar bölcsőde és óvoda. Az épületrész első emeletén megközelítőleg 250 négyzetméter közösségi tér már most rendelkezésre áll, az előírások alapján 24 gyermek befogadására alkalmas. Mivel ez az épületrész az első emeleten található, a hároméves kornál idősebb gyermekek számára alakítható ki ez a csoport, az iskolába indulásukig. Az emeleten egy belső terasz is kiépíthető. A földszinten — a jelenleg üzemelő nyomdagép kiköltöztetésével — lehetővé válik a bölcsőde kialakítása. A földszinten lévő terület nagysága megegyezik az első emeleten lévő helyiség méretével, így ez is 24 gyermek befogadására lenne alkalmas, pontosabban a három évnél fiatalabb gyermekek nappali gondozására, nevelésére és ellátására — reményeink szerint — 2022 szeptemberétől. Ezzel a beruházással a Forum fejlesztése is megtörténne, egyebek mellett egy irodalmi kávéház, a Magyar Szó részére pedig egy konferenciaterem kialakításával új komplexum jönne létre, és így a Forum-háznak egy új minősége lenne.

 

Maradék

— A szerémségi Maradékon 1978-ban szűnt meg a magyar iskola. 2015-ben, harminchét év után sikerült újra magyar nyelvű általános iskolai osztályt indítani a településen, azóta pedig egy óvodai csoport is elkezdett működni. A maradéki egyházi szórványóvoda építése 2019-ben kezdődött el a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében. A háromszintes, 200 négyzetméter alapterületű épületben két óvodai csoportszoba kerül kialakításra konyhával és a szükséges mellékhelyiségekkel, az alagsorban pedig egy 150 fő befogadására alkalmas konferenciaterem épül, a felsőbb szinteken egyéb közösségi terekkel és irodahelyiségekkel, amelyek a Szerémségi Szórványközpont feladatait is képesek kiszolgálni. A fejlesztés az óvodaépület teljes körű befejezését — szélgenerátor és napelemtábla telepítése, villanyszerelés, udvarrendezés, felszerelés és bútorzat vásárlása — öleli fel.

 

A vajdasági óvodafejlesztési program

— 2017–2018-ban a Vajdaságban a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével hat óvodai szórványközpont és szórványóvoda jött létre: Nagykikindán, Nagybecskereken, Székelykevén, Zomborban, Nezsényben és Versecen, míg a Szerbiai Református Keresztyén Egyház már korábban is működtetett egyházi óvodákat és gyermekfoglalkoztatókat Bácskossuthfalván, Maradékon, Pacséron, Torontálvásárhelyen, Szabadkán és Hertelendyfalván, amelyek felújítása, bővítése úgyszintén ebben az időszakban valósult meg. Egy újabb magyar szórványóvoda 2022 szeptemberében Újvidéken kezd el üzemelni. Ezekben az intézményekben kisebb-nagyobb vagy épp teljes mértékben a bér- és működési költségek biztosítása elkerülhetetlen volt és maradt. Minden új óvodai szórványközpontban kisbusz üzemel, hogy a távolabbi településekről a gyermekek biztonságos körülmények között utazhassanak a központba. Mindezt a gyér tömegközlekedési körülmények is indokolják. A diákbuszok üzemeltetői a helyi művelődési egyesületek és civil szervezetek. Ezeknek a támogatása a jövőben is elkerülhetetlen lesz — húzta alá az MNT elnöke.

A szabadkai magyar óvodát szeptemberben adják át

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..