home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Az aktív énidőhöz mindenkinek joga van
Szakáll Laura
2021.09.24.
LXXVI. évf. 38. szám
Az aktív énidőhöz mindenkinek joga van

Kókai Mónika neve nem ismeretlen a tévénézők, rádióhallgatók számára. Fontos neki a mozgás, az egészséges életmód. Ebben a témában műsorokat is készít. Igyekszik másokkal is megosztani a tapasztalatait. Gyermekkorában táncolt, kézilabdázott, röplabdázott, de egyik mozgásforma sem ragadta meg igazán.

Tíz éve benevezett a Trón Futóklub születésnapi versenyére, ekkor teljesítette élete első 5 kilométeres távját. Az ott tapasztalt hangulat szerettette meg vele a futást. Az ezt követő évben az első félmaratonját is lefutotta, azóta pedig már több maratonon is túl van. Most régi álma is megvalósult, csoportos edzéseket tart Szabadkán, a Vasutastelepülés Helyi Közösség nagytermében, ahol mindenkit szeretettel vár.

— Az a tapasztalatom, hogy kétféle ember van. Az egyik szeret futni, a másik pedig nem. Biztos vagyok abban, hogy az utóbbiakat soha senki nem fogja meggyőzni arról, hogy a futás mennyire hasznos. Annak ellenére sem, hogy a sport a többi közt növeli az állóképességet, erősíti az immunrendszert, vagy kitűnő stresszoldó. Számukra a futás kínszenvedés. A másik tábor viszont pontosan tudja, hogy nem véletlenül az atlétika a sportok királynője, a futás pedig minden sportág alapja. Mindenki másért szeret futni. Számtalan választ kapunk, ha a futókat megkérdezzük arról, hogy miért csinálják. Engem kikapcsol, megnyugtat. Segít helyre tenni a gondolataimat. Nagyon sokszor jöttem úgy haza egy-egy edzés után, hogy a munkámhoz fűződő remek téma- és műsorötleteim születtek, amíg róttam a kilométereket.

* Az étkezéssel kapcsolatos szokások módosítása mennyire fontos a mozgás mellett?

— Nagyon fontos, és ez nem csak egy elcsépelt frázis, pedig annak tűnik. Én is sokáig gondoltam azt, hogy ha futok, akkor bármit megehetek, mert a szervezetem el fogja égetni. Bizonyos szintig ez így is van, de könnyen át lehet esni a ló másik oldalára. Egy laza 5 kilométeres futás alkalmával nagyjából 200 kalória égethető el, ami egy csokis muffinnal vagy két banánnal pillanatok alatt vissza is szerezhető. Futás után ugyanis a szervezet kívánja, hogy pótoljuk az elveszített energiát. Nagyon tudatosnak kell lenni ahhoz, és fegyelmezettnek, hogy a futással elérjük a kívánt eredményt, ha a fogyás a célunk. Így van ez, bármit sportolunk. Ne azért kezdjünk el mozogni, hogy többet ehessünk.

* Mozgással, egészséges életmóddal kapcsolatos műsorokat is készítesz. Mi az az üzenet, amelyet ezek által át kívánsz adni?

— Igen. Rendkívül hálás vagyok, hogy a Pannon RTV adott lehetőséget ilyen műsorok készítésére, mert felismerte annak fontosságát, hogy jelentős üzenetet közvetíthetünk. Ez pedig a mozgás jótékony hatása. Szabadidős sportokat mutatunk be, melyek bárki számára elérhetőek, akik sportolni szeretnének. Csak választaniuk kell közülük. Bevittük az otthonokba a szakértők jótanácsait, ami a mozgást, a táplálkozást illeti, napi szinten 15 perc erejéig reggel és délután a Fitt Percekben edzőink átmozgatják a nézőket. Azt gondolom tehát, hogy rajtunk nem múlik, hogy valaki életmódot váltson. Tőlünk minden segítséget megkapnak. Csak egy jó döntés hiányzik, és a kitartás. Minden más már megvan.

* Most csoportos edzéseket tartasz Szabadkán a Vasutastelepülés Helyi Közösségben. Milyen gyakorlatokat végeznek a résztvevők?

— Régi vágyam volt, hogy csoportos edzéseket tartsak. Úgy érzem, hogy ez annak a tevékenységnek a folytatása, amelyet az éterben végzek. Két alkalommal szerveztünk életmódváltó akciót Fitt Zóna című műsorunk keretében. Megdöbbentő volt a jelentkezők nagy száma. Leírták, hogy miért változtatnának, és hogyan jutottak el addig, hogy változtatniuk kell. Egy közös dolog volt mindegyikükben: egyedül nem megy. Hiányzott a motiváció, a jó példa, a cél, a biztatás. Mindegyikük tudta viszont, hogy a jelenlegi állapotuk már elviselhetetlen. Azt hiszem, tudom, mit éreznek és élnek át, hiszen évekig én is küszködtem súlyfelesleggel. Amikor megszületett fejemben a csoportos edzések ötlete, még nem láttam pontosan, hogy miként is csinálnám. Sokat kellett futnom, hogy a gondolataim és egyáltalán a dolgok a helyükre kerüljenek. Beiratkoztam egy csoportosedző-képzésre is, hogy ne csak a saját tapasztalataimra építsek. A résztvevőket teljes testet átmozgató gyakorlatsorral várom. Mivel főleg keveset vagy egyáltalán nem mozgók jelentkeztek, közös megegyezésre mellőzzük az „ugrálós” gyakorlatokat, és az erősítésre helyezzük a hangsúlyt, viszont emeltük az ismétlésszámot, és több körben végezzük a gyakorlatokat. Mindenkit szeretettel várok nemtől, kortól és testalkattól függetlenül. Pontosan azért, amit említettem, hogy a gyakorlatok nem „ugrálósak”, könnyen követhetőek, és a résztvevők bármikor megállhatnak, ha úgy érzik, nehéz, és a következő körben ismét bekapcsolódhatnak.

* Mikor vannak az edzések? Bármikor csatlakozhatnak új tagok?

— Minden hétfőn és szerdán vannak az edzések. Ha igény mutatkozik rá, ezen a két napon még egy-egy edzést be tudunk majd iktatni 19 órától. Persze ehhez nagy segítséget kaptam a Pannontól is, mert ehhez tudtuk igazítani a beosztásaimat. Mészáros Klaudió, a Vasutastelepülés tanácselnöke pedig felajánlotta a helyi közösség nagytermét, melyet tökéletesen ki tudunk használni erre a célra, és valóban hatalmas hozzájárulás volt ahhoz, hogy ezek a közös edzések létrejöhessenek. Amellett, hogy a mozgás jelentőségét szeretnénk minél több emberben tudatosítani, az is közös cél, hogy ez a környék is megteljen sportolni vágyókkal. Tehát nagyon sok dolognak, sok ember jóindulatának kellett találkoznia ahhoz, hogy a tervem megvalósulhasson. Aki jönni szeretne, bármikor csatlakozhat, csak egy jógaszőnyegre van szüksége, mert talajgyakorlatok is vannak. A jókedvet, ahogy mondani szokás, nem szükséges magukkal hozniuk, inkább majd hazafelé vigyék az edzés után, mert elégedettséggel tölti el őket, hogy mozogtak.


Fotók: Facebook

* Mit javasolsz azoknak, akik életében korábban nem volt jelen a mozgás?

— Mindenképp kezdjenek el mozogni. Nem szeretném én is szajkózni, hogy a túlsúlynak, a mozgásszegény életmódnak hosszú távon milyen következményei vannak. Nem kell mindenkinek futónak lennie, de a heti négy alkalommal tudatosan végzett mozgás nagyon sokat javíthat az életminőségen. Arra gondolok, amikor célzottan megyünk el, mondjuk, egy csoportos edzésre, akár a Vasutastelepülés Helyi Közösségbe, vagy felhúzunk egy kényelmes lábbelit, és 45-60 percet tempósan sétálunk. A Szabadkai Félmaratont az idén egy nyolcvanhét éves futó is megtisztelte azzal, hogy benevezett, ő hatvanéves korában kezdett el futni. Én is készítettem már riportot olyannal, aki nyugdíjas, havi 2000 kilométert gyalogol, és nincsenek egészségügyi problémái. Ezek nyilván kirívó esetek, de tény, hogy a lábunk itt van, csak használnunk kell.

* Számodra a mozgás lételem?

— Így van, talán ez a legjobb kifejezés rá. Napi rendszerességgel sportolok. Legalább egy órát. Ha nem futok, akkor azokat a gyakorlatokat végzem, amelyeket a csoportos edzésekre is elviszek. Hiszek abban, hogy jó példát tudok mutatni azoknak, akik eljönnek velem edzeni, de azoknak is, akik a műsoromat követik a Pannon Rádióban vagy a Facebookon. Mindenkinek joga van az aktív énidőhöz kortól, nemtől, családi állapottól függetlenül. Találjuk meg, bármennyire gyorsan forog is az a mókuskerék.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..