home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Az adventi naptár és a gyermekek
Balázs Szilvia
2020.12.12.
LXXV. évf. 50. szám
Az adventi naptár és a gyermekek

Lehet csak egy újabb ünnepi szokásként tekinteni rá, és azt mondani, semmi köze a karácsony igazi üzenetéhez, de ha megfelelően és okosan csináljuk, a segítségével Jézus születésének története érthetőbbé, érdekesebbé válhat a gyermekeink, unokáink számára.

A karácsonyi várakozás csodájának részévé vált adventi koszorú és rajta a négy gyertya német területről származik, csakúgy mint a fenyőfaállítás szokása is. Ma ezek nélkül már szinte elképzelhetetlen a karácsony, nemcsak a kisgyermekes családokban, hanem ott is, ahol a „gyerekek” már felnőttek, hiszen a szépen feldíszített karácsonyfa emeli az ünnep fényét, meghittebbé, boldogabbá teszi a családi otthont, még a legszerényebb hajlékot is.


Modern adventi naptár (Andrea Schaufler, Wikipedia) 

A karácsonyfa köré kuporodva érdemes elmesélni a legkisebbeknek is a karácsony igazi történetét: Jézus születésének krónikáját, persze a gyermek életkorának megfelelő nyelvezettel. Kiváló kezdete lehet ez az imák megtanításának, hogy a kicsik megismerjék Istent, Jézust, Szűz Máriát, megtanulják a miatyánkot, a hiszekegyet és alkalomadtán egy-egy szép éneket is.


Modent adventi naptár

Hasonló „haszna” lehet az adventi naptárnak is, melyet még mindig nem késő elkészíteni, egy kissé módosított, rövidített, „házi” formában, ha eddig még nem tették meg. Nem meglepő, hogy az adventi naptár szokása is német területről származik. A történet szerint először egy német anyuka készített a kisfiának, Gerhardnak a maihoz hasonló adventi kalendáriumot, valamikor 1900 környékén. A célja ezzel az volt, hogy a türelmetlenkedő kisfiúnak segítsen számolni a napokat karácsonyig. Egy kartonlapot 24 részre osztott fel, és mindegyikre rátűzött egy-egy kockányi csokoládét. Ebből december 1-jétől a szentestéig mindennap egyet ehetett meg a kisfiú. Ezután állítólag soha nem felejtette el ezt a szokást, és felnőttként egy egész vállalkozást épített az adventi kalendáriumok előállítására. Gerhard Lang készítette tehát 1908-ban az első, nyomtatott adventi naptárt. Erre még fel kellett tűzdelni a csokoládékat, cukorkákat, később jött létre a ma is ismert, „kisablakos” változat. Az 1940-es évekre Gerhard naptára Amerikát is meghódította, majd az 1950-es évektől megjelentek a csokoládéval töltöttek.


Modern adventi naptár

Az utóbbi évtizedekben az adventi naptáraknak számos modern változatuk terjedt el, melyek már nemcsak csokoládét vagy cukorkát, hanem apróbb ajándékokat is rejtenek — a gyerekek legnagyobb örömére. A szülők, leginkább az anyukák fantáziája nem ismer határokat, de az eredeti, nem szokványos megoldások kialakításában manapság a világháló is számos ötletet kínál.

Én azonban egy másfajta adventi kalendáriumra szeretném ráirányítani a figyelmet, arra, amelyikben a kis ablakok mögött bibliai idézetek rejlenek, de ha a gyermekünk nagyobb, akár a Biblia egy-egy olvasmányát is megjelölhetjük számára, melyet a megfelelő napon érdemes fellapoznia.

Ha nemcsak egy újabb, Nyugatról átvett szokásként tekintünk rá, hanem egy kis kreativitást is beleviszünk, az adventi naptár kiváló első lépése lehet a legkisebbek Istennel való megismertetésének.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..