home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Az USA mint elsőszámú nagyhatalom dilemmái
Dr. Mészáros Zoltán
2022.08.26.
LXXVII. évf. 34. szám
Az USA mint elsőszámú nagyhatalom dilemmái

Az elmúlt néhány száz évben nem jött létre olyan, a többi államot meghaladó túlerővel bíró hatalom, mint az USA. A II. világháború után fejlődött ki, 1990 körül volt a csúcson, ma pedig repedezni látszik. A Joe Biden vezette adminisztrációnak, ami a gazdasági együttműködést illeti, sikerült szétválasztania Oroszországot és Európát. Emellett belesodorta Európát egy önsorsrontó politikába. De ami azt illeti, az USA-nak sem kell az európaiaktól eltanulnia az önsorsrontást…

Mitől erős az USA?

Ha a térképre tekintünk, akkor látjuk, hogy az USA egy nagyhatalmi területen fekszik. Elsősorban a folyóhálózata olyan, hogy az országban sokféle árut lehet így szállítani, majd hajókkal külföldre is. A közutak és a vasút is jól kiegészítik egymást, noha ezeket nem tartják elég jó állapotban. A másik régebben fontos, de ma is jelentős tény, hogy az országban van elég energiahordozó, szén is, kőolaj is. Az viszont más kérdés, hogy miért vásárol az USA a világpiacról. Mert eddig is, és hamarosan ezután is olcsóbb lesz, mint a hazait kitermelni. A közeli kanadai állam, Alberta nagy volumenben szállít energiahordozókat, mintha egy USA-béli tagállam volna. Ezenkívül az USA a történelem döntő szakaszaiban elég sok nagy és alkalmas céggel, illetve népességgel bírt, hogy jó minőségű fegyverrel lássa el magát, így a fontos pillanatokban a jelentős helyeken a legjobbkor tudott belépni a háborúkba — ez elsősorban az I. világégésre igaz.

A II. világháború után, a XX. század második felében megkérdőjelezhetetlen volt a dominanciája. A könnyű- és a nehéziparban, valamint a fegyvergyártásban a Szovjetunió körülbelül 1990-ig volt paritásban vele. Aztán a Szovjetunió feladta. Az amerikai eredetű magántőke még inkább szétterjedt a világban, és szinte minden iparágat kiszerveztek az USA-ból. Például az albertai gázból Mexikóban lett termék. De más országokat is találtak, ahol a dolgozóknak az amerikai munkabérnek az egytizedét fizethették. Ezek a külföldön előállított termékek az USA-ban és a világpiacon találtak vevőre, majd a hasznot a gyártók valamelyik adóparadicsomba mentették ki. A kormány a rendkívül fejlett katonai ipart tartotta benn az országban, és az ehhez szükséges informatikát. De ez, úgy tűnik, kevés.


Illusztrációk: Pixabay

 

A belső törés

Az USA helyzetét figyelve jól látszik, hogy a demokraták nem vetettek gátat a külföldön termelő, az USA-ban és a világpiacon eladó tőkének, így a lehető legkevesebbet adóztak az USA-ban. Az is látványos, hogy bőven volt pénzük kampányra, sőt, és ezt a Republikánus Párt állítja (vagyis nem kell készpénznek venni), a csalások megfizetésére is. A republikánusok inkább a patriotizmusra fókuszálnak.

Az USA-ban tehát verbális háború folyik, olyan mélyütésekkel, mint a szerbiai belpolitikában, és olyan hangnemben, mint ami Magyarországon megszokott, noha a kongresszusba való betörés mindennek a teteje volt (a republikánusok szerint a demokraták provokálták ki). Jelenleg tehát az USA-ban izzik a parázs, és ezt az ukrajnai háború, valamint Nancy Pelosi házelnök tajvani látogatása tovább szítja. Mintha az volna a cél, hogy egyéb helyi háborút provokáljanak ki, miután az oroszok bután „bekapták a csalit”, és már majd fél éve háborúznak Ukrajnában. A kínaiak is alaposan túlreagálják Pelosi látogatását, de módszeresen, kitartóan és lassan fogják tönkretenni Tajvant, illetve óvatosan fognak ártani az USA-nak is.

 

A demokrácia korlátai

Megfigyeltem, hogy minél nagyobb a tétje egy választásnak, annál valószínűbb, hogy szoros eredmény születik, továbbá bizonyára lesznek, akik majd vitatják az eredményt. A demokrácia valóban ott működik jól, ahol kevés ember szavaz, például a svájci kantonokban. A másik eset, amikor nincs nagy tétje annak, hogy ki fog győzni, hiszen úgyis mindenki tudja előre, vagy nem élet-halál kérdése a voksolás. Az USA-ban azonban ma egyik tényező sem áll fenn. Vannak stabil és ingadozó államok. A választások általában az ingadozó államokban dőlnek el, hiszen jelenleg elképzelhetetlen, hogy Kaliforniában a republikánusok győzzenek. Másrészt pedig Texasban viszonylag gyakori, hogy ők nyernek.

A republikánusok háttérszervezete, a Conservative Political Action Conference (Konzervatív Politikai Akció Konferencia, röviden: CPAC) hívta meg Orbán Viktor magyar miniszterelnököt beszédet mondani, mely augusztus 5-én hangzott el. Lényegében azt mondta, amit mondani is szokott. Ki kell állni a hagyományok, az értékek mellett, és nem szabad a kételyekkel foglalkozni, hanem csak a győzelemre koncentrálni. Ez utóbbit a demokraták is tudják, heves kampány várható novemberig, a félidős választások akár az USA jövőjéről is dönthetnek.

 

A nyugat jövője (The West and the Rest)

Egyetlen fa sem nő az égig, még az óriás mamutfenyő sem. És ha egyszer elkorhad, bizony nagyot reccsen, ezt minden nagyhatalomnak tudnia kell. A fajok evolúciója sok tanulságot rejt magában. A szemünk láttára hal ki a jegesmedve, mert nyáron egyre kevesebb a jég az Északi-sark körüli vizekben, márpedig ez a faj arra specializálta magát, hogy a jégtáblákon vadásszon.

A világ viszont változik.

Élt egyszer egy faj, a Megaloceros Giganteus, melynek elképesztően nagy agancsai voltak, a legnagyobb ismert szélesség 3,65 métert tett ki, mert szaporodáskor ez számított — igaz, óriási teher is volt, 40 kiló. Ez az állat nem élhetett máshol, csak sík vidéken, az erdők elterjedése korlátozta a mozgását, és gondolom, egy ekkora teherrel a fején a ragadozók elől sem tudott gyorsan menekülni.

Nos, a Nyugat elképesztően jó minőségű és drága fegyvereket halmozott fel (ez volna ugyebár a nagy agancs), ami a társadalom más részeit háttérbe szorítja: túl sok munka oda-vissza ingázással, a születendő gyermekek hiánya, elhízottság a gyorséttermek kínálata miatt, etnikai konfliktusok stb. Ma már az USA nem egyedül vívja proxyháborúját Ukrajnában, az európai, az angolszász világ és Japán, valamint Dél-Korea is segíti, lehet, hogy nem is teljesen önkéntesen.

Hogy mi lesz ennek a fegyverekre, űreszközökre és informatikára alapozott rendszernek a vége, nem tudom, csak azt tudom, hogy vége lesz. Ezen kellene gondolkodni az USA-ban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..