home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Augusztusban a leghangosabb az oromi élet
Bíró Tímea
2023.08.09.
LXXVIII. évf. 32. szám
Augusztusban a leghangosabb az oromi élet

A hétvégén hatalmasra duzzadt az élet Oromon, hiszen pénteken rendezték meg a II. Sörfesztivált, szombaton pedig az Oromiak VI. Nagy Világtalálkozóját. A kétnapos rendezvény első napja legfőképp a sörkedvelőknek nyújtott szórakozási lehetőséget, míg a második nap a családi programok jegyében telt.

Pénteken a nyári kánikula kedvezett a sörfogyasztóknak, különféle, sörhöz kapcsolódó ügyességi játékokban — mint például a kriglitartás, sörpong, sörivó verseny — próbálhatták ki magukat. A zenei hangulatról az Eridanus együttes és az Ex-Yu Bend gondoskodott, majd Dj Defarx lépett színpadra, hogy az elektronikus zene rajongóinak a kedvében járjon.

Erdélyi Olivér, a helyi közösség tanácsának elnöke elmondta, hogy az augusztusi hónap Oromon a fesztiválokról szól.

— Nemrég ért véget a Lecsófesztivál, majd azt követi a Sörfesztivál és a világtalálkozó, ezután pedig a Malomfesztivál jön, melyet az idén kilencedik alkalommal szerveznek meg. Ezek mind olyan rendezvények, amelyeken a résztvevők száma többszöröse a falu lakosaiénak, hiszen Oromon körülbelül 1200 ember él, és például a Sörfesztiválon is 3000—3500-an fordultak meg. Büszkék vagyunk arra, hogy ilyen népszerű fesztiválokat tudunk megvalósítani a falun belül — nyilatkozta az egyik fő szervező.

Az Arany János Általános Iskola ezúttal is kiváló helyszínnek bizonyult, mert az eső sem tudott a világtalálkozó útjába állni. Mindössze a gyerekek számára felállított légvárban való játék és a Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület harcművészeti műsora maradt el a programok közül. Mindent az iskola tornatermében és előcsarnokában tartottak meg, aki pedig friss levegőre vágyott, az kiülhetett a kültéri sátrak egyikébe, miután elcsendesedett az eső.


A néptánc sem maradhatott ki a programból

A szombati nap a főzőversennyel kezdődött, melyen tizenegy csapat vett részt. A futballpályán kispályás focimeccsek zajlottak, az iskolaudvarban pedig oldtimer járművek kiállítása várta az érdeklődőket. Az időjárás még engedte, hogy az oromi Zengő Tájház Nők és Fiatalok Kézműves Egyesületének szervezésében immár harmadik alkalommal tartsanak gyermek-néptánctalálkozót, valamint pónilovon is ülhettek a kicsik, ám a nagy eső aztán mindenkit beterelt az iskola épületébe, így az arcfestés és az agyagozás helyszíne már az előcsarnok volt.


Sokan gyönyörködtek a régi járművekben

A látogatók visszautazhattak a múltba is, hiszen a helyiek katonaéveiből származó fotóanyagokból összeállított kiállítást tekinthették meg, melyről Pósa Mária helytörténettel foglalkozó oromi lakos mesélt lapunknak.

— A kiállítás A haza szolgálatában címet viseli, és többnyire katonaképeket tartalmaz. A begyűjtött fotókat három kategóriába csoportosítottuk, az elsőben az I. világháborúval bezárólag szerepelnek fényképek, a második csoport a két világháború közötti időszakot öleli fel, a harmadik csoportban pedig 1944 és 1991 között készült katonaképek láthatóak. A fotókon sajnos olyan személyeket is láthatunk, akik nem tértek haza a szeretteikhez. Szarvas Erzsébettel és Bata Johannával közösen gyűjtöttük a fényképeket, de emellett dokumentumokat is válogattunk a kiállítás anyagába, valamint néhány egyenruhát is bemutattunk.

A világtalálkozó alkalmából az elszármazott oromiak is visszalátogatnak a szülőfalujukba, hogy régi ismerősökkel találkozzanak, illetve nosztalgiázzanak. Nagy Bata Károly Újvidéken él a feleségével, de minden évben részt vesz ezen a jeles napon.

— 1952-ben születtem az egyik, Bagi-iskola melletti tanyán, mely 3,5 kilométerre volt Oromtól. Az általános iskola első négy évét a szomszédos iskolában fejeztem be, majd miután bezárták, ötödikes koromban kezdtem el bejárni Oromra tanulni, de mindig is oromiként tekintettem magamra. Később Szabadkán folytattam a tanulmányaimat, majd Újvidékre kerültem. Nagyon érdekes látni, hogy mennyire megváltozott a világ. Számomra az volt a természetes, hogy tavasztól őszig mezítláb, télen pedig gumicsizmában járunk. A tanyai élet volt a természetes közeg, állatokkal foglalkoztunk, földet műveltünk, és szerettem ezt az életmódot. 1973-ban kerültem el Újvidékre, az orvostudományi karon és a sebészeti intézetben dolgoztam fényképészként, a szüleim pedig 1975-ben a tanyáról beköltöztek a faluba. Én vezettem az oromi asztaliteniszklubot, és játékosa is voltam, ezért sokáig még Újvidékről is elutaztam edzéseket tartani. Mivel élnek még családtagjaink Oromon, gyakran visszalátogatunk ide. Szomorú látni, hogy teljesen megszűnt a tanyavilág, annak viszont örülök, hogy az utóbbi években egyre több civil szervezet működik a faluban, a vezetőség is kiválóan végzi a munkáját, és van történés, különféle programok, foglalkozások a fiatalok számára. Fejlődést, igazi közösségi életet látok a településen — mondta el az egykori oromi lakos.

Nem csak helyiek jelentek meg a világtalálkozón, sokan érkeztek Csantavérről, Szabadkáról és más településekről is, hiszen a szervezők egy igen gazdag programmal készültek. Nemcsak a gyerekeket, hanem a szülőket is lenyűgözte Veliki Karlo bűvész műsora. A Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület pedig középkori táncokat mutatott be a közönségnek. Nagy Abonyi Szabolcs Samu, az egyesület vezetője elmondta, hogy immár tizennyolc éve rendületlenül működnek.


Veliki Karlo mindenkit elkápráztatott a bűvészmutatványaival

— A bemutatóink mögött jelentős történelmi kutatómunka áll, hiszen csak így tudjuk hitelesen megismertetni az emberekkel a középkor fegyvereit, kézművestechnikáit és életét. Rengeteg helyen jártunk már, és úgy látom, az emberek nyitottak erre. Manapság a becsület sajnos már csak egy szó, de a középkorban mindennél többet ért, és szeretnénk ennek a hozzáállásnak egy pici szeletkéjét bemutatni. A köztudatban az él, hogy a középkor sötét volt, pedig nem így van, ennek a kornak köszönhetjük például az első gépezeteket — emelte ki az egyesület vezetője, aki azzal is eldicsekedett, hogy szeptemberben már weboldala is lesz a Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesületnek.


Középkori táncok keltek életre a tornateremben

A folytatásban a gyerekek nagy kedvence, az Alma együttes lépett fel, extázisba hozva a kicsiket. Tóth András és Vitus Eszter közös fellépése sem maradt el, a színpadon pedig Zalatnay Cinit, majd Dévényi Tibort láthatta a közönség. A világtalálkozó retró partival zárult, melyet Maxy ízlésére bíztak a szervezők.

A kétnapos rendezvénysorozatot Magyarkanizsa Önkormányzata, valamint a helyi és a környékbeli vállalatok, vállalkozók támogatták.

Fényképezte: Bíró Tímea

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..