home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Aranygeneráció
2011.03.30.
LXVI. évf. 13. szám

åszintén? Fogalmam sincs. Ha fogadás tárgya lenne az MNT-ösztöndíjak száma, s valami folytán 100 euró volna a tét -- nem tudom, melyik számot karikáznám be. A 400-at? Vagy esélyesebb az 500? Netán a 600? Vagy akár a 700, a 800? A Magyar Nemzeti Tanács oktatásfejlesztési stratégiájának az elfogadása...

åszintén? Fogalmam sincs. Ha fogadás tárgya lenne az MNT-ösztöndíjak száma, s valami folytán 100 euró volna a tét -- nem tudom, melyik számot karikáznám be. A 400-at? Vagy esélyesebb az 500? Netán a 600? Vagy akár a 700, a 800? A Magyar Nemzeti Tanács oktatásfejlesztési stratégiájának az elfogadása óta az MNT felsőoktatási ösztöndíjprogramja kapcsán ugyanis mind az öt szám elhangzott. A dokumentumban az áll, hogy az MNT az ösztöndíjprogrammal a 2011/12-es tanévtől legalább 20%-kal szeretné növelni a felsőoktatásban továbbtanuló magyar fiatalok számát, és legalább 500 főiskolai és egyetemi hallgató számára biztosítana ösztöndíjat. Napilapunknak nyilatkozva dr. Korhecz Tamás ezt mondta: reményei szerint ősztől legalább 500, de akár 600--700 stúdiumát elkezdő fiatal kaphat ösztöndíjat. Az MNT felsőoktatási tanácsosa, dr. Lengyel László e sorok írójának arról beszélt, hogy 600-800 ösztöndíjban gondolkodnak. Egy minapi szakmai-politikai megbeszélésen az MNT elnöke kifejtette: ,,Tavaly a Vajdaságban 200-300 magyar fiatal jutott be a felsőoktatásba az állami költségvetés terhére. Mi most azt szeretnénk, hogy ez a szám 500 legyen. Kitaláltuk, hogy hogyan, elindult a projektum megvalósítása, s ebben úttörők vagyunk... A fiataljainknak azt üzenjük, hogy emberi számítás szerint mindenki, aki leteszi a fölvételi vizsgát, s az állami költségvetés terhére folytathatja tanulmányait, továbbá ha föliratkozik a magyar választói névjegyzékre, az előre borítékolhatja, hogy MNT-ösztöndíjat kap.' A nagyobb tapasztalatú politikus, Pásztor István, a VMSZ elnöke azt mondta, ő szkeptikusabb, a 800 az nagyon nagy szám: ,,jó lesz, ha a 400-at elérjük, de adja Isten, hogy ne nekem legyen igazam'...
Szóval: nehéz pontosan tippelni. Nem tudni, kinek lesz igaza. De az ösztöndíjprogram nem is erről szól. Elkészült egy alapos kitörési terv. Páratlan esély ez ,,a 90 éves peremre szorulás visszafordítására'. Egy kiugrási lehetőség a vajdasági magyar fiatalok számára, hogy változtassanak a közösség képzettségi szintjén. A program megmondja, hogyan. Megvalósíthatóságának anyagi háttere biztosítva. Az idén érettségizők előtt áll az eddig példátlan lehetőség: a kiemelt összegű, havi 120--150 eurós ösztöndíj, azok számára, akik a 2011/12-es tanévtől kezdve itthon folytatják tanulmányaikat. És az esély mellé segítség is van: az egyetemi felvételi vizsgára való ingyenes felkészítés, ősztől pedig felzárkóztató szerb nyelvi kurzus. Lehetőség szerint kollégiumi elhelyezés... A felsoroltak alapján az MNT elnöke aranygenerációnak nevezi az idén érettségiző fiatalokat. Aranygenerációnak, mert az, amit a kisközösség megteremtett számukra, nem pusztán tanulmányi támogatás. Hanem életpályamodell. Életpályamodell, ami ennyit tesz: van, aki ezt a nemzedéket felkarolja, és kikíséri. Az MNT segíti őket nemcsak az egyetemre/főiskolára való bejutásban, hanem a bent maradásban is (felső évfolyamos egyetemista mentorok). Diplomázás után pedig abban, hogy munkát kapjanak. ,,Nekünk most az a dolgunk, hogy fölrázzuk a közösséget: éljen ezzel a páratlan lehetőséggel. Az a célunk, hogy az érettségiző, középiskolai oklevelüket az idén megszerző diákok, az aranygenerációhoz tartozók közül minél többen a továbbtanulást válasszák. Hogy minél többen próbálják meg letenni a felvételi vizsgát. Hogy minél többen pályázhassanak az ösztöndíj elnyerésére'.
Való igaz: ilyen még nem volt, tálcán kínálják a lehetőséget. A kulcsszó: tessék, minél többen vegyetek belőle. Ami égetően időszerű: fölrázni az érintetteket. A diákokat és a szülőket.
OROSZ Ibolya
Ami eddig történt
* Október 18. A Magyar Nemzeti Tanács elfogadta az oktatásfejlesztési stratégiát. A hatéves időszakra készült dokumentum legmarkánsabb, legnagyobb horderejű eleme a felsőoktatási ösztöndíjprogram -- az a projektum, amely azonnal, azaz a 2011/12-es tanévben indul.
* December. A felsőoktatási ösztöndíjprogram ismertetése végett az MNT képviselői felkerestek minden olyan középiskolát, ahol érettségi előtt álló magyar diákok tanulnak. A kampánykörút során az MNT felsőoktatási ösztöndíjprogramjáról tájékoztatták a fiatalokat. Ezeken a személyes találkozókon közülük 991 negyedikes középiskolás töltötte ki a kérdőívet, s került be ezáltal az adattárba. Az érettségiző magyar tagozatos középiskolások száma 1200-ra tehető, s aki valamilyen okból nem jelentkezett a nyilvántartásba, még mindig megteheti.
* Február. Február 28-án az MNT elfogadta a felvételi felkészítő programtervezetet, melynek értelmében 9 tantárgyból, e-learning rendszerben nyílik mód a felvételi vizsgára való felkészítésre.
* Március 1. Ettől a dátumtól elérhető a fent említett portál, melyre március 14-éig több mint 300 diák jelentkezett be. A típusfeladatok után most folyamatban van a gyakorló és tudásszint-felmérő feladatok elkészítése és feltöltése is. Elkezdődött a tantermi felkészítő foglalkozások egyeztetése -- a tantermi foglalkozások színhelye Zentán és Szabadkán a magyar tehetséggondozó gimnázium lesz.
Fontos tudnivaló: a világhálón található felkészítő-program, a portál nemcsak az idén érettségiző (IV. szakfokozat) fiatalok számára hozzáférhető. Bejelentkezhetnek a hároméves középiskolát (III. szakfokozat) az idén végző diákok is -- hiszen például a szabadkai Műszaki Szakfőiskolán III. szakfokozatú végzettséggel is lehet jelentkezni és felvételizni. Sőt: bejelentkezhetnek a rendszerbe a tavaly vagy tavalyelőtt érettségizettek is.
* Március 14.: Elkészült az MNT felsőoktatási ösztöndíjprogramjának pályázati felhívásáról, a pályázat lebonyolításáról és a kérelmek pontozásáról szóló határozattervezet. A tervezet most a felsőoktatási bizottság véleményezésére vár, a végleges szövegről az MNT hozza meg döntését. A dokumentum szövege tehát nem végleges, így még nem publikus. Ebből adódóan a nyilván legnagyobb érdeklődéssel várt pontozási rendszerrel kapcsolatos javaslatról sem árulhatunk el részleteket.
Emlékeztetőül: a pontrendszer 10 kritériumot vesz figyelembe. Ezek: hiányszak egyetemi szintű képzés esetén; magyar nyelvű felsőoktatás; érettségieredmény (bizonyítvány); szülők iskolai végzettsége; a magyar választói névjegyzékben való szereplés stb. Mi számít hiányszaknak? Minden szak hiányszaknak minősül az alábbi 5 kivételével: óvóképző, tanítóképző, színművészeti szak, magyar nyelv és irodalom szak, közgazdasági szak és építészeti szak.
* Március 16. A Vajdasági Magyar Diákszövetség (VaMaDiSz) megkezdte idei tájékoztató körútját, melynek során 25 középiskolát keres fel. A szervezet aktivistái a végzős középiskolásoknak bemutatják azt a tájékoztató füzetet, amely a felsőoktatással kapcsolatos részletes információkat tartalmazza. A diákszövetség, amely 11 éve járja a középiskolákat, igyekszik hasznos útmutatást adni a továbbtanulással kapcsolatban. A programsorozatot az MNT az idén a kiemelt jelentőségű rendezvényeknek járó besorolást, hiszen a diákszövetség az MNT felsőoktatási ösztöndíjprogramjának a népszerűsítését, az azzal kapcsolatos tájékoztatást is felvállalta.
www.osztondij.mnt.org.rs
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..