home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Apák napjára
LACKÓ VARJÚ Sára
2014.06.11.
LXIX. évf. 24. szám
Apák napjára

Kevesen tudják, de június harmadik vasárnapján ünneplik az apákat, a nagyapákat, a férfi elődöket. Apák napján nemcsak az apaságot, hanem a szülői szerepet is köszöntik világszerte szűk családi körben, némely országban pedig még ajándékot is vesznek ebből az alkalomból.

A hagyományos gondolkodás szerint az apa dolga a gyermeknevelésben csupán annyi, hogy megteremtse családja számára az anyagi biztonságot, és védelmet nyújtson. Rengeteg könyv íródott a nők számára arról, hogyan lehetnek jó anyák, egyre kevesebb foglalkozik azonban az apasággal és annak fontosságával. A modern idők viszont megtörték a tradíciókat, és nagy változás állt be az apa-baba viszonyban is. Egyre több férfi vesz részt a vajúdás és a szülés folyamatában, segítenek a gyermekágyi időszakban, megszakítják éjszakai pihenőjüket a síró gyermek megnyugtatásáért, és a háztartási munkákból is kiveszik a részüket. Ehhez a folyamathoz nagyban hozzájárultak a nők, akik továbbtanultak és dolgozni kezdtek. Szinte természetessé vált számunkra, hogy apa itt van és segít, hiszen ez a dolga. Hajlamosak vagyunk azonban csak magunkra gondolni, pedig hálásnak kellene lennünk. Íme néhány tanács, mivel ösztönözhetjük párunkat arra, hogy aktív részese legyen a szülés előtti időszaknak és a babaápolásnak.

Az apával kapcsolatos tippek a kismamáknak a várandósság idejére:

— A változás az apákat is érinti, ezért beszélgessen többet párjával a félelmeiről a gyermek érkezésével kapcsolatban.

— Hívja el magával a tanácsadói előadásokra, vagy mondja el neki az ott hallottakat. Ketten fogják nevelni a gyermeket, ezért fontos, hogy párja is ismereteket szerezzen a babázásról és a gyermekágyi időszakról.

— Találkozzanak minél többet családos emberekkel. A beszélgetések során felmerülhetnek a legfontosabb témák, melyekben a kispapa is érdekelt lesz.

— Az apa is írjon a terhességi naplóba.

— Beszéljék meg, hogy kinek milyen feladatai lesznek a baba megszületése után. Ezáltal sok feszültségtől és váratlan fordulattól kímélhetik meg egymást.

— Olvassanak együtt szakkönyveket.

— Látogassanak el közösen a kiválasztott szülészetre.

— Beszélgessenek a szülés módjáról és a vajúdási időszakról, hogy a folyamat csapatmunka legyen.

— Rendezzék be közösen a gyerekszobát, és bízza az apára a szobafestést.

Az apával kapcsolatos tippek a kismamáknak a gyermekágyi időszakra:

— Az újszülöttek nagyon törékenynek tűnnek a férfiak számára, ezért az apukák teljesen tudatlannak érezhetik magukat ebben az időszakban. Tanítsa meg párját a megfelelő babaápolásra, bátorítsa és támogassa, ha valamit jól elsajátított.

— Ne engedje, hogy az anyai ösztön elhatalmasodjon önön. Ne akadályozza meg az apát, ha felajánlja a segítségét.

— Sok nő a szülés után felsőbbren-dűbb szülőnek érzi magát, ez pedig megijesztheti a férfiakat. Ügyeljen rá, hogy párjával egyenlőek legyenek, ne akarjon minden döntést egyedül meghozni.

— Beszélje meg partnerével, hogy milyen céljai vannak. Válaszolják meg közösen az alábbi kérdéseket: Mit szeretnék tanítani a gyereknek? Milyen szülő szeretnék lenni? Hogyan alakítsak ki szoros kapcsolatot a babával? Mit gondolok, mi egy anya vagy egy apa szerepe? Hogyan közöljem a másikkal, ha nem értek egyet valamivel, amit a gyermekért tesz? Hogyan tudunk egymásnak a legjobban segíteni?

Jövendőbeli apukáknak:

— Kérdezze meg a várandós kismamát, hogy mire lenne szüksége a vajúdáskor.

— Döntse el, hogy jelen szeretne-e lenni a szüléskor.

— Beszélje meg egy közeli rokonnal vagy ismerőssel, hogy a vajúdás idején vigyázzon a többi gyermekre vagy a házi kedvencekre.

— Ellenőrizze, hogy rendben van-e a jármű, amellyel a szülészetre indulnak a nagy napon.

— Keressen alternatív útirányt arra az esetre, ha a kórházhoz vezető legrövidebb út túlzsúfolt lenne.

— Legyen bármikor elérhető az anya számára.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..