home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Amikor a popkultúra léket üt az oktatáson
Rózsa Zsombor
2024.03.25.
LXXIX. évf. 12. szám
Amikor a popkultúra léket üt az oktatáson

Mottó: „A bölcs fél a rossztól, és elkerüli, az ostoba féktelen és elbizakodott” (Péld 14,16).

Milyen veszélyeket rejtenek a trendek, és melyek azok a népszerű tartalmak, amelyek eltérítik a fiatalokat a tanulás útjáról?

A modern világban a popkultúra nem csupán szórakoztat, hanem a jelen és a jövő társadalmára is mély hatást tesz. Amikor azonban a fiatalok körében a könnyű élvezetek és az azonnali kielégülés vágya elszabadul, akkor a tanulás, a kötelességek és a korai gyerekkori álmok áldozattá válnak. Ebben a cikkben kendőzetlen őszinteséggel szembesítek minden olvasót a fiatalság által legvonzóbbnak tartott időtöltések pusztító hatásaival.

Munkámból adódóan az elmúlt öt év során több mint háromezer középiskolás és végzős általános iskolás tanuló részére volt alkalmam pályaorientációs előadást tartani. A szándékom az volt, hogy ráébresszem a gyerekeket a tanulás fontosságára, az abban rejlő lehetőségekre, és hogy megmutassam nekik, ez az út vezethet a biztos megélhetéshez és a sikerhez. Ezen események lehetőséget adtak, hogy beszélgessek a jövő generációjával, sőt megismerjem szokásaikat és jövőképüket. Az ott hallott információk számomra lesújtóak és döbbenetesek voltak: a fiatalok élete javarészt az élvezetek hajhászására épül, és elkerülhetetlenül káoszba süllyed, melyet a popkultúra sötét árnyai rajzolnak ki. Ez a kritikus írás nem az általánosítás szándékát hordozza, hanem egy valóságba ütköző szembesítést azzal, hogy milyen veszélyek húzódnak meg a hétköznapok látszólagos ártatlanságában. Az előadások során kiderült számomra, hogy a vajdasági magyar fiatalok óriási többsége napról napra teljes egészében átadja magát a leépülésnek, amit az életvitelszerű bulizás, a káros szokásokban való kielégülés, a könnyű pénzszerzés ígéretét hazudó fogadóirodák látogatása, a közízlésrombolást és az érzelemvilág széttaposását megcélzó kereskedelmi televíziók, valamint a közösségi platformok hitvány tartalmának fogyasztása tesz igazán hatásossá. Bármivel legyen is kikövezve, de ez az út biztos a pokolba vezet.

 

Az elveszett gyermekkor, azaz a bulizás súlyos ára

Napjainkban Vajdaságban egyre inkább látható, hogy a gyermekkor szépsége sérül, és már tizenhárom éves korban számos gyerek az éjszakai élet mámorában tobzódik. Ha nem is ér utol mindenkit ennyire korán a kíváncsiság, a középiskolás évek során kialakuló közösségi nyomás szinte mindenkit behúz, a tinik körében ugyanis ez lett az elvárt magatartás. A bulik lehetnek házibuli, valamint kerti parti jellegűek, vagy helyszínüket tekintve éjszakai klubokban, kocsmákban zajlóak, de akár egy iskolai kirándulás is jó álca lehet. Ezek a lehetőségek a szórakozás ígéretét hordozzák, de veszélyes kísértéseket rejtenek, káros életvitelhez vezetnek, illetve a személyiség és a jövőkép teljes összeomlását eredményezik. A dohányzás, a kábítószer-, az alkohol-, az energiaital-fogyasztás, a snüssz, a korai intim kapcsolatok mind-mind a bulizás hozadékai, és markánsan alakítják a gyerekek életét, nem utolsósorban befolyásolják az iskolához való viszonyulásukat, a kötelességtudatukat, az egészségüket és a jövőjüket. A tinédzserek szinte minden hétvégén élnek az alkalommal, hogy részt vegyenek valamelyik igénytelen, vidéki szórakozóhely buliján, és ha véletlenül hétköznap is felmerül egy házi- vagy kocsmai buli lehetősége, akkor biztos nem hagyják ki a ziccert. Az életvitelszerű bulizás elvonja őket a tanulás fontosságától, így a könnyű szórakozás kedvéért a legfogékonyabb életkorukban a szellemi és az érzelmi fejlődés háttérbe szorul. A tudás megszerzésének elszalasztása hosszú távon is elszalasztott lehetőségeket fog eredményezni. Nézzük meg a hozadékok hatását. A dohányzás és a kábítószer-fogyasztás megjelenése a gyermekeknél súlyos egészségügyi és pszichológiai következményekkel jár. A snüssztől bizonyítottan szájrák alakul ki. Az alkohol, mint a könnyű menekülés eszköze, az elvárások, a felelősség és az önkontroll elvesztéséhez vezet, különösen egy olyan korban, amikor a személyiség még kialakulóban van. A korai szex és a gyakori partnerváltás — mely az ilyen éjszakai kicsapongások alkalmával jellemző — negatívan befolyásolja a gyerekek érzelmi fejlődését, alacsony önértékeléshez vezet, és rossz minták kialakulását eredményezi. Ezek a tényezők hosszú távú kihívások lesznek a gyerek érzelmi és szociális fejlődésében, melyek érinteni fogják a jövőbeli kapcsolatait és életminőségét.

 

A szülők, a jog- és az iskolai rendszer kudarca

A baj gyökere egyértelműen megnevezhető: szülői felelőtlenség. Felteszem a kérdést: vajon mennyire tudatos az a szülő, aki megengedi, hogy a kiskorú gyermeke éjszaka felüljön egy diszkójáratra, mely 30-40 kilométerre szállítja az otthonától a kukoricás szélén működő, lepusztult diszkóba, ahol teljesen ki lesz szolgáltatva a kísértésnek, valamint a rossz társaság nyomásának? Ha bármilyen gond adódna, nem tud hazamenni, mert az egyetlen lehetőség erre a hajnali buszjárat, mely tele lesz lerészegedett és lealjasodott fiatalokkal, akikkel egész éjszaka együtt bulizott, és akár a kérdéses gondját is okozhatták. Döbbenetes! Felmerül bennem egy újabb kérdés: hogy lehet az, hogy engem megbüntet a rendőr, ha a zöld lámpánál gyalog áthaladok a zebrán, és közben mobiltelefonálok, míg azokat az éjszaki klubokat, illetve tulajdonosaikat, akik évtizedek óta kiskorúakat engednek be bulizni, és szolgálnak ki egyebek között alkohollal, valamint hozzájárulnak a személyiségük torzításához, tönkreteszik a fejlődésüket és a jövőképüket, senki sem büntet meg vagy zár be? Továbbá az iskolai rendszer viszonyulása is kritikán aluli. Azzal, hogy tolerálja a káros viselkedést — mely sok esetben a tanórákra is begyűrűzik —, és nem hoz következményekkel járó büntetéseket, az iskola láthatólag elfogadja ezt a veszélyes trendet, sőt, kirándulások alkalmával teret is ad neki. A fiataloknak így azt az üzenetet küldi, hogy a felelőtlen életmód elfogadható, és nem vezet szankciókhoz. Ez pedig a tanulás iránti elkötelezettségüket és a jövőjükkel kapcsolatos felelősségüket ássa alá. Meglepő a mai tinédzserek elferdült életfelfogása? Ha valóban minden fronton zöld lámpát kap a lehetetlen viselkedésük? Ezek után bárki is valóban meglepődik még, hogy egyre többen lecsúsznak, nem akarnak tanulni, és nincs jövőképük?!

A fiatalok életmódjából fakadó kihívások szembeötlőek, és a szülői felelősség, valamint az iskolai rendszer szerepe is elszomorító. A megoldás azonban nemcsak a problémák kritizálásában rejlik, hanem a proaktív szemléletben is. Fontos, hogy a szülők, az oktatási intézmények és a társadalom együttesen működjenek egy olyan környezet kialakításán, ahol a fiatalok egészséges alternatívákat kapnak a destruktív szórakozás helyett. Támogatni kell a pozitív hobbikat, a közösségi tevékenységeket, erősíteni a fiatalok önértékelését és felelősségérzetét. A párbeszéd és a tudatos nevelés segíthet abban, hogy a gyerekek megtalálják az egyensúlyt a tartalmas szórakozás és a felelősség között, így megteremtve a stabil alapokat a sikeres jövőjük számára. Ne engedjék meg a gyerekeknek a bulizás lehetőségét, mert a holnapot a tanult és felelősségteljes egyének fogják alakítani, nem a diszkókirályok, mert ők csak a jövő elszenvedői lesznek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..