home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Alkotóház, tájház és kakaspörkölt
Lőrinc Natália
2016.05.16.
LXXI. évf. 19. szám
Alkotóház, tájház és kakaspörkölt

Az elmúlt hetek igen mozgalmasan teltek Magyarcsernyén, ami azt bizonyítja, hogy ezen a kis településen zajlik az élet, az ott élőknek vannak elképzeléseik, és törekednek azok megvalósítására.

A Nőszervezet és a Kézimunka Szakkör tagjai tevékenyen részt vesznek a falu életében. Alkotásaikat nemcsak helyben mutatják be, hanem más településeken is kiállítják a szemet gyönyörködtető munkáikat. Legutóbb Muzslyán, a MIRK-en voltak eredményesek, a 18 bemutatott munkából 12 első helyezett lett, 5 pedig nívódíjas. Májusban egy másik pályázaton is részt vesznek, és remélik, ott is elégedett lesz velük a zsűri. Már régóta szükségük lett volna egy helyiségre, ahol kényelmesen működhetnek. Álmuk, mint arról már beszámoltunk, végre teljesült: alkotóházat kaptak, melyet a helyi közösség bérel számukra.

Kormányos Erzsébet 2004 óta lelkes vezetője ennek a csoportnak.

— Erre az alkotóházra már évek óta várunk, de érdemes volt, mert nagyon szép. Lett egy-egy hímző- és szövőtermünk, valamint a korongjaink és az égetőkályhánk is helyet kapott. A foglalkozásaink egész éven át tartanak: hímzéseket, mézeskalácsot, húsvéti hímes tojásokat készítünk, horgolunk, kötünk, gyöngyöt fűzünk, szövünk, sőt, újabban a fazekasságot is műveljük. További terveink között szerepel, hogy a gyermekekkel is foglalkozzunk, hiszen az utánpótlásra szükség van, mert a hagyományainkat csak általuk tudjuk megőrizni. Köszönettel tartozunk a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének és a helyi közösségnek, mert az ő anyagi támogatásukkal sikerült a központban levő Flessz-házban műhelyt kapnunk.

Jónás Marika tíz éve a Nőszervezet elnöke.

— A csoportunkba mintegy 20 kézimunkázó nő tartozik, a nőszervezetnek pedig 40 hölgy a tagja, akik közül nem mindenki aktív, vannak pártoló tagjaink is. Amikor munkára, rendezvényszervezésre van szükség, akkor összetart a csapat, és mindenki kiveszi a részét a feladatokból. Egyre többször pályázunk közösen, mert csak így tudunk fennmaradni, minél több helyre eljutni, és színvonalas alkotásokat készíteni.


Borsos Kálmán és Katalin

A Nőszervezet és a Kézimunka Szakkör szervezte meg a VIII. Kakaspörkölt-főző versenyt is. Összesen 26 felnőttcsapat és 4 gyerekekből álló társaság készített ízletes ételt. A zsűrinek valóban nagyon nehéz dolga volt, ezért sok különdíjat is odaítélt. A legjobbnak a csókai Borsos Kálmán pörköltje bizonyult.

— Majdnem minden évben eljutottam erre a fesztiválra. A kiváló pörkölt legnagyobb titka, hogy lassú tűzön kell főzni nagyjából három órán át. Így nem ég oda, a hús íze pedig belefő az ételbe. Az a legjobb, ha egy-másfél éves kakasból készül, a húsát minél apróbbra kell feldarabolni, a megfelelő mennyiségű, maximum 80 dkg apróra szeletelt vöröshagymát pedig előre meg kell pirítani. Én egy pici borssal, egy csipetnyi köménymaggal fűszerezem. A csontosabb húsok kerülnek a bogrács aljára. Fakanállal tilos kavargatni, vizet pedig nagyon keveset adok hozzá. Mikor már majdnem megfőtt, akkor teszem az étel közepébe a két evőkanál minőségi, friss pirospaprikát. A kakas heréjét tíz perccel a főzés befejezése előtt teszem bele. Burgonya nem kerül a pörköltembe. Feleségem, Katalin és Piri Erzsébet Hódegyházáról segédkezett. A kakasunk húsa jó ragadós lett, amit a zsűri is értékelt.

A harmadik a helyi hagyományápoló csoport lett, melynek szintén áprilisban teljesült egy régi vágya. Tulajdonába került a magyarcsernyei Tito marsall utca 53. alatt levő tipikus falusi ház, mely a jövőben tájházként fog működni. Az épületet a magyarcsernyei helyi közösség vásárolta meg a Kónya családtól a Hagyományápoló Egyesület részére.

Az eseményen Kónya Anna, a ház egykori tulajdonosa is megjelent.

— A ház a szüleimé volt, Lelle Mátyásé és Etelé. Ők több évtizedet éltek le e falak között, én is itt töltöttem a gyerekkoromat. Sőt, ebben a szobában, ahol most állunk, tartottuk meg férjemmel a lakodalmat is. A bútorok, tárgyak egy része is a mienk volt, szívesen hagytuk itt a hagyományápolóknak, de azóta már bővítették is a berendezést. A ház két szobából, egy konyhából és kamrából áll, illetve van gang és istálló is.

Szilágyi Sándor, a hagyományápoló csoport elnöke örömét fejezte ki:

— A csoport 2007 óta létezik. E házat 2010-ben kezdtük el bérelni, öt évre kaptuk el takarítás fejében, most pedig a helyi közösségnek köszönhetően a mienk lett. 2012-ben a ház mellett levő telket már sikerült megvásárolnunk, oda egy irodahelyiséget tervezünk építtetni, de előbb egy kemencét szeretnénk a tájház udvarában csináltatni. Szervezetünkbe 25-30 felnőtt és 12 gyerek tartozik, akik péntekenként jönnek össze, és különféle foglalkozásokon vesznek részt.


A tájház megáldása

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..