home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Alkotással a stressz ellen
Szakáll Laura
2023.05.28.
LXXVIII. évf. 21. szám
Alkotással a stressz ellen

A gyermekek szívesen rajzolnak, gyurmáznak, ragasztanak, kézműveskednek, az alkotás ugyanis nemcsak szórakoztató, de a kézügyességet, a kreativitást és más készségeket is fejleszt. Felnőttkorban a legtöbb ember elhanyagolja az ilyesmit. Azok tartanak ki, akik tehetségesek valamely kézművesformában. Ezzel nem csak a szabadidejüket tölthetik hasznosan, a jövedelmüket is kiegészíthetik. Sőt, sokaknak a munkájukká válik a hobbijuk, és az lesz a fő bevételi forrásuk.

Azoknak sem kell azonban elzárkózniuk az alkotás örömétől, akik nem olyan tárgyakat készítenek, amelyek a vásárokon is megállják a helyüket. Saját szórakoztatására is festhet, dekupázsolhat, varrhat az ember, de más foglalatosságot is választhat.

Tudományosan bizonyított, hogy a kreatív hobbik csökkentik a stresszt. Amíg az egyén az aprólékos munkára koncentrál, kizárhatja a külvilágot, megfeledkezhet a gondokról, az általa készített tárgyakkal pedig szebbé teheti az otthonát vagy megajándékozhatja szeretteit. Emellett a személyiségfejlődés terén is hasznunkra válik a hobbink.

 

A MEGNYUGTATÓ KERTÉSZKEDÉS

A kertben töltött idő mindenkire jó hatással van. A növények gondozása kellemesen átmozgatja a testet, a fejlődésük, virágzásuk vagy a termésük pedig meghozza a sikerélményt. Külföldön egyre elterjedtebbek az úgynevezett közösségi kertek, melyeket terápiás céllal alakítottak ki, és így azok is élvezhetik a kertészkedés örömét, akik lakásban élnek.

 

ELLAZÍTÓ ZENEHALLGATÁS, OLVASÁS

A zenehallgatás vagy az olvasás is jótékony hatású hobbinak számít. Elegendő fél órát a kedvenc dalaink hallgatásával töltenünk ahhoz, hogy csökkenjen a stressz és a szorongás. Már 6 perc olvasással is sokat tehetünk az izomfeszültség oldása érdekében. A szakemberek azt mondják, különösen este, lefekvés előtt érdemes elővennünk az aktuális könyvünket, az olvasás után ugyanis könnyebben álomba szenderülünk, az alvás jobb minőségű, pihentetőbb lesz. Közben folyamatosan bővül a tudás, az új ismeretek és információk pedig növelik az önbizalmat.

 

FŐZZÜNK-SÜSSÜNK A STRESSZ ELLEN!

Bár a főzés a mindennapjaink része, és sokan nem tartják hobbinak, ennek ellenére a stresszoldó tevékenységek közé tartozik. Ha nemcsak kényszerből főz az ember, hanem örömét is leli a változatos ízek elkészítésében, sokat tehet a mentális egészsége megőrzéséért. A konyhában is fejleszthető a kreativitás az új alapanyagok, receptek és technikák elsajátításával.

 

JÓTÉKONY KÉZIMUNKA

Ha a kötés, horgolás, hímzés vagy varrás mellett döntünk, nemcsak szép tárgyakat alkothatunk, hanem az ismétlődő mozdulatok a szerotonin (boldogsághormon) termelését is fokozzák. Ezt a Princetown Egyetem egyik kutatója, dr. Barry Jacobs is megállapította. A gobelinvarrás is a jótékony kézimunkák közé sorolható, a rengeteg ismétlődő mozdulatnak köszönhetően.

 

SZORONGÁSCSÖKKENTŐ DEKUPÁZS

Segít kiszakadni a mindennapok pörgéséből, és azok is űzhetik, akik nem tudnak rajzolni, festeni vagy kötni. A lépések könnyedén elsajátíthatóak, az alapok az internet segítségével is megtanulhatóak. A szalvétatechnika aprólékosságot igényel, a ragasztás és a fázisok közötti várakozás pedig türelmesebbé tesz. Természetesen ezt az eljárást is lehet magas, művészi szinten művelni, de egyszerűbb módszerekkel bárki készíthet dekupázsolt dísztárgyakat.

 

A SZÍNEK MEGNYUGTATÓ EREJE

A színterápia szorongásoldó hatása is ismert, és ma már nem csak a gyermekek számára készülnek kifestőkönyvek. Egyre több felnőtt ismeri fel a színezés előnyeit. Könnyen elérhető, egy-egy fekete-fehér rajz az internetről is letölthető, nem szükséges kifestőgyűjteményt vásárolni. A rajzolás és a festés megnyugtató kikapcsolódás lehet abban az esetben is, ha nincsenek művészi hajlamaink.

 

LEGÓ, PUZZLE ÉS MODELLEZÉS

Sokan mondják, hogy a játék csak gyerekeknek való. Az apró elemek összeállítása azonban időigényes, eközben pedig az ember megnyugszik, ellazul. A modellezés is kiváló időtöltés. A kollekció bővíthető, az ügyesebbek sok elemet maguk is elkészíthetnek. A látványos terepasztal, a működő kisvonatok pedig örömmel töltik el az embert.

 

MOZGÁSSAL A TESTI-LELKI EGÉSZSÉGÉRT

A különféle sportok űzése, a természetjárás, a túrázás is jó hatással van az egészségre. A rendszeres fizikai aktivitás örömhormont szabadít fel, ezáltal nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak leszünk, és az alvás minősége is javul. A szép helyek felfedezése pedig nemcsak az ismereteinket bővíti, de a lélekre is jó hatással van.

A hobbik tárháza némi túlzással kimeríthetetlen. A kreatív alkotás és a mozgás mellett a gyűjtés is meg tudja nyugtatni az embert. A legfontosabb az, hogy mindenki megtalálja azt az elfoglaltságot, amelyet a munka és a kötelező teendők elvégzése után szívesen űz, és amely örömmel tölti el.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..