home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Alkalmazkodni az új helyzethez
DÉVAVÁRI D. Zoltán és TOMEK Viktor
2005.06.15.
LX. évf. 24. szám
Alkalmazkodni az új helyzethez

Az oromhegyesi templomOromhegyest, illetve szép honi nevén Trešnjevacot zömmel magyarok lakják, ott jártunkkor mégis sikerült az egyetlen magyarul nem beszélő asszonyba belebotlanunk. A községháza után érdeklődtünk. A hölgy legalább olyan furcsán és meglepődve nézett ránk, mint ahogy m...

Az oromhegyesi templom

Oromhegyest, illetve szép honi nevén Trešnjevacot zömmel magyarok lakják, ott jártunkkor mégis sikerült az egyetlen magyarul nem beszélő asszonyba belebotlanunk. A községháza után érdeklődtünk. A hölgy legalább olyan furcsán és meglepődve nézett ránk, mint ahogy mi rá, de egy kis idő után szerencsére sikerült megértetnünk magunkat. A keresett épület a falu központjában, a katolikus templommal szemben található.
A helyi közösség irodájában Koncz Lázár tanácselnökkel, Kurunczi Vera tanárnővel, Velez Ferenc földművessel és Erdélyi István fafaragóval beszélgettünk el. - A falu lélekszáma körülbelül ezerkilencszázhatvanra tehető, legalább kilencvenöt százalékuk magyarnak vallja magát - mondta Koncz Lázár tanácselnök.
- A községre sajnos az jellemző, hogy itt is, mint Vajdaság más falvaiban elöregszik a lakosság, a fiatalok a nagyobb városokba költöznek. Aki csak teheti, igyekszik valahol máshol keresni a boldogulását. Természetesen ez nem tömeges jelenség, mégis probléma, hiszen zömmel azok hagyják el a falut, akik iskolázottak.
Kurunczi Vera nyugdíjas tanárnő hozzátette, hogy egyetlen általános iskolája van a községnek, kétszáznyolcvan diákkal.
- A Kiss Endre Általános Iskola 1968-ban épült, csak magyar tagozatai vannak, mivel a faluban elenyésző a más nemzetiségűek száma, nem is volt igény szerb tagozat beindítására. A szerb ajkú gyerekek Magyarkanizsára járnak iskolába. Az általános iskola végeztével az oromhegyesi diákoknak körülbelül nyolcvan százaléka tovább tanul. A diákoz többsége Zentán, mert ott nagyobb a választási lehetőség, mint Magyarkanizsán. Mivel a faluban becsukták az egyetlen discót a fiatalok szórakozni is Zentára járnak.
A saját lábukon próbálnak megállni
A település az állattenyésztéséről ismert - magyarázta Koncz Lázár. - A falu a XIX. században a szabadságharc után lett újra betelepítve. A telepesek pásztorok, állattenyésztők voltak, az első írásos emlékek azonban a XII. századig nyúlnak vissza. A megboldogult Szekeres László 1972. évi ásatásai nyomán bebizonyosodott, hogy Oromhegyes mostani helyén, vagyis a dombokon kolostor, illetve egy halastó állt. A halastó helye, a kiszáradt tómeder jelenleg szemétteleppé vált.
A falu lakosságának a nagyobbik része pillanatnyilag földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozik. A településen elméletileg egyetlen kisiparos sincs, gyakorlatilag azonban többen is vannak, akik otthon, mellékfoglalkozásként űznek ilyen szakmát. Oromhegyesen két mezőgazdasági szövetkezet működött, az egyiket a közelmúltban magánosították, jelenleg a Kooperáció Mezőgazdasági Szövetkezet létezik még, amely azonban nagyon kevés gazdát tud foglalkoztatni.
- A földművesek többsége a saját lábán próbál megállni, mert szövetkezetünk pillanatnyilag a nullával egyenlő - mondta Koncz Lázár.
Ami az infrastruktúrát illeti, a többi szomszédos településekhez viszonyítva a falu aránylag jó helyzetben van. Az utóbbi években számos beruházásra került sor Oromhegyesen. Körülbelül tizenöt éve a helyi járulékból aszfaltozták le az utak egy részét. A gázhálózat teljesen kiépült, a telefonhálózat is a kilencvenes évek elején, s a kábeltévé-hálózat is számos utcában, illetve falurészben megvan. Egyedül a csatornahálózat hiányzik. Remélhetőleg a közeljövőben ez a kérdés is meg lesz oldva. Pályázatok útján próbálják beszerezni a szükséges anyagiakat a beruházás elkezdéséhez.
Velez Ferenc húsz hold földön gazdálkodik, tököt termeszt:
- A gazdáknak az időjárási viszontagságokon kívül számos egyéb problémával kell szembenézniük. A legnagyobb gondot abban látom, hogy az üzemanyag rohamosan drágul, a parasztok többsége nem tudja tartani az iramot. Nagy az adó és kevés a haszon. Lassan ott tartunk, hogy akinek 30 holdja van, már az sem tud megélni.
Faluház épül
Beszélgetőtársaink elmondják, hogy már a kilencvenes évek első felében fontosnak tartották a művelődési otthon felépítését. A pénztelenség miatt azonban évekre félretették ezt az elképzelést. Talán az idei esztendőben lesz lehetőség a megvalósítására. Civakodások és viták előzték meg a művelődési ház felépítését, de úgy látszik, sikerült dűlőre jutniuk ez ügyben is. Magyarkanizsa község támogatásával mintegy harmincöt-milliós beruházásra készülnek, s ha minden jól halad, akkor az épület jövőre már állni fog. Nagy szükség is van rá, mert a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesületnek számos szakosztálya van. Koncz Lázár elmondja, hogy a modern tánc szakosztály jól működik, szívfájdalma azonban, hogy a népi tánc szakosztályt nem tudják megszervezni. Ennek oka az, hogy helyben nem rendelkeznek megfelelő szakemberrel, arra viszont már nincs pénzük, hogy vidékről hívjanak meg előadót. - Erre az évre tízezer dinárt kaptunk a községtől művelődésre. Döntsék el, hogy ez mire elegendő - mondja házigazdánk. A népi hagyományokat a helyi vegyes kórus révén ápolják, melyhez citerával zenei aláfestést is biztosítanak. A vegyes kórus évek óta részt vesz a különböző vajdasági rendezvényeken. A kézimunka-szakosztály is a művelődési egyesület keretében működik. A falu vezetői most azon törik a fejüket, hogy pályázatok útján szereznek pénzt. - Haladni kell a korral, most már mindenütt csak pályázatok révén lehet pénzhez jutni. Ehhez kell nekünk is alkalmazkodnunk, ezt kell megtanulnunk - zárja a beszélgetésünket a tanácselnök.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..