home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Akinek itt nem tetszik…
Tomek Viktor
2016.02.01.
LXXI. évf. 4. szám
Akinek itt nem tetszik…

Választások lesznek. De csak nemrég derült ki, a pártok minden szinten megmérettetnek. Annyit biztosan lehetett tudni, hogy tartományi és önkormányzati voksolás lesz, de a parlamentire kevesen számítottak.

A hatalmon lévő haladó és szocialista pártnak megvan a kényelmes többsége a szerb parlamentben, egy-egy törvény megszavazására akár — egy kis ügyeskedéssel — a kétharmados többséget is megszerezhetné. Pedig hónapokig másról sem lehetett olvasni, hallani, mint hogy nem lesz parlamenti választás, hiszen az csak lassítaná a reformokat, a gazdasági konszolidációt, a nagy állami vállalatok magánosítását. Persze a kormányfő óvatosan fogalmazott, határozott álláspontot sosem foglalt a kérdéssel kapcsolatban. A kérdés a napokban dőlt el. A Szerb Haladó Párt főbizottsági ülésén kiderült: lesznek parlamenti választások. Az ülésen a párt első emberének bejelentését a közönség, azaz a tagság többperces vastapssal jutalmazta — mint egy jól sikerült színházi előadás után szokás.

Sokan úgy vélik, hogy az előre hozott parlamenti választásoknak az égvilágon semmi értelmük, mivel a közvélemény-kutatások többsége a haladók győzelmét jósolja, ráadásul ez a párt parlamenti és önkormányzati szinten, illetve a közvállalatokban és a közintézményekben döntő befolyással bír. Azt gondolom, hogy az utóbbi négy évben egyvalamit biztosan megtanultunk a Szerb Haladó Pártról: kormányozni, országot vezetni nem tud, de választásokat nyerni annál inkább. Az eszközök mindig ugyanazok, és ez a fehértemplomi helyi közösségi választásokon is bebizonyosodott: embereket vásárolnak meg munkával, élelemmel, szendvicsekkel, pénzzel, segélycsomagokkal, naptárakkal, de időnként fenyegetőznek és zsarolnak is. Az eredményt láthattuk, és ez a tavasszal sem lesz másképp. Újabb négy évet vásárolnak maguknak, két év múlva pedig újra választások lesznek, vagy legalábbis kormányátalakítás.

Mindeközben az „ellenzéknek” nevezett oldal civakodik, képtelen megegyezni. A levitézlettek tábora — hiszen elsősorban nekik köszönhető, hogy a haladók a politikai élet meghatározó szereplőivé váltak — igen népes, és valójában csodának kellene történnie ahhoz, hogy valamiféle közös nevezőre jussanak a tavaszi választásokig.

A magyar érdekképviselet pedig szintén válságban van. A VMDP elnöke azt nyilatkozta lapunknak, hogy a vajdasági magyar politikai erők között egyelőre nem létezik kompromisszum. Igaz, a tavaszig még elmúlik néhány hét. A választások után pedig — Dušan Vujović tanácsát követve — akinek itt nem tetszik, az keressen másik országot.


Kattinson az alábbi képre, és tekintse meg a szerző adatlapját is!
Tomek Viktor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..