home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ahol dallá lesznek a verssorok
(f. o.)
2005.05.25.
LX. évf. 21. szám
Ahol dallá lesznek a verssorok

Kapaszkodó együttes (Zenta) Szabó Attila felvételeiImmár tizedik alkalommal - május 12-e és 14-e között - rendezték meg a Zyntarew együttes és a zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központ kezdeményezéseként életre hívott Énekelt Versek Zentai Fesztiválja.A háromnapos rendezvénysorozat kereté...

Kapaszkodó együttes (Zenta) Szabó Attila felvételei

Immár tizedik alkalommal - május 12-e és 14-e között - rendezték meg a Zyntarew együttes és a zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központ kezdeményezéseként életre hívott Énekelt Versek Zentai Fesztiválja.
A háromnapos rendezvénysorozat keretében sor került zenés-irodalmi estre, zenés áhítatra, ezenkívül gyermekműsorról is gondoskodtak a szervezők. Természetesen elsődleges feladatának is eleget tett a fesztivál: lehetőséget teremtett a versek és a zene szerelmeseinek a bemutatkozásra. Ezzel a lehetőséggel pedig tizenhárom együttes és szólista élt. Mindannyian legalább három olyan megzenésített verssel léptek színpadra, melyek között szerepelnie kellett egy tetszőlegesen választott József Attila-költeménynek, valamint Jung Károly Könnyű szél, dallam című alkotásának. A produkciókat Bodor Anikó (népzenekutató), Skorutyák Veronika (az Újvidéki Rádió zenei szerkesztője), Verebes Ernő (zeneszerző) és Radványi Balázs (énekes-zenész, a zsűri elnöke) értékelte.
A jubileumi rendezvény gálaműsorán felolvasták dr. Szili Katalinnak, a magyar Országgyűlés elnökének a levelét, melyben többek között ez állt:
,,Nemcsak szeretettel, hanem nagy-nagy tisztelettel is köszöntöm valamennyiüket, mert minden tiszteletet megérdemel az, amit Önök a magyar nyelv, a magyar kultúra megőrzéséért tesznek. Hazánk Európai Unióhoz való csatlakozása óta különös jelentőséget kapott, hogy a magyar nemzet határainkon innen és azokon túl élő tagjai között zavartalan és akadálymentes legyen az információáramlás, az együttműködés. Közös érdekünk ez, mert a sorsunk is közös. (...) Önök nálam is jobban tudják, hogy nemzeti identitásunk megőrzésének szinte egyetlen módja a magyar hagyományok ápolása. Nekünk, az anyaországban élőknek éppen az Önök példájából kell megtanulnunk, hogy csak akkor kerülhetjük el az európaivá asszimilálódást, vagy közkeletűbb kifejezéssel élve a teljes globalizálódást, ha büszkén vállaljunk nemzeti sajátosságainkat, és megőrizzük, közkinccsé tesszük értékeinket...
Ezután a Kaláka együttes tagja, Radványi Balázs ismertette a jelenlévőkkel a zsűri döntését. Értékelésében kiemelte, hogy elsődlegesen az előadott vershez való érzelmi kötődését figyelték a fellépőnek. De fokozott figyelemmel kísérték a visszatérő szereplőket is, hogy felmérjék, vajon felül tudták-e múlni eddigi teljesítményüket. Mindezeket szem előtt tartva hozták meg a döntést, mely alapján az idei fesztivál legjobbjának a zentai Kapaszkodó együttes bizonyult, a második helyen Barlog Károly csókai fiatal végzett, a harmadik díjat pedig a szabadkai Folton Folk együttes kapta. A bizottság különdíjakat is odaítélt. A budapesti Égtájak Iroda ajándékcsomagját a Folton Folk (Szabadka) és az Adagio (Kishegyes-Magyarkanizsa-Szabadka) együttes, a Kaláka együttes ajándékát a helybéli Csillagsugár, utánpótlás-zenekarnak nevezett leánycsapat, míg a Thurzó Lajos Közművelődési Központ ajándékát a felvidéki, Nagymegyerről érkezett Soóky Éva-Sotkovszky Lajos duó (Nagymegyer, Felvidék), valamint a doroszlói Hobby együttes kapta. De nem feledkeztek meg a zentai Szloboda Tiborról és Szabó Róbertről, a Folton Folk együttes tagjairól sem, akiknek tíz éven át tartó hűséges jelenlétét jutalmazták apró figyelmességgel. Az ajándékokat Juhász Attila, Zenta polgármestere és Goldschmied József, a budapesti Égtájak Iroda programigazgatója adta át. A fesztiválon fellépő valamennyi résztvevő emléklapot és Szent István koronáját ábrázoló, arannyal futtatott képet kapott ajándékba a budapesti Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma jóvoltából.
A szombat esti gálaműsort a díjazottak fellépése és a Kaláka együttes Költőnk és kora című műsora zárta.
A rendezvény műsorvezetői Krnács Erika és Gruik Ibolya voltak.
Az Énekelt Versek X. Zentai Fesztiválját a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, az Illyés Közalapítvány, az Égtájak Iroda, a Tartományi Oktatási és Művelődési Titkárság, a Jézus Szíve egyházközösség, valamint a zentai önkormányzat támogatta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..