home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Agroblokk
Dudás Viktor
2020.05.29.
LXXV. évf. 22. szám
Agroblokk

Hiteltámogatások mechanizációs fejlesztésekre — A Francia Sörgyárak Uniója — Az élelmiszergyártás jelenlegi helyzete a nagyvilágban

Hiteltámogatások mechanizációs fejlesztésekre

A támogatásokat a bejegyzett gazdaságok igényelhetik, valamint vállalkozók, jogi személyek és szövetkezetek. A szerbiai Crédit Agricole a mezőgazdasági minisztériummal együttműködve alakította ki ezeket a dináralapú hiteleket 1-től 3 százalékos kamatlábbal.

A pénzösszegeket a gazdaság gépesítésére és eszközeinek bővítésére, valamint a növény- és állattenyésztéshez szükséges nyersanyag vásárlására lehet felhasználni.

Az idén a COVID—19 okozta nehézségek miatt jóváhagyták a fizetőképesség fenntartását szavatoló kölcsönöket évi 1 százalékos állandó kamatlábbal, legfeljebb 36 hónapos időszakra, maximálisan 3 millió dinár összegben.

A gépesítésé 3 százalék, a többi lehetőség kamatlába csupán 1 százalék. A női kézben levő gazdaságok és a fiatal, negyvenedik életévüket még be nem töltött termelők számára ugyancsak 36 hónap törlesztési időt adnak, ám a gépesítés esetében mindössze 1 százalékos többlettel kell számolniuk.

A gazdák és a vállalkozók legfeljebb 6 millió dinárt igényelhetnek, a hivatalos személyek pedig ennek a háromszorosát, 18 millió dinárt.

A kérvények beadási határideje november 1-je. Bővebb információért az Crédit Agricole alkalmazottjaihoz fordulhatnak.


Illusztráció (Pixabay.com)
 

A Francia Sörgyárak Uniója

A Francia Sörgyárak Uniója (Brasseurs de France) bejelentette, hogy nem kevesebb mint 10 millió liter sört kell megsemmisítenie, mivel ismert okokból a kávézók, az éttermek és a pubok nem üzemelnek.

Az FSA közleménye szerint a jelenleg legkelendőbb sörtípus a pasztőrözetlen, melyben több a komló, így sokkal rövidebb ideig tartja meg a jellegzetes illatát és ízét, mint a klasszikus, aranyszínű sörök.

Az ország pezsgő- és borkészítői is panaszkodnak, mivel a felső árkategóriás palackok eladása is csökkent. A lakosság többsége otthonában ugyan továbbra is fogyaszt alkoholt, de a statisztikai adatok szerint mindinkább a belépőszintű üvegek mellett teszi le a voksát.

Az FSA a borkészítőkkel együtt arra kéri a kormányt, hogy nyújtson segítséget a felhalmozott italok megsemmisítésében, valamint az iparág megvédésében. Utóbbit adócsökkentés vagy a jelenleg alkalmazott munkanélküli-segély kiterjesztése által képzelik el.

A rendkívüli állapot bevezetése óta Franciaországban a sörgyárak 25 százaléka zárta be végképp kapuit, 70 százalékuk pedig több mint 50 százalékos veszteséget jelentett március 15-e óta.

 

Az élelmiszergyártás jelenlegi helyzete a nagyvilágban

Áprilisban az élelmiszerárak tovább estek a koronavírus következtében. A világjárvány miatt egyes élelmiszerek iránt, mint hazánkban is tapasztalhattuk, megnőtt a kereslet, ám sok terméket még segítséggel sem lehetne értékesíteni a boltokban. Erről adott ki egy közleményt az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (ÉMV). A legkeresettebb élelmiszerek nemzetközi piacát nyomon követő ÉMV szerint az élelmiszerár-index áprilisban 165,5 pont volt, vagyis körülbelül 3,4 ponttal kevesebb, mint márciusban, illetve 3 százalékkal kevesebb, mint 2019 áprilisában.

A cukorárindex 14,6 százalékkal esett márciushoz képest, ez az elmúlt tizenhárom év legalacsonyabb értéke. A növényi olajok indexe 5,2 százalékkal redukálódott vissza, ami a pálma-, a szójabab- és a repceolaj ármérséklődésének tudható be.

Az ÉMV két számjegyű csökkenést mutatott ki a vaj és a tejpor árában a magasabb exportszükséglet és a gyenge importkereslet miatt. A tejtermékek teljes árindexe 3,6 százalékkal gyengült.

A búza és a rizs nemzetközi ára jelentősen nőtt, míg a kukoricáé drámai módon zuhant. A rizs ára március óta 7,2 százalékkal emelkedett, nagyrészt a vietnámi kivitelre vonatkozó ideiglenes korlátozások miatt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..