home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
A tanyavilágé a világ
NAGY Nándor
2007.08.22.
LXII. évf. 34. szám

Egy kis nagyképűséggel azt mondhatnánk, hogy mi lényegében okosabbak vagyunk, mint a fejlett Nyugat. Hiszen amíg ők az utóbbi évtizedekben igyekeznek elhagyni a zajos városokat és a közeli falvakban letelepedni - mi tulajdonképpen el sem hagytuk falvainkat. Nálunk még a 21. században is a falusi emb...

Egy kis nagyképűséggel azt mondhatnánk, hogy mi lényegében okosabbak vagyunk, mint a fejlett Nyugat. Hiszen amíg ők az utóbbi évtizedekben igyekeznek elhagyni a zajos városokat és a közeli falvakban letelepedni - mi tulajdonképpen el sem hagytuk falvainkat. Nálunk még a 21. században is a falusi emberek vannak többségben, amiről az irigy Nyugat egyelőre csak álmodhat. A legokosabbak azonban mégis azok, akik megmaradtak tanyasiaknak. A fáradt és ideges városi emberek tanyáról, nyugodt tanyasi életről álmodnak. Tehénbőgésre és kakaskukorékolásra ébredni. Belélegezni a friss trágyaszagot, ami sokkal egészségesebb, mint a kipufogógázok.
Az Isten háta mögötti tanyákból Isten áldása lett, némely falusi vendégházak kényelme és hangulata pedig talán még a hétcsillagos Göncölszekér minősítést is megérdemli. A tanyasi kutyák ma már több nyelven ugatnak, és angolul is tudják csóválni a farkukat. A tanyasiak rájöttek, hogy sokkal érdemesebb búza helyett ágyat vetni, a fizető vendégeknek. Végre mi is valamit kitaláltunk. A tanyasi turizmust. Fizessen a városi ember, ha látni és tapasztalni akarja a tanyasi-falusi életet, hiszen a városban ők is mindent megfizettetnek. Az meg külön öröm számunkra, hogy ezúttal a vajdasági ember is kapcsolt, és rájött, hogy nemcsak a tehenet meg őt lehet fejni, hanem ő is megfejhet valakit.
Ma már olyan vendégfogadó tanyák léteznek Bácskában, Bántában és a Szerémségben, amelyek ott vannak a legismertebb utazási irodák prospektusaiban, honlapjain. És ami úgyszintén nem mellékes: vendégszeretetünket - ezúttal méltányolni és értékelni is tudtuk. Más szóval megkérjük az árát a tanyasi nyugalom és hangulat élvezetének. A legismertebb cseneji vendégtanyán pl. 5200 dinár a napi panzió! Ami soknak tűnik egy kicsit, de ezért a pénzért a vendég tulajdonképpen arra a napra megvette az egész tanyát, és azt csinál, eszik, meg iszik, amit akar. Még trágyát is hányhat, sőt tehenet fejhet, jószágot etethet, ha kedve tartja. Hogy túlzott-e egy kicsit ez az 5200 dináros tanyasi panzió, arra abból is lehetnek következtetni, hogy a tavasszal ennyi pénzért egy 100 kilós disznót lehetett venni. De a Palics környéki tanyákon sem szívbajosak, ahol 4000 dinár körül van a napi panzió. A szerémségi Ürögön 2000, az Újvidék határában levő Begecs tanyán pedig 1600 dinárért kínálnak egy napot.
Mindenben természetesen benne van a kiadós reggeli: fél oldal szalonna, pálinkával megelőzve, ropogós túrós pogácsa, Riska legfrissebb tejének kíséretében. Uzsonnára rántotta 15 tojásból, kolbásszal dúsítva, kovászos uborkával. Tetszés szerint Tuborg sör vagy aludttej. Tekintettel a nyári kánikulára, könnyű ebéd következik: zsírleves szalonnacsipetkével, diétás kakaspaprikás. A diétás jelleget az adja, hogy a kakas ki volt herélve. Salátát tetszés szerint mindenki szed magának a kertben. Szájtörlő szalvéta helyett - palacsinta. Délután meggyleves és alvás a hűs tisztaszobában. A csönd és a nyugalom teljes: kutyák, tehenek, sertések kikapcsolva. Aki ezek után óhajt és bír vacsorázni, annak a gazda visszafizeti az áfát. Szódabikarbóna és emésztő tabletta korlátlan mennyiségben. Csupán egy szépséghiba: a kerítés nem kolbászból van.
A legfontosabb azonban mégis az, hogy a mai tanyavilágot az egész világ irigyli. Falvaink és tanyavilágunk ismét virágzik - és még be sem kellett lépni a szövetkezetbe! Tehát: tulajdonképpen ezért harcoltunk mi 1945-ben?
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..