home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
A szívünkbe fon(y)ódva
Bíró Tímea
2023.08.06.
LXXVIII. évf. 31. szám
A szívünkbe fon(y)ódva

Sokan legyintettek, hogy a Balaton drága, nem éri meg a pénzét, és mégsem tenger, de mi csak nem tudtuk elengedni a képet. Vannak szülők, akik minden félelem nélkül nekivágnak egy hosszú útnak kisbabával vagy több kisebb gyerekkel, de mi egy majdnem kétévessel nem mertük ezt meglépni. Itt van közel a Balaton, és látjuk a sok fotón, hogy hangulatos, azúrkék, csak úgy sugárzik belőle a nyár. Nem engedtük el, kipróbáltuk, és kellemesen csalódtunk!

Akinek a munkahelye engedi, az még télen lefoglalja a szállást, hiszen sokat spórolhat vele, így tettünk mi is. Elkezdtük keresgélni a Balaton déli partjának a szállásait, és találtunk is egy gyönyörű, többszobás apartmanházat, melynek a hat éjszakája 100 000 forintba került. Miután átutaltuk az előleget, hátradőltünk, hogy már csak szorgos hangya módra gyűjtögetni kell, és várni a júliusi indulást. Mindig főszezonban nyaralunk, ez így alakult, és azt kell mondanom, hogy ez Fonyódon egyáltalán nem gond, hiszen nem olyan tömeges, mint Siófok vagy Zamárdi. Mindössze három óra hosszát (körülbelül 245 kilométert) utaztunk hajnalban, ez egy kisgyerekkel is gyönyörűen kivitelezhető, és már elénk is tárult a valóban azúrkék víz a vakítóan fehér vitorlás hajókkal.


Az Emberpár szobor

A szállásunk valóban olyan volt, mint a fotókon. A felszerelt konyhában főhetett a spagetti, a kávé, melyet a Balatonra néző, virágokkal és zöld növényzettel teli kertben fogyasztottunk el. Felemelő érzés volt minden reggel és este úgy kinyitni és becsukni az ajtót, hogy rögtön a magyar tengert pillanthattuk meg.

Fonyód város Somogy vármegyében helyezkedik el, nevét onnan kapta, hogy királyi fonónépek lakták, akik gyékényt, fűzfavesszőt, hálót fontak. A szomszédságában található Balatonboglár és Balatonlelle is, melyek szintén családbarát üdülőhelyek. Fonyód lakossága körülbelül 5000 főt számlál, ezért még a turisták mellett sem kell nagy tömegre számítani. Mivel kikötővárosról van szó, sűrű a hajóforgalom, a kirándulóhajókkal például át lehet utazni Badacsonyra.

A Szaplonczay sétány

Fonyódhoz tartozik Alsóbélatelep, Bélatelep és Fonyódliget is, melyeken szebbnél szebb strandok követik egymást. Két strand kivételével mindegyik ingyenes, a nagyobbakon, mint például a bélatelepi strandon, gazdagon felszerelt színes játszóterek, ízléses öltözők, zuhanyzók és mosdók, csomagmegőrzők, hangulatos kávézók várják a nyaralókat. Ami szülőként nagy meglepetés volt számomra, az az, hogy a homokozók tele voltak játékokkal, ezért nem kellett felpakolva mennünk. A strandok legtöbbjén magas fák adnak árnyékot, így gyorsan rájöttünk, hogy a Görögországban aktív használatban levő napernyőnket nyugodtan visszatehetjük az autó csomagtartójába. Zöld fűszőnyeg várja, hogy leheveredjünk, így a gyerekek is bátran szaladgálhatnak mezítláb, a part viszont néhol homokos, kagylós, hogy meglegyen az igazi nyári érzés. A víz sekély, sokáig be lehet gyalogolni, ezért aki nagyot szeretne merülni, annak a városi strandot ajánlom, ott már igazán tengerhatása van a Balatonnak, de a kisgyerekek számára is biztonságos.


Játszótér a legkisebbeknek

A város központjában található a Balaton-part leghosszabb mólója, mely 464 méter hosszú. A központban éttermek, kirakodóárusok, fagyizók, óriáskerék és a gyerekeknek különféle szórakozási lehetőségek sokasága áll rendelkezésre. Az egyik fizetős strand, a Panoráma strand is itt található, ahol élményfürdő várja a turistákat. A másik fizetős strand a kutyás fürdetőhely, mely kivételesnek számít, hiszen az egész Balatonon Keszthelyen, Balatonföldváron és Fonyódon lehet kutyával fürödni. A fonyódi a legrégebbi kutyás fürdetőhely. Az emberek, vagyis a gazdik élnek is a lehetőséggel, ez volt ugyanis a legnépesebb strand, mindenféle kutya megfordult itt, mintha kutyakiállításon járna az ember. A belépő 600 forint a gazdinak és 600 forint a kutyának.


A hattyúk az emberekkel fürödnek

Mi főként élelmiszerboltokban vásároltunk, ezért nincs tapasztalatunk a strandi árakkal, azt viszont tudjuk, hogy az éttermek semmivel sem drágábbak, mint a szabadkaiak.

Számtalan lehetőség van felülről is megcsodálni a Balatont és a hegyeket. Az egyik a Szaplonczay vagy Panoráma sétány, melyet hatalmas, százéves fák öveznek, kőpadok, egyedi szobrok, az út túloldalán pedig gyönyörű villák sorakoznak. Egyebek között Törley József egykori nyaralója is megtekinthető itt. A sétány autóval is megközelíthető, és a nemrégiben megnyitott kávézóban az italunkat kortyolgatva elmerülhetünk a kék látványban.

A másik fontos magaslati pont a Sipos-hegyi kilátó, mely mindennap 10 órától várja a látogatókat, és 500 forintba kerül a használata. Egy árnyékos, erdős út (Sipos-hegyi Parkerdő) vezet a kilátóhoz, ahol a csigalépcsőn felsétálva mesés látkép tárul elénk. Megnéztük magunknak a Walkó és az Emese Álma kilátót is, de a Sipos-hegyi volt a legnagyobb élmény.

Olyan nevezetességek találhatóak még a városban, mint például a Berek Világa Látogatóközpont, a Kripta-villa vagy a fonyódi palánkvár.

Úgy indultunk haza a nyaralásról, hogy nem szoktunk ismételni, de ide még biztosan visszajövünk.

Látvány a Sipos-hegyi kilátóból

A Balatoni szél szobor

Fényképezte: Bíró Tímea

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..