home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
A szent küldetés jegyében
Perisity Irma
2006.05.17.
LXI. évf. 20. szám

Hajdújáráson (is) nagy napot ünnepeltek nemrég: Európa napját, a magyar nyelv napját - hivatalosan. A barátság, a szeretet, az együvé tartozás napját - nem hivatalosan.Az elmúlt karácsonyt a budapesti Duna Televízió tette emlékezetessé Magyarok karácsonya című műsorával, amelynek keretében a karácso...

Hajdújáráson (is) nagy napot ünnepeltek nemrég: Európa napját, a magyar nyelv napját - hivatalosan. A barátság, a szeretet, az együvé tartozás napját - nem hivatalosan.
Az elmúlt karácsonyt a budapesti Duna Televízió tette emlékezetessé Magyarok karácsonya című műsorával, amelynek keretében a karácsonyi készülődést heteken át négy, az anyaországon kívül kisebbségben élő magyar családból közvetítette: Erdélyből, Szlovákiából, Ukrajnából és a vajdasági Hajdújárásról. Az elektromos média határtalan lehetőségeinek hála, a készülődés idején egy-egy műsor keretében összekapcsolták a részvevő családokat, ismerkedtek egymással, majd ugyancsak a Duna Televízió segítségével közösen ünnepelték meg a karácsonyt Hajdújáráson, a Somogyi család otthonában. Nemcsak a nézők, hanem a résztvevő családok számára is rendhagyó karácsony volt az elmúlt, amelynek folytatása a minapi nem hivatalos, de annál szebb, bensőségesebb ünnepség keretében zajlott le.
A hajdújárási Somogyi család, János és Ilonka gazdasági udvarában hatalmas, 300 személyt befogadó sátor, élőzene és finom marhapörkölt meg rétes várta a vendégeket, akik a noszai befejezetlen templomban megtartott szentmise után gyülekeztek az ünnepség színhelyén. Jóleső érzés volt látni, ahogy régen látott ismerősök ölelik meg egymást szeretettel. Ismeretlenek ismerkednek melegen kezet rázva, miközben a Duna TV csapata sürög-forog, hogy minden a helyén legyen, idejében készen álljon.
MUCSÁNYI Jánost, a Duna TV népszerű műsorvezetőjét kaptuk el egy percnyi időre a kérdéssel: miért ismét Hajdújárás, mivel bűvölte el őket ez a falu, hogy ismét itt vannak?
- Nem akarom a babért learatni: az ötletgazda Somogyi János volt - válaszol mosolyogva. - Ő javasolta, hogy hozzuk össze ismét a karácsonyi műsorban szereplő családokat. Így született az elgondolás, hogy a találkozónak humanitárius jelleget adunk és azzal a kéréssel fordulunk a szórványban élő meg minden jó érzésű nemzettársunkhoz, hogy önkéntes adományával segítse a templom befejezését. Egyébként a kérdésre válaszolva azért vagyunk ismét itt, mert itt szinte érződik, hogy az egyéni tenni akarás mögött egy olyan hatalmas közösségi erő áll, amelyet támogatni, ápolni kell. Nagyon jól ismerem e táj embereinek mentalitását, hiszen húsz évig ,,szögedi' voltam, Gyálaréten éltem, hát ide csak néhány kilométerrel kellett délebbre jönnöm. Furcsa módon az anyaország testéről leszaggatott részek magyarjai nemcsak egymástól, hanem az anyaországtól is elidegenedtek. Figyelembe véve, hogy más-más országhoz csatolták a leszabott részeket, az ottrekedt magyarság sorsát az adott ország határozta meg. A Duna Televíziónak az a szent küldetése, hogy az erőszakkal eltépett részekben a nemzeti összetartozás érzését ébressze fel ismét. Úgy érzem, nemcsak a Magyarok karácsonya, de ez a mai élőadás is jó lépés ebben az irányban, mert bizony sokat kell még tennünk, együtt, annak érdekében, hogy ismét egy nemzetté váljunk valamennyien, magyarok itt és máshol - mondja Mucsányi János.
A Magyarok karácsonya műsorban Szlovákiából DRÁFI Mátyás színművész és családja vett részt. A noszai szentmisén a művész Reményik Sándor Templom és iskola című, az alkalomhoz illő versét szavalta el olyan átéléssel, hogy könnyet csalt a jelenlevők szemébe. Tőle kérdeztük, hogy érzi magát Hajdújáráson.
- Nagyon jól, mintha otthon volnék - válaszolja természetes egyszerűséggel. - Nem jártam még soha itt, átutazóban voltam ugyan, de abból nem tudtam megállapítani, hogy itt ilyen nagyszerű emberek élnek. A feleségemmel és a két fiammal nagy örömmel jöttem el erre a találkozóra és őszintén sajnálom, hogy az erdélyiek és az ukrajnaiak - állítólag mert nem kaptak engedélyt - nem lehetnek velünk. Meggyőződésem szerint rengeteget kell tennünk annak érdekében, hogy mi, szétszakított magyarok ismét megtaláljuk egymást. Ebben a szent küldetésben vállalt úttörő szerepet a Duna Televízió és íme, van is eredménye. Ha ennek a nemzetmentő folyamatnak csak egy porszemnyi részesei is lehetünk, már tettünk valamit - mondja.
Közben a sátorból egyenes adásban megy a Kívánságkosár. A házigazdát, Somogyi Jánost köszöntik szerettei születésnapja alkalmából. Könnyeivel küszködik, de hősiesen tartja magát és koccint a vendégekkel. Bizonyítva, hogy kis helyen is történnek nagy dolgok.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..