home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
A szellemi hagyaték megőrzése
(Tha)
2007.08.22.
LXII. évf. 34. szám
A szellemi hagyaték megőrzése

- Szabó Attila fotójaA múlt hét elején a nemrégiben elhunyt Cs. Simon István barátai és tisztelői gyűltek össze Csókán, hogy megalakítsák a költő, újságíró, a bánáti táj kiváló krónikása nevével fémjelzett civil szervezetet. Az összejövetel msgr. Bogdán József Fohász a déli végeken című vers...

- Szabó Attila fotója

A múlt hét elején a nemrégiben elhunyt Cs. Simon István barátai és tisztelői gyűltek össze Csókán, hogy megalakítsák a költő, újságíró, a bánáti táj kiváló krónikása nevével fémjelzett civil szervezetet. Az összejövetel msgr. Bogdán József Fohász a déli végeken című versének megzenésített változatával kezdődött, amelyet egyfajta vajdasági himnuszként tartanak számon, majd egy hangfelvétel következett, amelyen Cs. Simon István olvasta fel néhány versét és Az utolsó harangkongatás című prózáját. Az asztalon levő vázában sóvirág díszelgett.
A megjelenteket Maros Antal köszöntötte, majd mindenki elmondta, elképzelése szerint mivel kellene foglalkoznia ennek a csoportnak. Tóth Lívia újságíró szerint fel kellene vállalniuk Terján gondozását, mert Cs. Simon István több mint ötven éve elárverezett szülőfalujának a még meglevő temetője igencsak elhanyagolt állapotban van. Ezenkívül Lőrinc-napkor, ami a település búcsúja volt, művelődési műsort tarthatnának Vrábel János népművész gyönyörű napsugaras, faragott keresztjénél. Cs. Simon István már nem érhette meg, hogy egyik vágya, a Kremenyák régészeti lelőhely megjelölése teljesüljön, de még közvetlenül a halála előtt is tárgyalt erről a Móra Ferenc Művelődési Egyesület tagjaival. Kiss Tóth Erika elnök arról számolt be, hogy ezt a feladatot a gyűjtők csoportja vállalta magára, és szeptemberben, amikor száz éve lesz annak, hogy Móra Ferenc megkezdte az ásatásokat, kopjafát állítanak fel a helyszínen. Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója felajánlotta, legyen akkor Cs. Simon István Udvaros az enyészetben című kötetének az ünnepélyes bemutatója, amely a szerző válogatása, de már csak a halála után jelenhetett meg. Ugyanezen a napon kellene megtartani azoknak a fotóknak a kiállítását is, amelyek a szegedi múzeumban található csókai leleteket ábrázolják.
A hozzászólók különböző ötleteket vetettek fel, amelyek emléktábla elhelyezésére, esetleg szobor készítésére, Terjánon és a Kremenyákon emlékpark kialakítására vonatkoztak. Elhangzott az is, hogy a csókai könyvtár felvehetné Cs. Simon István nevét.
Vatai Zsuzsanna családtagként egy leendő alapítvány tervét vázolta, amely az irodalommal foglalkozó, tehetséges bánáti fiatalokat segíthetné. Dudás Károly, a Hét Nap főszerkesztője szerint a csókaiak Cs. Simon István-napokat is szervezhetnének, amelyek keretében a Magyar Szó és a Bánáti Újság védnökségével irodalmi díjat is alapíthatnának.
A Cs. Simon István Baráti Társaság alakuló ülésén minden kezdeményezést szívesen fogadtak, de leszögezték azt is, hogy lehetőségeikhez mérten kell gondolkozniuk és tervezniük. Az alapítók szívesen fogadják mindazok jelentkezését is, akik be szeretnének kapcsolódni a munkába.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..