home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
A szecesszió világnapjára emlékeztek Szabadkán
Szabadkai Városi Múzeum
2023.06.14.
LXXVIII. évf. 24. szám
A szecesszió világnapjára emlékeztek Szabadkán

Szabadka azon európai városok közé tartozik, amelynek építészetét számos szecessziós épület jellemzi, emellett a Szabadkai Városi Múzeum kiállításain is találkozhatunk az art nouveau stílus iparművészeti, képzőművészeti és szobrászati példáival. Idén 11. alkalommal került megrendezésre a szecesszió világnapja, amelynek egyik alapítótagja városunk volt, s amelyet minden év június 10-én tartanak. Három szabadkai közintézmény, a Szabadkai Városi Múzeum, a Községközi Műemlékvédelmi Intézet és a Kortárs Galéria közösen szervezett programokat e jeles eseményre, amelyekre június 8-a és június 10-e között került sor, s amelynek középpontjában a szecesszió anyagai álltak. Ilyen a Zsolnay-kerámia, amely nem csak színeivel, hanem minőségével is kitűnik Szabadka és Palics építészetének komponenseként, és amelyik az idei programban két eseménnyel is szerepelt.

A Szabadkai Városi Múzeumban került sor 2023. június 8-án Boško Krstić Az azúr őrzőinek legendája című könyvének bemutatójára. A kék Zsolnay-vázák történetét a szerző mintegy száz képpel mutatta be a közönségnek, s az est során Tolnai Ottó, a könyv recenzense is megosztotta gondolatait. A rendezvény moderátora, Ninkov K. Olga művészettörténész kiemelte Boško Krstić a Rukovet folyóirat szerkesztői munkájának köszönhetően a szabadkai szecesszióról szóló írások, valamint a szintén általa 2002-ben szereklesztett szöveggyűjtemény megjelenésének jelentőségét.

A szecessziós városháza dísztermében került sor Merényi György budapesti vendégelőadó, a Zsolnay-kerámia kutatójának Zsolnay építészeti kerámia című előadására. Ezzel folytatódott az a hagyomány, miszerint a szecesszió stílusának kutatói adnak elő Szabadkához és környékéhez köthető szecessziós témákról. Maga a helyszín is reprezentálta az előadás tartalmát, hiszen a városháza egyik fontos díszítő eleme a Pécsről származó Zsolnay kerámia.

Sajnos az eső miatt elmaradt Ljubica Vuković Dulić művészettörténész óvodásoknak tervezett foglalkozása, amelynek témája a Szabadkai Városi Múzeum madárdíszei lettek volna, de megtartották Jasmina Vidaković grafikus és múzeumpedagógus Milyen díszeim vannak? a gyermekeknek és szüleiknek tartott foglalkozását a Kortárs Galériában.

A programok között újdonságnak számított a Zeneiskola diákjainak dzsesszkoncertje, amelyet 2023. június 9-én tartottak a zenedében, amely szintén magán viseli a szecesszió jegyeit.

Tamara Ognjević belgrádi művészettörténész immár második alkalommal vett részt a szecesszió világnapjának szabadkai programjaiban, idén a Községközi Műemlékvédelmi Intézet meghívására a Raich-palotában, ahol Nela Tonković művészettörténész köszöntötte az egybegyűlteket. A René Lalique és a gyémántszárnyú kimérák címmel tartott előadás után a városháza előcsarnokában dr Dubravka Đukanović, a Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet igazgatónője és dr Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke és Szűcs Balázs, a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója megnyitották a belgrádi Községközi Műemlékvédelmi Intézet A szecesszió rendhagyó arcai elnevezésű kiállítását. A tárlat kurátora Neda Džamić szabadkai művészettörténész.

Ebben az évben is megtartották a szokásos városi sétát, amelyen két fiatal szakember, Kucor Tamara és Evetović Klára mutatták be városunk szecessziós örökségét. A séta a Raichl-palotából (a Kortárs Galéria épülete) indult, majd a Szabadkavidéki Kereskedelmi Bank Korzón található épületénél folytatódott, s végül a Városházát lehetett megtekinteni. Itt a Szabadkai Városi Múzeumnak köszönhetően lehetőség nyílt a toronyban levő kilátó látogatására is, ahol Mihájlovity Anikó igazgatónő és Korponaity Sonja vezető fogadta a csoportokat. A hálás közönség soraiban nem csak szabadkaiak voltak, hanem turisták is, akik figyelemmel kísérték a programot. A résztvevők szecessziós motívumokkal díszített könyvjelzőket kaptak, akárcsak azok, akik a szecesszió világnapja alkalmából szervezett más programon vettek részt. A könyvjelzőket és a rendezvény plakátját Szalma Viktória tervezte. Az érdeklődők nagy száma megerősíti az ilyen események, programok szükségességét, emellett teret adnak a szakembereknek is saját kutatásaik bemutatására.

Szintén a szecesszió világnapjához kötődött az a több év kihagyás után újra kiírt fotópályázat, melynek idei témája a Fedezz fel! – a szabadkai szecessziós építészet anyaghasználata volt. A pályázat kiírásánál használt illusztrációt Lality Csaba tervezte. A versenyben szereplő fényképek a Facebookon és az Instagramon szerepeltek (#materijalisecesije, #szecessziosanyagok). A zsűri döntése alapján a következő eredmény született:

1. díj: Roncsák Alexander, a Városi Bérpalotában található, Zsolnay kerámiát ábrázoló fényképe

2. díj: Jovana Đukić, a Raichle-palota csigalépcsőjét ábrázoló fényképe

3. díj: Radetić Ádám, az Osztrák–Magyar Bank Palotájának ablakrácsát ábrázoló fényképe

Közönségdíjas lett Nevena Gojković, a legtöbb lájkot kapott posztért.

A díjazottakon kívül dicséretben részesült: Gasztány Nóra, Nemanja Ćosić, Tóth Zsuzsanna, Szendi Attila, Tatjana D. Smit, Mina Vavan, Soós Georgina és Sanja Papuga.

A résztvevők nagy segítségére volt a szabadkai szecessziós épületek listája, amelyet Viktorija Aldžić és Gordana Prčić Vujnović állítottak össze, s amelyet ebből az alkalomból önzetlenül megosztottak az érdeklődőkkel.

Képgaléria
Kapcsolódó cikkek
Községeink Életéből
A szabadkai szecessziós építészet anyaghasználatát bemutató városi séta
2023.06.10.
LXXVIII. évf. 23. szám
A sétát Kucor Tamara és Evetović Klára művészettörténészek vezették. A Raichl-palotától indult a Korzón k…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..