home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
A szecesszió száz éve
(Q)
2012.08.01.
LXVII. évf. 31. szám

Tizenöt éve léteznek, több mint harminc taggal utaznak szerte a világban, jelenleg 26 taggal léptek fel, Franjo Buljovčić vezetésével a palicsi szecesszió száz évére való emlékezés alkalmából. Reneszánsz és barokk zenét játszik, ilyen táncformákat mutat be a Con Moto, amely rendszerint jel...

Tizenöt éve léteznek, több mint harminc taggal utaznak szerte a világban, jelenleg 26 taggal léptek fel, Franjo Buljovčić vezetésével a palicsi szecesszió száz évére való emlékezés alkalmából. Reneszánsz és barokk zenét játszik, ilyen táncformákat mutat be a Con Moto, amely rendszerint jelen van pl. a bécsi szilveszteri bálon is. Egyes autentikus hangszereiket képek alapján készítették nagyszerű mesterek, illetve maguk a zenészek. Repertoárjukon a szecesszió idején rendkívül népszerű quadrile nevű táncon kívül több más korabeli tánc is szerepelt, és másfajta zeneszámok is helyet kaptak, hallhattuk például ifj. J. Strauss Anna polkáját és Denevér c. operettjének részleteit.
Az együttes zenei vezetője Franjo Buljovčić, a táncokat Heidi Möll, az énekeket pedig Gerd Keuenbof tanította be.
Takács Krisztián tévés újságíró, aki megnyitotta az estet, emlékeztetett arra, hogy most, az olimpia évében különös tisztelettel kell adóznunk Vermes Bélának, Nándornak és Lajosnak, mert szeptember 15-én lesz pontosan 100 éve, hogy kiépítették a tó körüli pályát az atléták és kerékpározók számára, az eddigi legnagyobb palicsi építkezés keretében, melynek során elkészült a női strand, a Vigadó, a víztorony, s a Kisvendéglő is szüntelenül üzemel azóta. Írott formában először 1452-ben esik említés Palicsról, amikor Mátyás király édesanyjának, Szilágyi Erzsébetnek ajándékozta több más birtokkal egyetemben. Egy 1727-ből származó királyi tábornoki jelentés is dicsérte a tó szépségét, s kellemes hangulatú üdülőhelyünk hírnevét öregbítette egy Bastille nevű olasz tábornoknak az 1697-ből származó beszámolója is. És persze Kosztolányi több verse, mint pl. a Medres János által megzenésített ''A tó, a tó! az eleven poézis” kezdetű. Ez utóbbi Medres-szerzeményt Megyeri Lajos hangszerelte, s az ő előadásában (zongora) hallható cd-n.
Palics ma is alkalmas lelki gyógyulásra, egészségmegőrzésre és -javításra, mint ahogyan már 500 éve felismerték, amikor még a tó vize is gyógyhatású volt.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..