home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A rettegett csukamájolaj
Összeállította: sZs
2019.06.20.
LXXIV. évf. 24. szám
A rettegett csukamájolaj

Csukamájolaj. Már a neve is ijesztő. A csuka májából készül??? Azt hiszem, még soha nem ittam ilyet. Ha igen, arról valószínűleg tudnék, hiszen gyermekkorom olvasmányélményeiből dereng a rossz ízű csukamájolaj, melytől minden gyermek retteg és ódzkodik. Mi is hát ez a csukamájolaj, és hol fejti ki leginkább hatását? Ma már nemes egyszerűséggel halolaj néven fut, és ismét fénykorát éli.

A Csudálatos Mary visszatér című könyvben is olvashattunk róla gyerekkorunkban:

„— Ccc! Micsoda modor! — kiáltott fel Andrew kisasszony. — Csukamájolaj és ricinus, az kell nekik! — fordult Mary Poppinshoz. — Jól nevelt gyerek nem sír így. Csukamájolaj és ricinus. Jó sok. Nehogy elfelejtse!” S mi se felejtsük el, hiszen egy jótékony hatású, természetes gyógyszerről van szó.

A csukamájolaj (Oleum jecoris aselli), melynek valójában semmi köze a csukához, hiszen a tőkehal májából nyerik, telítetlenzsírsav-tartalmán túl rendkívül gazdag A- és D-vitaminban, kedvező hatását is főként ezzel magyarázzák. Az 1980-as években ugyanis kutatók arra lettek figyelmesek, hogy a halban gazdag étrenden élő északi országok (pl. Alaszka) népeinek körében szinte ismeretlen fogalom a koszorúér-betegség. Mivel a testünk nem képes az omega-3 termelésére, külső forrásból kell pótolnunk. A csukamájolaj — vagy egyszerűen csak halolaj — terápiás és prevenciós hatása rendkívül felértékelődött az utóbbi időkben. Az íze és a szaga nem lett jobb, s ezen nem segítettek a különféle ízesítő, illatosító anyagok sem. A patikákban és a bioboltokban manapság kapható halolajkapszulák azonban már szagtalanok, ízük pedig semleges.

A csukamájolaj az otthonok népszerű házi szere volt például a XIX. század Angliájában, ahol a napfényszegény időjárás — melyet a nagyvárosok szmogja csak fokozott — igen kedvező körülményeket teremtett a rachitis kialakulásának —, nem véletlenül nevezték el a betegséget éppen angolkórnak.

A D-vitamin a zsírban oldódó vitaminok családjának tagja, melyről a legutóbbi évek kutatásai bebizonyították, hogy nemcsak a csontozat fejlődésében van jelentős szerepe, hanem bizonyos sejtfunkciók szabályozásáért és normális működéséért is felelős. A becslések szerint az ember genetikai anyagát legalább részben a D-vitamin szabályozza: az emberi génállomány 10 százaléka legalább részben a D-vitamin hatása alatt áll, de vannak olyan gének is, amelyek működését kizárólag a D-vitamin szabályozza.

Mostanában egyre több bizonyíték merül fel arra vonatkozóan, hogy a D-vitamin hiányának nemcsak a csontritkulásban, hanem számos más betegség kialakulásában is szerepe van.

A közelmúltban mind több közlemény lát napvilágot annak igazolására, hogy összefüggés lehet a D-vitamin-hiány és a rákbetegség bizonyos típusai között. Bár az eddigi adatok még nem egybehangzóak, de például a vastagbél-, a végbél-, a hasnyálmirigy- és az emlőrák esetében felmerült a D-vitamin-hiány kóroki jelentősége.

Megfigyelték továbbá, hogy az idősek körében igen gyakori a D-vitamin-hiány, mely szív- és keringési betegségekre hajlamosíthat, illetve megnövelheti a halálozási arányt. Ugyancsak kapcsolatot feltételeznek a nem megfelelő D-vitamin-ellátottság és a szívelégtelenség között is. Úgy tűnik, hogy fordított arányosság figyelhető meg a D-vitamin-szint és a vérnyomás között — azaz magasabb D-vitamin-szint esetén kisebb arányban fordul elő magas vérnyomás —, ám ezeket a megfigyeléseket további kutatásoknak kell majd alátámasztaniuk.

 

Mire jó még a csukamájolaj?

• Enyhíti a depressziót, ízület- és májvédő

Az omega-3 két altípusát, az idegsejtek membránjának legfontosabb építőelemeit, a DHA-t és az EPA-t tartalmazó csukamájolaj a gyulladáscsökkentő, ízületi gondokat gyógyító tulajdonsága mellett véd a szív- és érrendszeri megbetegedésektől, jótékonyan hat az agyműködésre, mérsékli a koleszterinszintet, sőt, a legújabb kutatások szerint a depressziót is enyhítheti. Kínai tudósok nemrég azt is bizonyították, hogy csökkenti a nem alkoholos eredetű zsírmájbetegség tüneteit, egy másik tanulmány pedig arról számolt be, hogy a rendszeres omega-3-fogyasztók körében kisebb arányban fordulnak elő májjal kapcsolatos megbetegedések.

• Bőrszépítő, fiatalító, immunerősítő

A-vitamin-tartalmának köszönhetően harcol a szabad gyökök „öregítő” hatása ellen, kiváló szer a látásgondokra, erősíti és szépíti a bőrt, a körmöt és a hajat. Támogatja az immunrendszert, védi a nyálkahártyát.

• Emésztésjavító, cukorbetegség-megelőző

A csukamájolajban található D-vitamin a csontok és a fogak egészségének megőrzése, valamint az immunrendszer védelme mellett a gyulladásos bélbetegségek, például a Crohn-szindróma megelőzésében is segít. A D-vitamin közvetlenül azokra a génekre hat, amelyek a Crohn-betegség mikrobáinak megjelenésére figyelmeztetik a sejteket a belekben, így a szervezet védekezőképességét erősíti. Egy norvég kutatás pedig arra az eredményre jutott, hogy azoknál a gyerekeknél, akik életük első évében csukamájolajat kaptak, kisebb eséllyel alakult ki 1-es típusú cukorbetegség. Ez másfajta D-vitaminos táplálékkiegészítő esetében nem volt igaz, sőt, akkor sem, ha a még szoptató anyukák fogyasztottak csukamájolajat vagy D-vitamint.

 

Kinek nem ajánlott?

Terhes kismamáknak semmiképp sem, mert igen magas az A-vitamin-tartalma. Azok is kerüljék a használatát, akik magasvérnyomás-gyógyszert vagy véralvadásgátlót szednek, a halolaj ugyanis hatással van a véralvadásra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..