home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
A rettegés íze
KOVÁCS Nándor
2004.09.22.
LIX. évf. 38. szám
A rettegés íze

Távozásra kényszerítették a szabadkai Sötét családotElment egy család. Elhagyta az országot. Azt az országot, amelyben a kisebbségek az európai mércéken felüli jogokat élveznek. Nem bírták tovább az irdatlan mennyiségű jogok sorjázását. A kényeztetést, a marasztalást. Pedig miattuk és a hozzájuk has...

Távozásra kényszerítették a szabadkai Sötét családot
Elment egy család. Elhagyta az országot. Azt az országot, amelyben a kisebbségek az európai mércéken felüli jogokat élveznek. Nem bírták tovább az irdatlan mennyiségű jogok sorjázását. A kényeztetést, a marasztalást. Pedig miattuk és a hozzájuk hasonló névtelen családok miatt hozták meg a kisebbségvédelmi törvényt is, hogy növeljék biztonságérzetüket. A Sötét családot mégsem tudták maradásra bírni. Pedig hát félniük nem kellett. Vagyonuk nem volt, politikával sem foglalkoztak. Csupán egyetlen bűnük volt: emberségre, mások megbecsülésére tanították magyarul gyermekeiket. Annak ellenére is, hogy Szlavica, az édesanya huszonkét éve tanulta meg férje anyanyelvét, hogy gyermekeiknek, a két fiúnak és a kislánynak segíteni tudjon a tanulásban. Arra nevelte őket: hogyha az utcán bajba kerülnek, a rendőröktől kérjenek segítséget. Minél csendesebben igyekeztek élni, annál jobban kényszerültek megtapasztalni a rettegés ízét. Maguk sem tudják, miként, de egyszerre csak azt vették észre, hogy minden a visszájára fordult. Amikor Szlavicát gerincsérve miatt megműtötték, munkaadója azonnal fel is mondott neki. Sötét Lászlót pedig 1997-ben, harminchét évesen érte az első szívinfarktus. Leszázalékolták. Fél munkaidővel azonban -- mert nem tudta a nyugdíjaztatásért járó összeget orvosa zsebébe tenni -- tovább dolgozott a szabadkai Èistoæa közvállalatban 2000-ig. Akkor felmondást kapott. Csökkent munkaképességű munkásnak nem mondhatnak fel -- világosították fel tanácsadói. Bíróságon kereste igazát. Végül a vállalat perköltségeit is neki kellett fizetnie. Ötszáz márkája látta kárát. Érthető, hiszen mindez a miloševiæi rezsim alatt, október előtt történt. De az októberi változást követően sem remélhette munkahelye elvesztésének törvényes felülvizsgálatát. Továbbra is ugyanaz maradt a közművállalat igazgatója. A család életét mégsem a létbizonytalanság törte ketté.

-- A műszaki középiskolában lakatosmesterséget kezdtem tanulni. 2002-ben a második osztály első félévét közepes eredménnyel fejeztem be. Az iskolában az idő tájt történt az a verekedés, amiről akkor a médiák is beszámoltak. Az eset szenvedőalanyaként engem is kihallgattak a rendőrségen. Jegyzőkönyvbe vették vallomásomat. A döbbenet és rettegés akkor vett rajtam erőt, amikor volt támadóim egyike orrom alá dugta a rendőrségi jegyzőkönyvbe mondott szövegemet. Amíg le bírtam győzni félelmemet, eljártam az iskolába. Rettegni akkor kezdtem, miután egy születésnapi ünnepségről szétzavartak bennünket, mert magyarul énekeltünk. A rendőr akkor természetes egyszerűséggel közölte, vannak szerb vendéglők, melyekben a magyarok nemkívánatosak. Egy hónappal az év vége előtt ekkor az iskolából is kiiratkoztam -- meséli halkan Sötét Denisz megpróbáltatásainak történetét, amely néhány hete a szabadkai Pátria Szálló előtt folytatódott, majd most, a házukat ért falfirkákban csúcsosodott ki. Megdöglötök, magyarok! -- ordít a vérvörös festékkel felírt mondat, és nyomatékul egy kést vágtak az ajtóba.
-- Az eset után aludni sem merünk. Kislányunk még a fürdőszobába sem mer egyedül elmenni -- mondja a kimerült édesanya.
-- Ma, szeptember 16-án meglátogatott bennünket Mádl Ferenc úr, a Magyar Köztársaság éppen Szabadkán tartózkodó elnöke is. Vele is közöltük, hogy ezt a terrort nem bírjuk tovább elviselni. Elhagyjuk az országot. Arra kért bennünket, alaposan gondoljuk át, mielőtt végleg döntenénk. Átgondoltuk. Holnap egy-egy bőrönddel útra kelünk. Nincs már, ami szülőföldünkhöz kössön bennünket. Az életünkről van szó. Védelmet itt a hatóságoktól nem várhatunk. Autóval visznek bennünket a röszkei határra, ahol menedékjogot kérünk majd a magyar államtól. Ha elutasítanak bennünket, továbbmegyünk. Valahol majdcsak befogadnak bennünket -- közli Sötét László a család elhatározását. Mint mondta, egyetlen dologban biztos, mégpedig abban, hogy holnaptól megszűnik számukra a rettegés. Biztosan nem lesz gondtalan az életük, de legalább a rettegés ízét nem kell tovább elviselniük abban az országban, amelynek rendőrsége és miniszterelnöke sem akar tudomást venni a nemzetiségek ellen indított hadjáratról; és amelyben félelmükben még a barátok is elfordulnak az embertől, nehogy őket is utolérje a balsors. A visszaszámlálás elkezdődött.
Ui.: Lapzártáig annyit sikerült megtudnunk, hogy Sötétéket egy magyarországi befogadóközpontban helyezték el. Sorsuk további alakulása az illetékes hatóságoktól függ.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..