home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
A nővérkék szoknyájáról
Orosz Ibolya
2008.02.13.
LXIII. évf. 7. szám

,,A hölgyek esetében az uniformisnak nem szabad sem túl rövidnek, sem túl szűknek lennie. A sminknek diszkrétnek kell lennie és összhangban állnia az általános kinézettel. A hajnak és a frizurának muszáj mindig gondozottnak és mértéktartó színűnek lennie. A körmöknek tisztáknak és ápoltnak kell lenn...

,,A hölgyek esetében az uniformisnak nem szabad sem túl rövidnek, sem túl szűknek lennie. A sminknek diszkrétnek kell lennie és összhangban állnia az általános kinézettel. A hajnak és a frizurának muszáj mindig gondozottnak és mértéktartó színűnek lennie. A körmöknek tisztáknak és ápoltnak kell lenniük. Az ékszer legyen diszkrét. Az urak haja mindig tiszta, ápolt és rendszeresen nyírt legyen. Azoknak a férfiaknak, akik szakállt és bajuszt viselnek, külön gondot kell fordítaniuk az említettek rendben tartására. Az idézett szöveg az egészségügyi dolgozók viselkedési kódexéből való. Mit gondolnak: ,,hányban íródott ez a szöveg? Ha tartalma és stílusa alapján a múlt századra, a kilencszázas évek elejére ,,tetszettek gondolni - bizony nem találták el. Ha a szocialista erkölcs egyik sárguló dokumentumára gyanakodtak, akkor megint rosszul tippeltek (az urak és hölgyek megnevezésből ez amúgy is sejthető). A helyes válasz: ez a viselkedési kódex 2008. január 28-án készült Szerbiában. A szabályzatot (14 oldalas, és 70 szakaszból áll) a belgrádi egészségügyi minisztérium készítette, s eljuttatta azt az ország minden egészségügyi intézményének az igazgatójához, hogy - miheztartás végett - ismertesse az alkalmazottakkal. Az orvosokkal, nővérekkel, technikusokkal, betegszállítókkal... Akik legszívesebben jót nevetnének az egyszerre idejétmúlt és dedós kitételek némelyikén. Nevetnének, ha nem találnák sértőnek, bántónak, megszégyenítőnek a fent idézett sorokat. Hiszen a ,,tiszta körmök leckéjét az egészségügyi középiskola első osztályában tanítják, a diákok pedig a gyakorlatokon első kézből kapnak eligazítást.
Magam is bosszankodom, amiért 2008-ban Szerbiában a minisztérium azzal foglalatoskodik, hogy ,,Kosa i frizura mora uvek biti uredna i umerenih boja. Miközben az egészségügyben dolgozók maguk mossák és foltozzák a köpenyeiket, miközben a kórházakban szakadtak a lepedők, nincs elég törülköző, nincs elég pénz... a minisztérium a nővérkék szoknyáját szabja. S fehéren a fekete tanúsítja: ez az ország visszafelé halad az időben. Így van ez, amikor Belgrádban a miniszteri tárcát nem a szakértelem, a tudás, a tapasztalat alapján kapja meg X. Y., hanem a leghűségesebb pártkatonák. Ebből már eddig is számtalan cifra dolog kerekedett ki: Koštunica nemrég volt oktatási miniszter asszonya például arra tett kísérletet, hogy kitiltsa Darwint az iskolákból. Vagy itt van például az SZDP-elnök szerbiai kormányfő aktuális oktatási minisztere, Zoran Lončar (aki az előző kormányban az államigazgatási és önkormányzati tárcát mondhatta a magáénak!). A miniszter úr a múlt pénteken Belgrádban olyat produkált, hogy az érintettek a régi kommunista időkben érezhették magukat. A tanítók téli találkozóján a teremben ülő 1500 pedagógusnak Zoran Lončar szabályos politikai eligazítást tartott. Hogy most, ezekben a Szerbia számára sorsdöntő napokban - amikor erőszakkal el akarják tőle venni területének a 15%-át, Kosovo és Metohiját - a tanítóknak is részt kell vállalniuk a közös harcban. ,,A tanítók kötelessége, hogy hazaszeretetre neveljék a fiatalokat - mondta az oktatási miniszter. Aki a pedagógussztrájk idején egyszer sem szólalt meg. Aki a PISA-teszten való gyászos eredményű szerbiai szereplés okán sem nyilatkozott. Ugyanez a miniszter most tüzes beszéddel azonnali politikai cselekvésre buzdította a tanítókat. S ugyanez a Lončar a múlt héten, a kormányválság kellős közepén, elsőként állt ki az újságírók elé, és dörögte: amennyiben Szerbia aláírja az EU-val való politikai megállapodást, úgy Belgrád fogja elsőként elismerni Kosovo függetlenségét.
S akkor még nem beszéltem a Koštunica politikai tanácsadójából lett miniszterről, Slobodan Samardžićról, akinek a mostani kormányban Kosovo és Metohija lett a reszortja. å volt az, aki a múlt héten nyíltan megzsarolta az újraválasztott szerbiai elnököt, Boris Tadićot és a DP-s minisztereket: ha a Demokrata Párt tovább kitart amellett, hogy alá kell írni a politikai megállapodást az EU-val, úgy a kormány nem marad fenn. Szerinte az a dokumentum ,,egy csúf ajánlat arra, hogy elcseréljük Kosovót a semmiért. Szó szerint azt mondta: ,,duplo golo. Szabad fordításban: duplán meztelen. Politikai elemzők szerint a két pártkatona (bocsánat: miniszter) azt a feladatot kapta, hogy felkészítse Szerbia polgárait az izolációra. A újbóli önelszigetelődésre. A visszatérésre a kilencvenes évekbe. Tekintettel arra, hogy Priština vasárnapra (február 17.) tervezi Kosovo függetlenségének kikiáltását, nyilván még egy nagyon zűrös politikai hét elé nézünk. Az év hatodik hete is az volt. Ilyen megvilágításban az egészségügyi dolgozók viselkedési kódexének témája akár a múlt hét jó hírei közé is tartozhat. Lehet megmosolyogni, lehet rajta kuncogni. És lehet ábrándozni egy normális, már-már unalmas Szerbiáról. Egy olyan országról, amelynek lakossága a nővérkék szoknyájának a hosszáról vitatkozik. Arról, mit jelent az, hogy túl szűk. És mit jelent a túl rövid.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..