home 2024. február 25., Mátyás napja
Online előfizetés
A négy gyertya fényének ereje
Bacsik Lőrinc Natália
2022.12.21.
LXXVII. évf. 51. szám
A négy gyertya fényének ereje

Kisoroszon, a tájház udvarában advent első vasárnapjával megkezdődött a közös gyertyagyújtás, melyet a Torontál Magyar Oktatási Művelődési Ifjúsági Központ már évek óta megrendez. A hatalmas és egyedi adventi koszorút, mint már több éve, az idén is Német Zita, a helyi Rozita virágüzlet tulajdonosa készítette.

— Minden évben én készítem a koszorút, ingyen. Előre eltervezem, hogy milyen színű legyen, hogy más legyen, mint az előző évben. Saját kézzel fonom rá a fenyőt. Az idén saját kézzel sütött mézes szívecskékkel is díszítettem. Jó érzés, hogy valami szépet alkothatok a falumnak, az embereknek, ezzel is szebbé tehetem az ünnepet. A régi díszeket a szervezők visszaadják, és én máshol bekombinálom, felhasználom őket.

November 26-án kisoroszi fiatalok (Szemerédi Lúcia és Orsolya, Pozsár Beáta, Szekeres Andrea, Ördög Lóránt) ünnepi verseket és szövegeket olvastak fel. Többek között elhangzottak Pilinszky János, Babits Mihály, Ady Endre versei is. A műsor végén az idén házasságra lépett fiatal pár, Szekeres (Fazekas) Andrea és Szekeres Nándor meggyújtotta a hatalmas és gyönyörű adventi koszorú első gyertyáját, mely a hitet jelképezi.

A második vasárnapon az alsósok és az óvodások Mikulással kapcsolatos verseket és dalokat adtak elő. A gyerekek ügyesen szerepeltek. Felkészítőik Berta Piroska tanító néni és Német Mónika óvónők voltak. A második gyertyát, a remény lángját Balog Matild adakozó gyújtotta meg.

A harmadik vasárnap délutánján kirakodóvásár várta a falubelieket és a vendégeket. A hideg ellenére sokan eljöttek, és válogattak is az ötletes, főleg természetes anyagokból készült karácsonyfadíszek, kopogtatók, ékszerek, fazekasedények közül. Az utóbbi években a szemet gyönyörködtető mézeskalács házikókból álló falucskát is megtekinthették a megjelentek. A falu meghatározó épületeinek mintájára készült kis házacskák amellett, hogy szépek, elfogyaszthatóak is. A remekműveket nemcsak a Torontál kézimunkacsoport asszonyai alkották, hanem más egyesületek tagjai, magánszemélyek is. Sőt az idén mézeskalács házikókat készítettek a legkisebbek is. Óvodások, alsósok és felsős tanulók, összesen huszonöten. A házikók alapjait Berta Piroska és Radics Lenke sütötte ki és állította össze. Ezt díszítették ki a gyerekek. Mindenki a saját ízlése és fantáziája szerint. Díszeknek színes, felpuffasztott rizst, zselés cukorkát, ehető tortadíszeket használhattak. Mindezeket felvert tojásfehérjével ragasztották össze. A gyerekeknek a megjelent anyukák mellett Ert Bálint Szabina tanárnő és Német Mónika óvónő segített.


Gyermek munkái

Korom Tímea, a kézimunkacsoport elnöke a következőket mondta a mézeskalács faluról:

— Az idén ötven házikót állítottunk ki, ezek felnőttek és gyerekek alkotásai. Jó volt tudni és látni, hogy fiatal asszonyok is készítettek mézeskalács házat. A gyermekek munkája pedig dicséretre méltó. A mézeskalács házikó teljes egészében ehető, a tésztája méz, liszt, margarin, tojás, cimet (fahéj). Az összeragasztó és díszítő hab tojásfehérje és porcukor. A gyerekek a kiállítás után hazavitték és el is fogyasztották. Mi nem szoktuk elvinni, eltesszük a jövő évre.


Mézeskalács falu

A műsorban az alsósok egy meghitt előadást mutattak be. A harmadik gyertyát ft. Csipak Csaba atya lobbantotta lángra. Az örömet jelentő gyertya már a karácsony közeledtét jelzi.

A negyedik vasárnapon a középiskolások énekkel, a felsősök egy közös verssel lepték meg az egybegyűlteket. Ezután néhányan, akik a templomi énekkar tagjai, a templomot karbantartó asszonyok, a kultúregyesület tagjai dalokkal és verssel kedveskedtek Ács Piroska vezetésével. Az utolsó dal éneklésébe a nézők is bekapcsolódtak, és meggyújtott gyertyákat tartva szólt a közös éneklés. A koszorú utolsó gyertyáját, a szeretet lángját, Virág Piroska nyugalmazott óvónő gyújtotta meg, aki az énekkar tagja is, valamint Ady Endre Karácsony című versét is mély átéléssel szavalta el. Elmondta, hogy nagy boldogság számára, hogy felkérték erre a megtisztelő feladatra. Azt kívánta, hogy mindenki szívébe ott lakozzon a kis Jézuska, s hozzon boldogságot, örömet és békét.

A műsorok végén a megjelenteket a szervezők és a Torontál kézimunkacsoport tagjai házi készítésű, hagyományos süteményekkel, meleg teával, forralt borral kínálták, melyet mind a falubeliek hoztak, készítettek. A gyermekek az utolsó vasárnapon ajándékcsomagot kaptak, mely sok-sok édességet és gyümölcsöt tartalmazott. De nagyon finom diós, mákos és meggyes bejgli is készült erre a délutánra.

Talpai Sándor fő szervező, a Torontál Központ elnöke háláját fejezte ki mindazoknak, akik bármiben segítették e rendezvénysorozat létrejöttét. Már tizenhat éve minden karácsonyra így készül a falu. Közösen, együtt várják a legszentebb ünnep közeledtét. Már ezért az összefogásért megérte ezt megálmodni, megszervezni. Hozzátette, jól emlékszik még arra, hogy kezdetben a tájház gangja előtt történt az alkalmi műsor lebonyolítása. Azóta már sok épületrésszel, helyiséggel bővült a tájház udvara.

Köszönet minden támogatónak az adományokért és a segítségért. Jó ilyen helyen élni, s ilyenkor együtt lenni.

Fotók forrása: Facebook

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..