home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A motorozás nemcsak száguldás
Tóth Lívia és Tóth Tibor
2012.03.28.
LXVII. évf. 13. szám

Beszélgetés a szabadságérzetről és a szabályokról A tavasz, a szép idő érkeztével egyre többen kívánkozunk a szabadba, hogy a természetben kapcsolódjunk ki a hétköznapi rohanásból, és a mindennapi gondok, ha csak rövid időre is, de feledésbe merüljenek. Így vannak ezzel a motorosok is, akik ilyenko...

Beszélgetés a szabadságérzetről és a szabályokról
A tavasz, a szép idő érkeztével egyre többen kívánkozunk a szabadba, hogy a természetben kapcsolódjunk ki a hétköznapi rohanásból, és a mindennapi gondok, ha csak rövid időre is, de feledésbe merüljenek. Így vannak ezzel a motorosok is, akik ilyenkor felbőgetik gépeiket, nyeregbe pattannak, és élvezik a száguldás önfeledt érzését. Sajnos, elég egy rossz mozdulat vagy műszaki hiba, és máris súlyos, gyakran halálos kimenetelű baleset történhet.
Priboj Zoltán, a szabadkai Old Bikers Vajdaság Motoros Klub titkára 34 éve szenvedélyes motoros. Kismotorral kezdte, jelenleg pedig egy 500 köbcentis Honda Cruiserrel szeli a kilométereket. A motorozás egyfajta szabadságérzetet ad neki, de természetesen tisztában van a rájuk leselkedő veszélyekkel is.
- Tisztelettel kell a motorkerékpárral bánni, de tartani is kell tőle, hiszen egy mondás szerint, ha nem félsz a motorodtól, akkor add el, és hagyd abba a motorozást. Nálunk a közlekedés többi résztvevője nem igazán figyel a motorosokra, nem nagyon adják meg nekünk az elsőbbséget, akkor sem, ha főúton vagyunk. Sok társunk úgy esett áldozatul, hogy nekik volt előnyük - mondta.
A sebességet könnyű megszokni. Az ember először fél a járgánytól, majd a sebesség növelésével egyre inkább elszáll ez az érzés.
- Motort veszélyes a fiatalok kezébe adni, mivel nem képesek ellenőrzés alatt tartani az alattuk lévő óriási erőt. Persze, lehet gyorsan vezetni, de erre megvannak a megfelelő helyek. Nálunk még az autópálya is veszélyes, hiszen messze van a tökéletestől. Motorozás előtt feltétlenül vizsgáljuk át gépünket. A gumiknak, a fékeknek, a kormánynak tökéletesnek kell lenniük, az nem gond, ha a masina nem megy túl gyorsan. A tudomány nem a gyorshajtásban, hanem az időben való fékezésben van - figyelmeztet Priboj Zoltán.
A csókai Radovan Vujin Fića több mint negyvenéves motoros múltat tudhat maga mögött, hiszen 1970-ben kapta meg az édesapjától az első motorját, egy ''automatik”-ot. Bevallása szerint már akkor beleszeretett a benzin szagába, és azóta sem tud tőle szabadulni. Következett egy 90 köbcentis Tomos, majd a 175-ös Jawa.
- 1978-ban jutottam hozzá az első japán motoromhoz. Akkoriban ez sokaknak csak elérhetetlen álom volt, nekem azonban a szüleim segítségével sikerült valóra váltanom. Ezzel a motorral az egész akkori Jugoszláviát körbejártam, külföldre is eljutottam, rengeteg ismeretséget szereztem. Sajnos egyszer aztán bekövetkezett egy nagyon súlyos baleset, melyet nem gyorshajtás vagy alkoholos állapot idézett elő, hanem az, hogy egy idős személy kilépett elém az útra. Bennem ez mély nyomot hagyott, hatalmas leckét kaptam, kicsit elvesztettem a biztonságérzetemet, de abban segített, hogy még jobban ügyeljek a közlekedési szabályokra, a körülményekre, vagyis valóban ésszel vezessek. Jó pár motort cseréltem már eddig, jelenleg egy Kawasaki GPZ 550-esem van.
Fića szerint manapság sokkal könnyebb hozzájutni egy jó motorhoz, ami azt eredményezi, hogy a fiatalok tapasztalat nélkül, azonnal nagy lóerős gépre ülnek, és nem gondolnak arra, hogy mások is vannak az úton. Pedig a motorozás nemcsak száguldás, inkább egy sajátos életforma, amit élvezni kell. A motor megadja az utazás, az ismerkedés, a világot látás lehetőségét.
- Mi a hetvenes években a motoros rendezvényeket arra használtuk, hogy találkozzunk és beszélgessünk, vagyis örüljünk egymásnak. A mostani összejöveteleknek inkább a biznisz a lényegük, hogy minél több sör fogyjon, a motoros minél több pénzt költsön. Régebben évente szerveztek egy-két találkozót, melyen esemény volt megjelenni, most viszont minden hétvégére jut legalább kettő.
Azt csak megerősíteni tudom, hogy a motorozás elég drága hobbi. Nem is maga a motor kerül sokba, hiszen egy jó állapotban lévő használt gépet 2-3 ezer euróért be lehet szerezni, hanem az alkatrészek, a karbantartás, a regisztráció és a felszerelés követel nagyobb összeget. De aki szereti a motort, az minden megtesz nemcsak a saját és az útitársa biztonságáért, hanem azért is, hogy állandóan útra kész állapotban legyen. Valóban vannak olyanok, akik nem vigyáznak, őrjöngnek az úton, ezért is terjedt el az a tévhit a motorosokról, hogy részegek, figyelmetlenek, bolondok, vagyis mindenkit egy kalap alá vesznek. Sokan csak a rossz példát látják maguk előtt, ém ez gond, mert az ilyeneknek hiába magyarázom, hogy én szelíd motoros vagyok. Áldozat mindig lesz, mert az a csoport, amelynek a tagjai eszeveszetten száguldoznak, és nem gondolnak sem másokra, sem magukra, egyre sokasodik. A mai időben úton lenni nagyon veszélyes. Aki viszont azzal dicsekszik, hogy milyen gyorsan hajtott, én megkérdezném, mit látott az úton. Mert ez már nem motorozás, hanem versenyzés saját magaddal. Én a látottakról szeretek beszélni, az átélt élményekről, a gyönyörű tájakról. Ha csak a gyorsaság a fontos, akkor nem kell utazni, elég felmenni az autóútra, és végigszáguldani rajta - mesélte a csókai motoros, aki hozzátette azt is: még nem gondol a visszavonulásra, hiszen addig szeretne hódolni ennek a szenvedélynek, ameddig az egészsége megengedi.
Vigyázzunk egymásra!
A topolyai Vass Károly 1976-tól 2005-ig dolgozott a rendőrségnél, s ez alatt az idő alatt Topolya községben négy olyan motorbalesetről tud, amelyben egyértelműen a motoros volt a bűnös.
- A nagy motoron motorozók esetében a sebesség a probléma, ugyanis ezek a gépek kis sebességnél bizonytalanná válnak a közúti forgalomban. Útjaink, az autóutakkal együtt, nem a nagymotorok számára készültek. Az utcám hét méter széles, ha egy kisgyerek kilép a száguldó motoros elé, máris megvan a baj. Itt szólni kell a táblák hiányáról is, hiszen sok helyen a közlekedési táblákat megfordítják, eltüntetik. Rendkívül fontos a megfelelő, előzőleg tesztelt bukósisak használata, mely 80-90 százalékban megvédi a motorost a baleset okozta sérüléstől. Képletesen szólva ne görögdinnyét tegyünk a fejünkre, mert az csak azért van ott, hogy a rendőr ne büntessen, de esés alkalmával a fejet nem védi meg. Örvendetes, hogy újságjaink az új forgalmi törvény életbe lépésekor több héten át írtak róla. A napokban azonban olyan rádióműsort hallottam, melyben a polgárokat figyelmeztették, hogy vigyázzanak, mert a rendőrök végzik a dolgukat. A rendőrre nem mumusként kell tekinteni az úton, nem elkerülni kell őket, hanem be kell tartani a közlekedési szabályokat, és akkor nem kell félni tőlük. Mindenkiben van egy adag adrenalin, és ha felülünk egy nagy motorra, akkor ki szeretnénk próbálni, hogy valójában mennyivel is képes haladni az a masina. Vigyázzunk egymásra a közlekedésben, tartsuk be a forgalmi szabályokat, így biztonságosan közlekedhetünk, s nem fog senki ujjal mutogatni ránk, hogy ott mennek a motoros huligánok - mondta a nyugalmazott rendőrfőnök, majd felhívta a figyelmet rá, hogy a napokban egy olyan, számítógépen keresztül a központi adatrendszerrel összekötött radar kerül az utakra, amely fényképet is készít a gyorshajtóról, így a felelősségre vonás alól senki sem bújhat ki.
Szabó Lászlóval, a zentai Crveni Signal Plusz autósiskola tapasztalt oktatójával, a helyi Zyntharew motoros klub alapító tagjával arról beszélgettünk, mennyire készülnek fel a tanfolyamon és a vizsgán a leendő motorosok.
- Pontosan és alaposan elmagyarázzuk, mire figyeljenek, mert úgy vélem, nem az a legfontosabb, hogy a vizsgát letegyék, hanem hogy tudjanak közlekedni és megfelelően részt venni, viselkedni a forgalomban. De ez addig tart, amíg itt vannak! Amint megkapják a jogosítványukat, a legtöbben elfelejtik, mit mondott az oktató. Mi is elszörnyedünk a balesetekről szóló hírek hallatán, de én azt mondom, nem mindig a motorosok a vétkesek, hanem az autósok is, hiszen nem figyelnek eléggé azokra, akik két keréken közlekednek. De azt is tudom, hogy a motorosok között is vannak szemtelenek, furakodnak a kocsik között, előznek olyan helyen, ahol nem volna szabad. Nálunk a jelentkezők még hagyományos, T-15-ös, V-14-es motorokon tanulnak, majd az apukától megkapják az új gépet, rápattannak, egyre bátrabbak lesznek, nem tudnak uralkodni az alattuk lévő hatalmas erő felett, és bekövetkezik a baj.
Az új közlekedési törvény alapján segédmotoros kerékpárra és az A1-es kategóriába tartozó motorra 16, az A2-es kategóriára 18, az A-ra pedig 24 éves kortól lehet vizsgázni. A korábbi előírásokhoz képest ez szigorítás, de én csak támogatni tudom. Az A kategória esetében 40 óra a tanulási idő, és ez szerintem elegendő - mondta Szabó László, majd hozzátette: a jó minőségű bukósisakra soha nem szabad sajnálni a pénzt. Az ugyanis nem azért kell, hogy a rendőr ne büntessen meg, hanem azért, hogy valóban védje a fejet.
Zenta községben 2011-ben hat olyan közúti baleset történt, amelynek az egyik résztvevője motorkerékpáros volt, ebből két alkalommal a motoros bizonyult bűnösnek. A kismotorosok 8 esetben jártak pórul, ötször hárult rájuk a felelősség, a kerékpárosok viszont 17 balesetből 9-et okoztak. A Tisza-parti városban az elmúlt években a rendőrség nagy érdeklődésre számot tartó előadásokat is szervezett a motorosoknak.
Srđan Cvetković közlekedési rendőr, aki maga is motoros, Zentán él, de jelenleg Csókán dolgozik. Az első megjegyzése az volt, hogy a téli időszakban iszonyatosan tönkrementek az utak, így a motorosoknak elsősorban a kátyúk miatt kell vigyázniuk. Hozzátette: a sisakról még tudni kell, nemcsak az a fontos, hogy jó minőségű legyen, hanem az is, hogy az előírásoknak megfelelően, szabályosan bekapcsolva viseljék. Továbbá senki ne üljön nyeregbe papucsban, rövidnadrágban és rövid ujjú pólóban, még akkor se, ha csak a sarki boltba ugrik el. Alkoholt egyáltalán nem szabad fogyasztani, valamint a sebességet és a közlekedési szabályokat is be kell tartani. A saját tapasztalatai alapján azt mesélte el, hogy a motorosok gyakran nem állnak meg a rendőr jelzésére, ugyanis kihasználják, hogy a regisztrációs tábla a gép hátsó részén van, így a radarral nem tudják leolvasni. A közeljövőben erre is találnak megoldást: olyan készüléket használnak majd ugyanis, amellyel a távozóban lévő járműveket is ellenőrizhetik. Arra is figyelmeztetett, hogy a kis motorok tulajdonosainak is kötelező a rendes bukósisak viselése, ezért jó lenne, ha elfelejtenék az építkezésen használt védőfelszerelést és a kínai üzletekben vásárolt műanyag vacakokat. A motor valóban veszélyesebb, mint az autó, de azoknak, akik odafigyelnek, kellően összpontosítanak és betartják az előírásokat, szinte mindegy, milyen járművet vezetnek.
A beszélgetésen jelen volt Željko Popović, a csókai rendőrállomás vezetője is, aki külön hangsúlyozta, milyen jó együttműködést ápolnak a községi szervekkel és Szőke Ferenc szabálysértési bíróval. Ismertette, hogy júniusban várhatóan ezen a bánáti településen is üzemelni kezd a kamerás megfigyelőrendszer. Erre a közlekedés résztvevőit táblák figyelmeztetik majd. A hosszú távú cél egyébként az, hogy minél kevesebb rendőr legyen az úton, a helyüket pedig a korszerű technika vegye át. Ezzel elkerülhetőek lesznek a konfliktusok, mert a figyelmeztetés és a számla a szabálysértést elkövető otthoni címére érkezik.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..