home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
„A magyar nemzet múltja a helyi történetekből áll össze”
(din)
2013.10.30.
LXVIII. évf. 44. szám
„A magyar nemzet múltja a helyi történetekből áll össze”

Kelebián tartott tudományos konferenciával összekötött megemlékezést az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 57. évfordulójára emlékezve a szabadkai Nyitott Távlatok civil szervezet és a Délvidéki '56-os Műhely. A rendezvény díszvendége a vidékünkön nagy tiszteletnek örvendő dr. Sólyom László egykori magyar köztársasági elnök, jogtudós volt.

A népes érdeklődő közönséget elsőként Kudlik Gábor, a Nyitott Távlatok elnöke köszöntötte. Egy tizenkét évvel ezelőtt megjelentetett kötetük ma is aktuális gondolatát idézve rámutatott arra, hogy elérkezett a pillanat, amikor újra a nemzet egészében kell gondolkodnunk.

Pásztor István, a VMSZ és a tartományi parlament elnöke ünnepi köszöntőjében külön kiemelte a Nyitott Távlatok elmúlt két évtizedes tevékenységét, majd felidézte a Sólyom Lászlóval való három találkozót: 2007-ben a csantavéri Hunyadi-szobor leleplezését, 2009-ben a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház ünnepélyes átadását, amelynek keretében aláírták a százezredik kérelmet a vajdasági magyar választói névjegyzékre történő felvételre, s a 2010-es háromnapos elnöki körutat, külön kiemelve, hogy Sólyom László akkor köztársasági elnöki minőségében lerótta kegyeletét az 1944-es áldozatoknak emléket állító — időközben ellopott — szabadkai Vergődő madár szobornál is. Pásztor István a magyar—szerb történelmi megbékéléssel kapcsolatban hangsúlyozta a volt államfőnek az ebben a folyamatban betöltött szerepét, azt a tényt, hogy a csúrogi emlékpark idei felállítása, illetve a szerb parlamentben elfogadott deklaráció Sólyom László döntése és az ügy melletti következetes kiállása nélkül nem valósulhatott volna meg.

Blahó Zoltán, a budapesti Nagy Imre Társaság elnöke ünnepi köszöntőjében méltatta a Délvidéki '56-os Műhely eddigi munkáját, kiemelve, hogy habár az itteni helyi szervezet aránylag fiatal, tagjai igen tevékenyek.

Ezt követően Kern Sólya Mária, a szabadkai vkt elnök asszonya szólt a jelenlevőkhöz.

Dr. Sólyom László külön köszönetet mondott a szabadkai meghívásért, s az ünnepről szólva megjegyezte, hogy tapasztalatai szerint a legsikeresebb megemlékezések a helyi jellegű rendezvények, mivel itt, ezeken az eseményeken és összejöveteleken az ünnep mint olyan mélyen az emberek szívében él. Magyarország volt államfője itteni látogatásai kapcsán egy olyan történetet is felidézett, amikor egy Horvátországban megtartott környezetvédelmi találkozó apropóján horvát és szerb kollégájával titokban járt Szerbiában: „Ez a találkozó volt az első alkalom arra, hogy Tadić elnök úrnál felvessem a kettős állampolgárság kérdését, amire később pozitív válasz is érkezett” — osztotta meg a kelebiai közönséggel a kulisszák mögött zajló, az itteni magyarság számára is nagy fontosságú eseményt a volt államfő. Röviden kitért Jugoszláviának az 1956-ban betöltött szerepére, párhuzamot vont az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc utáni évtizedekkel is, 1956 tekintetében arra mutatott rá, hogy akárcsak egykor, a XX. század elején, úgy most is generációváltás idejét éljük. Az egykori események szemtanúi számára, akik közé ő is tartozik, a forradalom és szabadságharc vonatkozásában a hazugságtól való megszabadulás volt a legnagyobb élmény. Az új nemzedék számára ezért is fontos az, hogy az akkori korszak szemtanúi elmondják, hogyan is élték meg a forradalmat.

Dr. Sólyom László köszöntője után Mezey Zsuzsannának, a Tartományi Levéltár munkatársának előadását Németh János tolmácsolásában hallgathatta meg a közönség. A nagyívű, áttekintő munka a magyarországi menekültek itteni befogadását, elhelyezését, illetve sorsát Vajdaság területére fókuszálva, levéltári adatokra alapozva követte nyomon. Palatinus Aranka nagybecskereki helytörténész a magyarországi menekültek bánsági beilleszkedéséről szólt, egyéni sorsukat bemutatva. Horváth Erzsébet a Kelebiára érkezett menekültek történetéről adott minden vonatkozásban átfogó ismertetőt, majd a jelenlévők megtekintették a Siflis Zoltán által összeállított dokumentumfilmet, amely a visszaemlékezésekkel együtt az akkori jugoszláv filmhíradók híranyagát mutatta be.

A rendezvény második felében a kelebiai helyi közösség épületén leleplezték a forradalom idején Kelebiára menekültek emléktábláját. A nagyszámú érdeklődő helyi polgárt és a vendégeket Blau Péter, a helyi közösség elnöke köszöntötte, majd dr. Sólyom László szólt az egybegyűltekhez, rámutatva arra, hogy a magyar nemzet múltja a helyi történetekből áll össze, s egyben örömét fejezte ki azért, hogy erre a megemlékezésre ilyen sokan összegyűltek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..