home 2023. június 09., Félix napja
A magyar Fred Astaire
Szerda Zsófia
2023.01.11.
LXXVIII. évf. 2. szám
A magyar Fred Astaire

Ötvenhárom éve a mai napon, január 11-én halt meg az egyik legnagyobb nevettető, Latabár Kálmán. Briliáns tánctudása miatt sokan a magyar Fred Astaire-nek nevezték, mások a magyar Chaplinként emlegették. Egyedi karakter volt, imádta a közönség, s ő is rajongva szerette közönségét. Bár népszerű volt, a kritikusok sokszor írtak róla negatív hangnemben, ami igencsak megviselte.

Latabár Kálmán Kossuth-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész 1902. november 24-én született Kecskeméten. Rajongói, főként a gyerek nézők csak Latyiként emlegették, ő volt a XX. század egyik legnépszerűbb magyar komikusa. Legendás színészdinasztia leszármazottja: dédapja, Latabár Endre, nagyapja, Latabár Kálmán Árpád és apja, id. Latabár Árpád mind neves színművészek voltak, illetve fia, ifj. Latabár Kálmán is színész lett.

Rákosi Szidi színiiskoláját végezte el. 1922-ben a Várszínházban lépett először közönség elé mint táncos komikus. A Fővárosi Operettszínházhoz szerződött, ahol több emlékezetes alakítása volt, többek között Menelaosz (Offenbach: Szép Heléna), Bóni (Kálmán Imre: Csárdáskirálynő), Frosch (Strauss: A denevér) és Nyegus (Lehár Ferenc: A víg özvegy) szerepében.

1927 és 1933 között Árpád öccsével együtt zenés artistaszámokkal turnéztak külföldön. Felléptek a világhírű rendező, Max Reinhardt színházában is, aki az európai fiatal színésznemzedék legjobbjának tartotta őket. Visszatérve több fővárosi zenés színházban játszott.

1937-ben vette feleségül Walter Katalint. Egy színházi előadáson akadt meg a szeme az első sorban kacagó fiatal lányon. A függöny legördült, ő pedig magánnyomozásba kezdett. Megtalálta, és halálosan beleszeretett. 1937-ben, amikor megházasodtak, Kálmán harmincöt éves volt, Walter Katalin pedig tizenhét.

Első filmjét is 1937-ben forgatta, ezt több követte, néhány emlékezetes: Fizessen, nagysád! (1937), Egy bolond százat csinál (1942), Egy szoknya, egy nadrág (1942), Mágnás Miska (1948), Fel a fejjel (1954).

Egyéni humorú, kiváló tánctudású komikus volt, akinek rögtönző- és karikírozókészsége féktelen komédiázókedvvel párosult. Népszerűségét csak fokozta méltatlankodó hanghordozása, félszeg mozgása, akrobatikus „ügyetlensége”.

A nevettetés éltette, a politika nem érdekelte, és amennyire lehetett, távol tartotta magától. A Horthy-rendszerben és a Rákosi-érában is felszínen maradt, legfőképpen azért, mert népszerűsége pajzsként védte a rosszakarókkal és az irigyekkel szemben. Kerülte a csillogást, nem élt fényűző életet, arra viszont sok pénzt költött, hogy másokat titokban támogasson. 

Minden szerepére úgy készült, mint az első fellépésére, és mintha utoljára lépne közönség elé. Munkásságát 1950-ben Kossuth-díjjal ismerték el, ugyanabban az évben érdemes művész, 1953-ban pedig kiváló művész lett.

Egyre súlyosbodó cukorbetegségben szenvedett, melynek kezelését nehezítette a színészi mesterséggel járó állandó stressz és rendszertelen életmód. Állapota 1970 elején válságosra fordult, s a nagy nevettető január 11-én örökre lehunyta szemét.


(Szalai Attila rajza)

Még a halálos ágyán is alkotott: felmondta a régi szerepeit, pedig már nem is volt magánál. Ez bizonyítja talán leginkább, hogy ízig-vérig művész volt — mesélte egy interjúban lánya, Latabár Katalin.

Latabár Kálmánra emlékezve nézzük ma meg az Egy szoknya, egy nadrág című filmet, és kacagjunk egy jóízűt.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Múzsaidéző rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..