home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
A magasabb színvonalú, korszerű egészségügyi ellátásért
Józó Mónika
2007.10.03.
LXII. évf. 40. szám
A magasabb színvonalú, korszerű egészségügyi ellátásért

Vajdaság legkorszerűbb mentőautójaNemrégiben az adai Egészségház új, minőségi felszereléssel, vizsgálati eszközökkel bővült, korszerű sürgősségi ellátásra alkalmas helyiségeket alakítottak ki, sőt nemsokára megkezdődik az európai igényeknek megfelelő gyerekosztály építése is. Ezekről a válto...

Vajdaság legkorszerűbb mentőautója

Nemrégiben az adai Egészségház új, minőségi felszereléssel, vizsgálati eszközökkel bővült, korszerű sürgősségi ellátásra alkalmas helyiségeket alakítottak ki, sőt nemsokára megkezdődik az európai igényeknek megfelelő gyerekosztály építése is. Ezekről a változásokról, tervekről és a nemrégiben megkezdett szűrővizsgálatokról számolt be dr. Tóth Barna Elvira, az intézmény igazgatója.
- Régi tervünk, hogy a gyógyszertárat közelebb hozzuk az egészségházhoz, vagy lehetőséget találjunk arra, hogy az épületben helyezzük el. Ennek a szándéknak egyik legfőbb oka az, hogy a jelenlegi gyógyszertár nagyon rossz állapotban van, és a felújítása hatalmas összeget emésztene fel. A gyógyszertár terveink szerint a jelenlegi gyerekosztály átalakított helyiségeibe költözne, az egészségház épületéhez pedig egy új gyerekosztályt építenénk. Ez egy kb. 700 m2-es épület lenne, amelynek egyik része garázsként és raktárként szolgálna, a földszinten kapna helyet a korszerűen berendezett, és a modern követelményeknek megfelelő gyerekosztály, amelynek egyik elkülönített részében folyna a csecsemőgondozási tanácsadás, a másik részen pedig a beteg gyerekeket fogadnák. A tervezők egy fedett babakocsi-parkolót is előirányoztak az épület mellé. A gyerekosztály felett pedig lehetőség van bővíteni a laboratóriumi részleget, sőt néhány rendelőt is kialakíthatunk.
Ezekről a tervekről egy átfogó projektet készítettünk, s a Tartományi Nagyberuházási Alaphoz fordultunk vele. Nemrégiben Kern Imre, az alap igazgatóhelyettese arról értesített bennünket, hogy kérelmünket elfogadták, és ha minden jól alakul, 40-50 napon belül le is helyezhetjük az épület alapkövét, s a tervek szerint egy év múlva be is fejeződhetnek a munkálatok. Ez a 30 millió dináros beruházás, amelynek megszerzésében az egészségház menedzsmentjének nagy szerepe volt, s amelynek ötletét a Vajdasági Magyar Szövetség helyi és központi irodája egyaránt támogatta, a magasabb színvonalú, korszerű egészségügyi ellátást szolgálja.
* Az utóbbi években jelentős beruházásokra került sor az adai Egészségházban.
- Az elmúlt néhány évtizedben sem történt annyi beruházás itt, mint az utóbbi néhány évben, majdnem minden osztály új felszerelést kapott, minőségi vizsgálati eszközöket sikerült vásárolnunk, korszerűsítettük a fogászati székeket is, és az általános iskolákban felújítjuk a fogászati rendelőket, sőt az adai iskola Bara-parti épületében is lesz ezentúl fogászati rendelő. A napokban az Egészségügyi Titkárság segítségével egy csontsűrűségmérő készüléket is beszereztünk, így hamarosan ilyen vizsgálatot is végezhetünk itt, Adán, a betegeknek ezért nem kell máshova utazniuk.
Egy teljes mentőszolgálat kialakításán is dolgozunk, ez azt jelenti, hogy 4-5 orvosra, kétszer ennyi technikusra, sofőrre lenne szükség ahhoz, hogy 4-5 csapatot alkotva ellássák a mentőszolgálat feladatait, s erre a szolgálatra hárulna az éjjeli és a hétvégi ügyelet is. A mentőszolgálat kiépítéséhez minisztériumi engedély szükséges, amelyet remélhetőleg meg is kapunk, hiszen a helyi önkormányzat, a Tartományi Egészségügyi Titkárság is támogatja a kezdeményezést, sőt az egészségügyi államtitkár is ígéretet tett, hogy segít ebben a kérdésben. A mentőszolgálat kiépítéséhez minden feltételünk megvan. A Nemzeti Fejlesztési Alap segítségével kialakítottuk a sürgősségi ellátásra szolgáló helyiségeket, az elmúlt években az Egészségügyi Titkárság jóvoltából korszerű felszereléseket sikerült beszereznünk, EKG, hordozható újraélesztő készülékek, minden olyan eszköz, ami egy mentőszolgálat munkájához szükséges, a rendelkezésünkre áll. Korszerű mentőautóink is vannak, nemrégiben a 99. Egészségvásáron vehettük át azt a mentőautót, amely eddig Vajdaságban a legkorszerűbbnek számít. Úgy vélem, ez munkánk egyfajta elismeréseként érkezett - Vajdaságban először - az adai Egészségházba. A mentőautóval egyfajta továbbképzési lehetőséget is kaptunk, a dolgozóink európai szintű képzésben részesülhetnek, amelynek révén egész Európában elismert szakképzettségi bizonylathoz juthatnak. Ezenkívül még egy a sürgősségi ellátáshoz szükséges alapeszközökkel felszerelt korszerű mentőautó áll a rendelkezésünkre. Tehát felszerelésünk és technikusaink vannak, orvosaink viszont nincsenek, ezért kérjük a minisztérium jóváhagyását új orvosok alkalmazására.
* Mekkora terület lát el a mentőszolgálat?
- Az egész községet, mintegy 228 km2-nyi területet. Évente 7800 sürgős esethez hívják, ez naponta 20-21 beavatkozást jelent. A mentőszolgálat kiépítésével arra törekszünk, hogy a lehető leggyorsabban és a legmegfelelőbb módon nyújthassunk segítséget.
* Nemrégiben az Egészségház megkezdte a lakosság egészségügyi szűrővizsgálatát. Kiket várnak ezekre az ellenőrzésekre?
- Az egészségházaknak mint primáris egészségügyi intézményeknek egyik fő feladatuk a betegek gyógyítása mellett a betegségek megelőzése. Szeptemberben megkezdtük a felnőtt lakosság szűrővizsgálatát. Elsőként a harmincéveseket, az 1977-ben született lakosokat hívtuk ellenőrzésre, ők lesznek az első olyan generáció, amely megkapja a tetanusz elleni védőoltást, amelyet tízévente meg kell ismételni. Utánuk októberben már a 19-35 évesek kerülnek sorra, őket követi a 35-50 éves és az 50 éven felüli korosztály. Az ötven éven felülieknél már az általános ellenőrzések mellett végbélrák-szűrést és a férfiaknál prosztatavizsgálatot is végzünk. A szűrővizsgálatra mindenki személyre szóló idézést kap, s az ezen feltüntetett időpontban kell megjelenni a választott orvosnál. A vizsgálat teljesen ingyenes, de abban az esetben, ha további vizsgálatokra van szükség, a betegnek hozzá kell járulnia a költségekhez. Ezzel az átfogó ellenőrzéssel elsősorban a kockázati tényezőkre szeretnénk rámutatni, és tanácsokat adni arra vonatkozóan, hogy a kockázati tényezők ellenére hogyan kerülhető el a betegség kialakulása Az orvosok ilyenkor nemcsak a vizsgálatokat végzik el, hanem mindenkire időt szakítva tanácsokkal látják el a lakosokat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..