home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A legjobb mesemondók
Tóth Lívia
2021.06.24.
LXXVI. évf. 25. szám
A legjobb mesemondók

Az idén rendhagyó módon szervezték meg a XXVI. Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyt. Az alsós, a felsős, a középiskolás és a felnőtt korosztály versenyzői meghívásos pályázat útján vehettek részt az online döntőben.

A megmérettetés úgy történt, hogy a résztvevők kamera előtt mondták el a kiválasztott népmesét, a zsűri pedig a felvételeket nézte meg. A filmanyag rögzítése április 20-a és 29-e között zajlott a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársai és Juhász Tamás operatőr közreműködésével, valamint a budapesti Hagyományok Háza támogatásával. Az eseménybe Vajdaság 15 településéről — Bácsfeketehegy, Bácskertes, Felsőhegy, Hajdújárás, Hertelendyfalva, Ludas, Muzslya, Nemesmilitics, Orom, Szabadka, Székelykeve, Szentmihály, Temerin, Zenta és Zombor — 52 versenyző kapcsolódott be.


Szalai Klaudia és Szalai Violetta

A mesemondók teljesítményét korcsoportonként három-három zsűritag — mesefák, népmesegyűjtők, néprajzkutatók — véleményezte, akik között a vajdasági szakemberek mellett a budapesti és a szlovákiai Hagyományok Háza munkatársai is jelen voltak. Minősítést — Bronz-, Ezüst-, illetve Aranyalma díjat — mindenki kapott, emellett a legjobbak a fődíjak egyikét is kiérdemelték.

Az ünnepélyes eredményhirdetést, melyre a járványügyi előírások betartásával az Aranyalma díjjal és a fődíjakkal kitüntetetteket, valamint a felkészítőiket hívták meg, Zentán az Alkotóházban rendezték meg.


Boglárka, Romina, Linett és Dorina az Újvidéki Rádió munkatársának nyilatkoznak

A megjelenteket a Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny két fő szervezője, Baráth Hajnal Anna és Juhász Lassú Kornélia üdvözölte, köszöntőt mondott Czegledi Rudolf polgármester és Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke. A vetélkedőt mgr. Dévavári Beszédes Valéria néprajzkutató — a vajdasági népmesekincs fontosságáról beszélt — és dr. Raffai Judit néprajzkutató, a zsűri elnöke értékelte.

— A rendhagyó jellege mellett az idei év pozitív hozadéka, hogy mindenkit videóra vettek, és így van egy rögzített felvételünk arról, milyenek a mesemondóink. Most is volt néhány kiemelkedő gyermek és felnőtt, akinél teljesen érződött, hogy a mesélő ember tulajdonságaival bír. Mindig fontosak a felkészítők, de most még jelentősebb szerepük volt, mert közönség nélkül mesélni nagyon nehéz. Jó, hogy a rendezvény — még ha ilyen formában is, de — megvalósult, mert a kihagyás nyomot hagyott volna. Szerencsére Vajdaságban, a Kárpát-medencében egyedülálló módon, mesemondó műhelyek léteznek, és ezek fennmaradtak a járvány időszakában is. Büszkék vagyunk, hogy a népmesemondó versenyünk huszonhat éve létezik, a gyerekek szeretnek mesélni, és a felnőtt kategória is évről évre erősebb — hallottuk Raffai Judittól.


Kovács Tibor és Molnár Péter

Szalai Klaudia (Aranyalma díj, Bodor Anikó-díj) és Szalai Violetta (Aranyalma díj) elmondta, mindketten óvodáskoruk óta mondanak meséket, melyeknek a szeretete főleg a nagymamájuk hatására alakult ki náluk. A Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyen több éve visszatérő résztvevők. A lányok fontosnak tartják, hogy azonosulni tudjanak a kiválasztott történet szereplőivel. Általában saját gyűjtésű mesékkel készülnek.

Az Aranyalma díjas, székelykevei Bagos Boglárka nyolc és fél éves, mesélni szintén az óvodában kezdett. Vörös Romina, Szalai Linett és Engi Dorina (Aranyalma díj), mindhárman ludasiak, három éve foglalkoznak a népmesékkel. Mindannyiuk véleménye, hogy a mesékből sokat lehet tanulni, és azt szeretik, ha a történet vicces és izgalmas.

Kovács Tibor Hertelendyfalváról érkezett átvenni az elismeréseit, az Aranyalma és a Szűcs László-díjat. Ízes tájszólását, melyet az írott szöveg nem tud visszaadni, még sokáig hallgattam volna. 

— Nekem a nagyszüleim esténként erőst sokat meséltek. Amikor elkezdtem vele foglalkozni, akkor jöttem rea, hogy ez maga az élvezet. Lőcsei Antal a felkészítőm, de a nagyszüleimnek is köszönhetem az eredményeimet.


A legjobbak csoportképe

A bácskertesi Molnár Péter (Aranyalma és Szőcs Boldizsár-díj) a faluját nagyon összetartónak nevezte, ahol megőrzik a hagyományokat. Mint mondta, a nagyszülei és a szülei, de főleg az apukája rengeteget mesélt neki. Most már ő is nagyon szereti a mesemondást és a rendezvényeket, ahol találkozik a kortársaival. Felkészítője Toldi István mesefa.

A felsoroltak mellett a szabadkai Árokszállási Ivett Aranyalma és Czérna Miklós-díjat, a felsőhegyi Gombos Lara, a muzslyai Molnár Rita, a zentai Radóczki Márk, a temerini Zakinszky Emma és a nemesmiliticsi Knézi Ramóna pedig Aranyalma díjat vihetett haza. A felnőttek kategóriájában a zombori Csuvardity Tamara Kiemelt Aranyalma díjat, a zentai Nagy Abonyi Szabolcs és a bácskertesi Szurap Adolf az Aranyalma mellett Borbély Mihály-, illetve Penavin Olga-díjat is átvehetett. A Matijevics Lajos-díjat Berecz Gábor Zsuzsanna felkészítő tanárnak ítélték oda.
A versenyzők közül 8-nak Ezüstalma, 29-nek pedig Bronzalma díjjal értékelték a teljesítményét.

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..