home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
A legdrágább autók
Lábadi Loránd
2022.06.29.
LXXVII. évf. 24. szám
A legdrágább autók

Mint mindenben, így az autók esetében is vannak a legolcsóbbak és a legdrágábbak, melyek nagyon sokban különböznek egymástól. Az alapkövetelmény, hogy ha nyomjuk a gázpedált, akkor gyorsuljon az autó, ha pedig elvesszük a gázt, akkor lassuljon. Ez bármilyen árkategóriás jármű esetében kell hogy működjön. Már a gyorsulásnál jelentkezik az első lényeges eltérés, vannak ugyanis olyan kocsik, amelyeknél ez a manőver akár balesetet is előidézhet, mert bizonyos helyzetekben a gyors kiugrás életet menthet. Naponta bosszankodunk a lassú autók miatt a közlekedésben, és nemcsak a sebességkorlátozások miatt, hanem mert az autó nem megy jobban.

A felső kategóriás autók külső és belső kidolgozása is sokkal finomabb, de a felhasznált anyagok minősége is a legjobb. A különféle elektronikai és mechanikai alkatrészek nagyszámú jelenléte a jellemző, melyek a legújabb fejlesztések alapján készültek, és nem utolsósorban a megbízhatóság, a kényelem úgyszintén a legmagasabb szintű. Tehát a jó minőségű alkatrészek és anyagok, valamint a kidolgozás és az aktuális fejlettségi szint az, ami meghatározza a több millió dolláros eladási árat. Az üzemanyag-fogyasztásnak nincs szerepe, de mivel nagy teljesítményű erőforrások adják a meghajtást, ez az érték is viszonylag magas. Az olcsóbb autók ettől a szinttől lényegesen elmaradnak, de ez nem egyenlő azzal, hogy rosszak vagy nem megbízhatóak és biztonságosak, ellenkezőleg: vannak nagyon olcsó járművek, melyek kifogástalanok minden követelmény szempontjából.

A Pagani Huayra Roadster V12-es motorja 754 lóerős (562 kW), gyorsulása 100 km/h sebességre valamennyivel kevesebb mint 3 másodperc, az erősebb változat, a BC 789 lóerőt (588 kW) ad le. Régebbi modell a Zonda HP Marchett, de a 7,3 literes Mercedes-Benz V12-es erőforrás 789 lóerős (588 kW) maximális teljesítményével, valamint a szép aerodinamikus vonalakkal kialakított karosszéria napjainkban is lélegzetelállító. Az 1250 kg öntömeg és a 338 km/h végsebesség összhangban van, így az autó sebessége hosszabb távon is tartható. Az ára megközelítőleg 23 millió dollár. A Pagani Imola szintén a leg kategóriába tartozik, a maximális motorteljesítmény 827 lóerő (617 kW), melyről a 6 literes, V12-es biturbó Mercedes-Benz erőforrás gondoskodik. Mindegyik autó különleges szénszálas anyagok használatával készült, ami lényegesen könnyebb öntömeget eredményezett.

A Bugatti Chiron Super Sport 8 literes, W16-os, négyturbós erőforrás 1600 lóerőt (1194 kW) ad le, gyorsulása 100 km/h-ra mindössze 2,3 másodperc, a végsebessége 400 km/h. Az ára 3,2 millió euró, és nem az átlagembernek készült, a darabszám is limitálva van. A következő modell a híres horvát Rimac cég járműve, a Nevera, mely valóban a legek kategóriájának képviselője. Az erőforrás 1914 lóerős (1428 kW), a gyorsulása 100 km/h sebességre 1,94 másodperc, ára mindössze 2 millió euró, mely jutányosnak mondható. A Bugatti Divo szintén a luxus egyik meghatározó modellje, melynek erőforrása 8 literes, W16-os, maximális teljesítménye 1500 lóerő (1119 kW), gyorsulása 100 km/h sebességre 2,5 másodperc, végsebessége 380 km/h. Ára 5 millió euró, és mind a 40 darabot, melyet gyártottak belőle, eladták. A Bugatti Centodieci 8 literes, W16-os erőforrással és 1600 lóerővel (1194 kW) vált ismertté, de a 2,4 másodperces gyorsulás 100 km/h-ra és a 380 km/h végsebesség is döntő szempont volt azok számára, akik megvették. A 2022 végén érkező modell ára állítólag 14 millió dollár lesz, de már több milliárdos jelezte érdeklődését.

Az Aston Martin egy jó minőségű sportautógyártó cég, mely a közutakon is, és a versenypályákon is jól teljesítő kocsikkal szerepel. A Victor modell 848 lóerős (632 kW), erőforrása 7,3 literes, V12-es. Az utastér kidolgozása tökéletes, és a különleges kormánykerék formája még nagyobb nyomatékot ad a luxusnak.

A Valkyrie erőforrása 6,5 literes, V12-es, mely 1176 lóerőt (877 kW) ad le, az eladási ára pedig 2,8 millió euró. A tervezett 150 darab már a gyártás kezdete előtt gazdára talált.

A Lamborghini Sian FKP 37 modellt egy 6,5 literes, V12-es, benzinüzemű erőforrás hajtja meg, melynek maximális teljesítménye 819 lóerő (611 kW), végsebessége 350 km/h, gyorsulása 100 km/h-ra 2,8 másodperc. Az autó ára 2,9 millió euró, és az egyik legszebb a sportkocsik kategóriájában. Különlegessége, hogy a kis magasság miatt rendkívül szépen fekszik az úttesten, ami a biztonság és a gyorsaság szempontjából nagy előnynek számít.


Fotók: You Tube

A Mercedes AMG One modellje a márka imádóinak készült, ahol egy kis Forma—1-élmény is érezhető vezetés közben. Az 1,6 literes, V6-os erőforrás turbófeltöltővel és elektromos rásegítéssel 1200 lóerő összteljesítményt képes leadni a négy kerékre. Végsebessége 352 km/h, gyorsulása 100 km/h-ra 2,9 másodperc, 200 km/h-ra 7 másodperc. Az ára 2,75 millió euró, és ez is limitált darabszámban készül.

A kategóriába talán még bekerülhet egy-két modell, mely az árral és a kiváló minőséggel együtt meg tudja adni a leendő tulajdonosoknak azt, amit elvárnak egy autótól. Mindenképp az extra tulajdonságok azok, amik más modellekben nem találhatóak meg. A lényeg, hogy az autó egyedi legyen, sok kézi kidolgozással, mert ez az, amit a tehetősebb réteg hajlandó megfizetni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..