home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
A látássérültek világnapjára
Rencsényi Elvira
2005.10.11.
LX. évf. 41. szám
A látássérültek világnapjára

Emberi öntudat és segítségnyújtásEurópában 1900 tájékán alakultak meg az első, a vakok és látássérültek érdekvédelmét képviselő szervezetek. Ezek többsége különös módon nem a vak emberek kezdeményezésére szerveződött meg, hanem egyes államokban a korabeli társadalom emberi felelősségérzete...

Emberi öntudat és segítségnyújtás
Európában 1900 tájékán alakultak meg az első, a vakok és látássérültek érdekvédelmét képviselő szervezetek. Ezek többsége különös módon nem a vak emberek kezdeményezésére szerveződött meg, hanem egyes államokban a korabeli társadalom emberi felelősségérzete keltette őket életre. Létrejöttek a látássérülteket foglalkoztató műhelyek, ahol elsősorban önmaguk ellátása végett dolgoztak a vak emberek.
Az I. világháború tragédiájára volt szükség ahhoz, hogy minőségi változás történjék. Amíg a vakokat gyámolító és segítő szervezetek tevékenysége addig szinte kizárólag az alsóbb, kiszolgáltatott társadalmi rétegre terjedt ki, az I. világháború után a társadalom minden köréből megjelentek a látássérültek tömegei.
Az Egyesült Nemzetek javaslata és a Vakok Világszövetségének kairói határozata alapján ünnepeljük október 15-én a látássérültek világnapját.
Hogy érvényesülhessenek a jogaik
A vakok és gyengén látók érdekképviseletét világszerte a különböző szövetségek, egyesületek látják el. Feladatuk, hogy a látássérült emberek számára olyan lehetőségeket keressenek és teremtsenek, amelyek az esélyegyenlőséget hivatottak biztosítani. Érdekvédelmi, érdekképviseleti tevékenységük során részt vesznek a különböző, a látássérültekre vonatkozó jogi rendelkezések előkészítésében, figyelemmel kísérik azok megfelelő érvényesítését, evégett szoros kapcsolatot tartanak fenn a végrehajtásért felelős állami és társadalmi szervekkel, valamint a nemzetközi szervezetekkel.
Ismerjük meg, és fogadjuk el őket!
Ezek a szervezetek rendezvényeikkel, kiadványaikkal, a tömegkommunikációs eszközök felhasználásával megfelelő propagandát fejtenek ki a vak és gyengén látó emberek megismerése, illetve társadalmi beilleszkedése érdekében. Ily módon a világ fejlettebb államaiban megvalósul a személyre szabott érdekképviselet, ugyanakkor biztosítva vannak a különböző szakmai, illetve kulturális csoportok megalakulásának és működésének feltételei is. A vakokat és látássérülteket tömörítő szervezetek működésük során olyan feladatokat látnak el és olyan szolgálatokat biztosítanak, amelyek állampolgári jogon megilletik a tagokat. Ide tartozik az ún. hangos könyvtárak működtetése, a Braille-írással nyomtatott kiadványok és tankönyvek biztosítása, továbbá az oktatási intézményekben a tanulók részére a tanulmányi segélyek folyósítása. E szervezetek feladata a különféle segédeszközök beszerzése és forgalmazása is, amivel egyben igyekeznek fejleszteni, korszerűsíteni és bővíteni a segédeszközök választékát.
Ötvenöt éves a szabadkai szervezet
A vakok és gyengén látók szabadkai székhelyű, községközi szervezetének hatásköre hat észak-bácskai községre terjed ki. Ezek: Szabadka, Kishegyes, Magyarkanizsa, Zenta, Topolya és Ada.
- Szervezetünk jövőre ünnepli fennállásának 55. évfordulóját. Jelenleg mintegy 500 tagot számlál, közülük hatvanan teljesen vakok - tudtuk meg Vetstájn Jánostól, a szervezet elnökétől. - A legtöbb tagunk - összesen 110 - természetesen szabadkai. Közülük 30 kiskorú, vagyis gyermek. Ezeknek a gyermekeknek az oktatása hagyományos tanintézményekben folyik, mivel látássérültek, illetve vakok számára speciális iskola hozzánk legközelebb csak Belgrádban működik. Szervezetünk nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy ezek a vak vagy látássérült gyermekek felzárkózhassanak egészséges társaikhoz, hogy lehetővé tegyük számukra - természetesen szükségleteikhez mérten - a társaikkal egyenrangú életet.
Nem könnyű, de nemes feladat
Egy vak vagy gyengén látó kisgyermeknek különleges szakértelemre és odafigyelésre van szüksége. A vele való bánásmód természetesen sokkal összetettebb, mint a látó kisdiákoké. Ezt nem oktatják a tanítóképző egyetemen, hanem az erre szakosodott, ún. tiflopedagógus közreműködésére van szükség.
- Szabadkán egyetlen tiflopedagógus dolgozik, aki szinte ellenszolgáltatás nélkül kénytelen végezni a feladatát, mert nincs pénzkeret, amelyből fizetni tudnánk a munkáját. Azt a munkát, amelyre olyan nagy szükségük van a gyerekeknek és fiataloknak, hogy be tudjanak illeszkedni a közösségbe, el tudják sajátítani a tananyagot. Bratislava Grujièiæ tiflopedagógus egyaránt foglalkozik a látássérült, illetve vak gyermekekkel, szüleikkel és a pedagógusokkal. Segítségével nagyon szépen fejlődnek ezek a gyermekek, jól tanulnak és kiválóan feltalálják magukat a közösségi életben. A tanítók is kitűnően elsajátították már e szaktudás egy részét, melynek köszönhetően az osztályukba járó vak vagy látássérült gyermekek szinte teljes mértékben el képesek sajátítani a tananyagot, el tudják végezni a rájuk bízott munkát. Nem könnyű, de nemes feladat ez. Kiváltképpen azoknak a pedagógusoknak, akikkel ezt a főiskolán vagy egyetemen nem tanították. Ők önszorgalomból és segítőkészségből vállalják a szóban forgó gyermekekkel való foglalkozást, és ez nagyon dicséretes. Habár a tiflopedagógus munkájára rendkívül nagy szükség mutatkozik, ilyen képzés jelenleg nem folyik az országban.
Tanáccsal és felvilágosítással az önmegvalósításért
A Vakok és Gyengénlátók Községközi Szervezetének feladatai közé tartozik a tanácsadás, felvilágosítás, jogi érdekképviselet, valamint a látássérült gyermekeknek a hagyományos oktatási rendszerbe való bekapcsolása.
- A közelmúltan sikerült két - egy magyar és egy szerb nyelvű - beszélőprogrammal ellátott számítógépet tagjaink rendelkezésére bocsátani. Ezek tulajdonképpen hangos olvasóprogramok, amelyek lehetővé teszik, hogy a számítógép segítségével a nem látó emberek is rendszeresen olvashassanak könyveket, újságokat. Örömünkre szolgál, hogy a műszaki feltételek javulásával lehetővé válik tagjaink számára a számítógép használatának elsajátítása. Mivel a látássérült emberekkel csakis individuális számítógépes oktatás folyhat, ebben civil katonai szolgálatos fiatalok segítenek nekünk.
De hogy az emberi öntudat és együttérzés milyen mély tud lenni, mi sem bizonyítja jobban, mint a szabadkai Rotary Klub adománya, melyből speciális íróasztalokat vásárol a szervezet a látássérült diákok számára.
- Ezek az íróasztalok abban különböznek a hagyományos iskolapadoktól, hogy lapjuk 60 fok magasságig megemelhető, így a rá helyezett könyv, illetve füzet közelebb kerül a gyermek szeméhez, miközben nem kell meggörnyednie, hanem egyenes háttal ülhet a padban, ügyelve a helyes testtartásra. A tíz ilyen íróasztal összesen 70 ezer dinárba kerül, amelynek egy részét a szabadkai Rotary Klub jótékonysági akciója során összegyűlt pénzből fedezzük - zárta a beszélgetést Vetstájn János.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..