home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A kárpátaljai magyarság megszenvedi az ukrajnai háborút
Markovics Annamária
2022.07.13.
LXXVII. évf. 28. szám
A kárpátaljai magyarság megszenvedi az ukrajnai háborút

Három éve nincs oktatás, 7 millió ember hagyta el az országot, a gazdaság 50 százalékot esik vissza az idén, a háború sújtotta Ukrajnát infláció, üzemanyaghiány, jövedelemkiesések és általános bizonytalanság jellemzi — így foglalható össze az a helyzet, amelyet Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke Ukrajnáról, illetve Kárpátaljáról mutatott be a XIX. Vajdasági Szabadegyetemen megtartott előadásában.

A politikus azzal kezdte előadását, hogy felvázolta a kárpátaljai magyarság mai helyzetét. Mint mondta, Kárpátaljától ugyan távol van a frontvonal, és csak egyetlen rakétatámadás érte a térséget, a légiriadók mindennaposak, és a helyi lakosságnak súlyos problémákkal kell szembenéznie. Az ország nem tudná fenntartani magát, ha külföldről nem érkeznének támogatások.

A KMKSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy Ukrajna viszonylagos stabilitását csak addig sikerült fenntartani, amíg az ukrán vezetőség megpróbálta kiegyenlíteni a keleti és a nyugati befolyásokat.


Brenzovics Lászlóval Baráth Gábor Gergely beszélgetett

A Krím félsziget 2014-beli annektálása után azonban egyértelművé vált, hogy az ukrán politika a kisebbségek jogainak csökkentését tűzte ki célul. Korábban is volt egy elmozdulás nacionalista irányba, de akkor még inkább nemzetépítés folyt, mely általánosan érintette a nemzeti kisebbségeket — magyarázta hozzátéve, hogy korábban szimbolikus jellegűek voltak ezek a lépések, és az alkotmányban, valamint a nemzetközi szerződésekben foglaltakat igyekeztek betartani.

2014-ben viszont teljes fordulat következett be. Ennek hátterében pedig az állt, hogy Ukrajna vált a Nyugat és a Kelet szembenállásának a legfőbb területévé, ezért az ország vezetői, illetve a külföldi támogatók igyekeztek egy olyan ideológiát, egy olyan pontot találni a múltban, amely a leginkább oroszellenes — közölte. Magyarázata szerint ez az éppen a két világháború közötti Galíciában elterjedt, Bandera nevével fémjelzett integráns nacionalizmus lett, mely egy végsőkig sovén politikai elképzelés. Ezután az ukrán hatalom már semmit sem vett figyelembe, és olyan törvényeket hozott, amelyek nem tartják tiszteletben a kisebbségi jogokat. Ez pedig nemcsak az oroszok, hanem minden kisebbség és minden szomszédos ország ellen irányult, amelyről az ukránok úgy gondolták, hogy elnyomta őket a múltban. Így fordultak a 150 000 fős magyar közösség ellen is — hangsúlyozta Brenzovics László.

Arról is beszélt, hogy az ukrán közvélemény nem tudja, hogy Magyarország segít az oda menekülő ukránokon, mert 2014 óta módszeresen építették a magyarellenes kampányt, melynek keretében a magyarságról, illetve Magyarországról semmilyen pozitív hírt nem lehetett megjelentetni, miközben a negatív információk többszörösen felfújva láttak napvilágot. Elhallgatták, hogy Magyarország támogatta Ukrajna európai integrációs törekvéseit, ahogy azt is, hogy gazdasági vagy humanitárius segítséget nyújtott — részletezte.

A háború lezárásával kapcsolatban Brenzovics László hangsúlyozta, hogy a 142 milliós Oroszország áll szemben a 30-35 milliós Ukrajnával, a két hadsereg között pedig fényévnyi különbség van, nem is beszélve arról, hogy Oroszország tudhatja magáénak a világ legnagyobb atompotenciálját, melyhez csak az Amerikai Egyesült Államoké mérhető. Ezenfelül Oroszországnak van nyersanyaga, elegendő élelmiszere, stabil politikai rendszere, melyek egyike sem mondható el Ukrajnáról. Az erőviszonyok teljesen egyértelműek lennének, ha Ukrajna mögött nem állna a Nyugat, mely pénzzel és fegyverrel látja el.

Általában a háborúk vagy az egyik fél győzelmével végződnek, vagy pedig azzal, hogy a felek kimerülnek, és jelenleg még egyik dolog sem áll fenn — tette végül hozzá.

Fényképezte: Markovics Annamária

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..