home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A kaponyai csatára emlékeztek
(T. T.)
2013.03.06.
LXVIII. évf. 10. szám
A kaponyai csatára emlékeztek

A bajmoki Dózsa György Magyar Művelődési Központnak, az intézmény Hagyományápoló Bizottságának, valamint a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaságnak a szervezésében szombat délután a kaponyai emlékműnél és a Dózsa György MMK nagytermében került sor a kaponyai ütközet 164. és az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 165. évfordulójának a megünneplésére.

A 164 éve történt kaponyai ütközet során a magyar csapatok Szabadkát védték meg azzal, hogy a császári szerb sereget megállították Bajmok mellett. Az emlékműnél — ezúttal verőfényes napsütésben — Szakács József, a Dózsa György MMK emlékbizottságának elnöke köszöntötte a megjelenteket: Bús Ottót és Urbán Olíviát, a VMSZ szabadkai városi szervezetének elnökségi tagjait, Kern Imrét, a VMSZ elnökségi tagját, Kern Sólya Máriát, a vkt elnök asszonyát, a magyarországi Madaras, Bácsalmás, Jánoshalma, Mélykút, Kunbaja, Mórahalom képviselőit, a VMMI, a VMMSZ, a bajmoki és mišićevói helyi közösség képviselőit, a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság tagjait. Dr. Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem történelemprofesszora, Csongrád megye megyei közgyűlésének alelnöke ezután ecsetelte az ütközet részleteit.
— A kaponyai ütközet a magyar honvédség számára lehetővé tette, hogy 1849 március közepén ellentámadást indítson, és felszabadítsa a Délvidék jelentős részét. Kaponyánál a helyi lakosok, a föld népe, a nemzetőrök és a reguláris katonaság együttműködése tette lehetővé ezt a szép győzelmet — mondta többek között Zakar.
Az ünnepség művelődési részében fellépett a Dózsa György MMK vegyes énekkara, Sebestyén Tibor nyugalmazott színművész és Tóth Bettina bácsalmási szavaló, a kegyelet virágait pedig a VMSZ, a szabadkai városi képviselő-testület, a VMDP, Bácsalmás, a bajmoki helyi közösség, a bajmoki hagyományápolók és a Dózsa György MMK képviselői helyezték el az emlékműnél. A megemlékezés a Dózsa György MMK nagytermében folytatódott, ahol a vegyes énekkar, Péter Ferenc és Sebestyén Tibor színművészek, Szakács József, Tóth Árpád Bácsalmás alpolgármestere és dr. Zakar Péter lépett közönség elé.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..