home 2023. június 05., Fatime napja
A kaponyai csatára emlékeztek
(T. T.)
2013.03.06.
LXVIII. évf. 10. szám
A kaponyai csatára emlékeztek

A bajmoki Dózsa György Magyar Művelődési Központnak, az intézmény Hagyományápoló Bizottságának, valamint a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaságnak a szervezésében szombat délután a kaponyai emlékműnél és a Dózsa György MMK nagytermében került sor a kaponyai ütközet 164. és az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 165. évfordulójának a megünneplésére.

A 164 éve történt kaponyai ütközet során a magyar csapatok Szabadkát védték meg azzal, hogy a császári szerb sereget megállították Bajmok mellett. Az emlékműnél — ezúttal verőfényes napsütésben — Szakács József, a Dózsa György MMK emlékbizottságának elnöke köszöntötte a megjelenteket: Bús Ottót és Urbán Olíviát, a VMSZ szabadkai városi szervezetének elnökségi tagjait, Kern Imrét, a VMSZ elnökségi tagját, Kern Sólya Máriát, a vkt elnök asszonyát, a magyarországi Madaras, Bácsalmás, Jánoshalma, Mélykút, Kunbaja, Mórahalom képviselőit, a VMMI, a VMMSZ, a bajmoki és mišićevói helyi közösség képviselőit, a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság tagjait. Dr. Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem történelemprofesszora, Csongrád megye megyei közgyűlésének alelnöke ezután ecsetelte az ütközet részleteit.
— A kaponyai ütközet a magyar honvédség számára lehetővé tette, hogy 1849 március közepén ellentámadást indítson, és felszabadítsa a Délvidék jelentős részét. Kaponyánál a helyi lakosok, a föld népe, a nemzetőrök és a reguláris katonaság együttműködése tette lehetővé ezt a szép győzelmet — mondta többek között Zakar.
Az ünnepség művelődési részében fellépett a Dózsa György MMK vegyes énekkara, Sebestyén Tibor nyugalmazott színművész és Tóth Bettina bácsalmási szavaló, a kegyelet virágait pedig a VMSZ, a szabadkai városi képviselő-testület, a VMDP, Bácsalmás, a bajmoki helyi közösség, a bajmoki hagyományápolók és a Dózsa György MMK képviselői helyezték el az emlékműnél. A megemlékezés a Dózsa György MMK nagytermében folytatódott, ahol a vegyes énekkar, Péter Ferenc és Sebestyén Tibor színművészek, Szakács József, Tóth Árpád Bácsalmás alpolgármestere és dr. Zakar Péter lépett közönség elé.

Képgaléria
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..