home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
„A jövőbe vetett hit optimizmusára van szükség”
Kartali Róbert
2022.08.10.
LXXVII. évf. 32. szám
„A jövőbe vetett hit optimizmusára van szükség”

Lehetőségek és módszerek az oktatásban címmel tartja meg ezen a héten az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete a XXVI. Szabadkai Nyári Akadémiát, melynek célja a magyar nyelvű oktatás minőségének növelése. A rendezvény ünnepélyes megnyitóját hétfőn tartották meg a városháza dísztermében, mely zsúfolásig megtelt azokkal a pedagógusokkal, akik nyári szabadságuk egy részét arra fordították, hogy munkájuk előmenetele érdekében korszerű, minőségi oktatáshoz vezető új szakmai ismereteket szerezzenek.

A pedagógus nem lehet elkeseredett, megtorpant ember, mert egyetlen karizmája van: a jövőbe vetett hit optimizmusa — idézte Karácsony Sándort a megnyitón dr. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa. Mint mondta, a jövőbe vetett hit optimizmusára van szükség, és jó hír, hogy van mire felépítenünk ezt az optimizmust.

— Magyarország Kormánya 2010 óta olyan együttműködésbe kezdett a külhoni magyarsággal, amely párját ritkítja a világban. Csak az oktatási részre figyelve elmondhatjuk, hogy sikerült egy olyan közösséget megerősíteni, amely a bölcsődétől az egyetemig lehetővé teszi, hogy a vajdasági diákok is végig anyanyelvű közegben tanulhassanak. Ennek része helyi szinten az, hogy a Magyar Nemzeti Tanács számos oktatási programot működtet a magyar kormány hozzájárulásával.

Az anyaországi politikus arról is beszélt, hogy a magyar kormány elhatározta, a kialakuló nehéz időszak ellenére is ragaszkodik a külhoni közösségekkel való együttműködéshez.

— Azt mondják, hogy minden válság kihívása, hogy a vezetők csak a legfontosabb értékek megőrzésére koncentráljanak. Magyarország Kormánya döntött, és számunkra a külhoni magyarság ezen legfontosabb értékek közé tartozik. Az együtt elért eredményekre való tekintettel, az összefogás alapjára építve képviseljük tehát a jövőbe vetett hit optimizmusát, mind az osztálytermekben, mind a közéletben.

— A család mellett az iskolai oktatás az, ami a gyermek értékrendjét és életét, valamint munkastílusát, gondolkodásának mechanizmusát pallérozni tudja. A pedagógus lesz az, aki kulcsszerepbe kerül, feladata lesz, hogy jól neveljen, oktasson, és jót tanítson a diákjának úgy, hogy a fiatal az életbe kilépve érvényesülni tudjon, és emberként legyen megfelelő értékű egyén — emelte ki ünnepi beszédében De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke. Mint mondta, a továbbképzésen a többi közt szó lesz a személyre szabott tanulástámogatásról, a differenciált tananyag elrendezéséről, a reális önértékelésről, a kognitív pszichológiáról, a pedagógus lelki, mentális egyensúlyának fenntartásáról, valamint az iskola jövőjéről digitális szemmel.

A rendezvény megnyitóján részt vett Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Iszák Tibor, a magyarországi Nemzeti Pedagógus Kar alelnöke, Puskás János, a Vajdasági Pedagógiai Intézet igazgatója, Góli Csilla, a szabadkai Városi Tanács tagja, dr. Ivanović Josip, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dékánja, Halasi Ágnes, az Oktatási, Tudományügyi és Technológiafejlesztési Minisztérium tanácsnoka, valamint a Kárpát-medencei pedagógusszövetségek képviselői.

Az idei akadémián 28 előadó nyújt szakmai ismereteket a résztvevőknek, a szakcsoportok előadásain túl számos kísérő programot is szerveznek. Három napig az Ivan Sarić Műszaki Iskola tantermeiben folyik a munka, a negyedik napon két tanulmányút lesz. Mindez nem valósulhatna meg a támogatások nélkül. Az egyesület köszönetet mond Magyarország mindenkori kormányának, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárságának, a tartományi oktatási titkárságnak, az MNT-nek és Szabadka Önkormányzatának.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..