home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A jogilag igazolt, emberségből megbukott törvény
Rencsényi Elvira
2012.05.23.
LXVII. évf. 21. szám
A jogilag igazolt, emberségből megbukott törvény

A lakossági fórum részvevői - Fotó: Szecsei NatáliaOromhegyes, ez az alig 1700 lelket számláló, Magyarkanizsa községben elterülő kis település igazi gyöngyszeme az észak-bácskai falvaknak. Mindenütt tisztaság, az udvarok rendezettek, a házak előtt a fű lekaszálva. Sehol egy eldobott papírdar...

A lakossági fórum részvevői - Fotó: Szecsei Natália

Oromhegyes, ez az alig 1700 lelket számláló, Magyarkanizsa községben elterülő kis település igazi gyöngyszeme az észak-bácskai falvaknak. Mindenütt tisztaság, az udvarok rendezettek, a házak előtt a fű lekaszálva. Sehol egy eldobott papírdarab, üdítődoboz vagy akár csak egy cigarettacsikk is. Az itt élő emberek tudják, hogyan tartsák rendben a környezetüket, hiszen ezt tanulták a szüleiktől, ezt adják tovább a saját gyermekeiknek is.
A túlnyomórészt idősek lakta település polgárai számára magától értetődik, hogy az otthonukat és környékét tisztán tartsák. Bármiféle önkormányzati határozat, kötelező szolgáltatás-igénybevétel felesleges a számukra...
Bírósági végzések a tartozóknak
Több száz embert érint már hosszú évek óta az ún. szemétprobléma. Magyarkanizsa önkormányzata ugyanis még 2009-ben határozatot hozott arról, hogy a község területén kötelezővé teszi a hulladék elszállítását. A polgárok egy része már akkor sem értett egyet a határozattal. A napokban viszont kézhez kapták azokat a bírósági végzéseket, amelyek értelmében ki kell fizetniük az évek alatt felgyülemlett tartozásukat - a nem igényelt és el nem végeztetett munkáért.
- Az önkormányzat ugyan meghozta még 2009-ben a határozatot, hogy ezentúl egy törökbecsei illetőségű magáncég végzi a hulladék elszállítását, de erről minket, polgárokat nem informáltak - mondja Milutinovity Valéria. - Akkor jutott a tudomásunkra, amikor megjelentek a szóban forgó cég emberei, szemeteskukákat hoztak, és azt kérték, hogy írjuk alá a szerződést a céggel. Persze a legtöbb idős, kevéske pénzből élő polgár ezt nem tette meg, mondván: nekik nincs szemetük, nincs szükségük a szolgáltatásra, ugyanakkor a havonta kiszámlázott, személyenkénti 100 dinár is jelentősen növeli a kiadásaikat. Higgyék el, sokan nem engedhetik meg maguknak ezt a ,,luxus'-t.
Oromhegyes polgárai több alkalommal is hangot adtak elégedetlenségüknek, de sajnos senki sem igyekszik megoldani a problémát.
A behajtókra várva
Monostori József, a Dávid Géza utca idős lakója ez év április elején kapta kézhez azt a bírósági idézést, amit a Brantner magáncég által megbízott behajtó iroda postázott rajta kívül még sok oromhegyesi polgárnak. A bírósági végzésben az áll, hogy a cégnek való tartozása 5200 dinár, de ezen felül még 7900 dinárt követel a bíróság perköltség címén.
- Nem tudom megérteni, hogyan követelhetik tőlünk azt, hogy fizessünk olyan valamiért, amit nem igényeltünk - mondja felháborodva Monostori József. - Nem írtam alá a szerződést 2009-ben, nem igényeltem sem a szemeteskukát sem a hulladékszállítást, és a szemetet sem rakom ki az utcára. Hetvenhét évesen megtanultam már, hogyan kell a háztartási hulladékot tárolni, hogyan kell komposztálni, újrahasznosítani. Eddig sem hordta el senki a szemetünket, most miért tenné? És ráadásul mindezért még fizessünk is? Szégyenletes, hogy ilyen igazságtalanságot elkövethet az önkormányzat az idős, szegény sorban élő emberekkel szemben! Ha ezt teszik velünk ma, mire számíthatunk holnap?
Monostori József a bírósági végzéssel elment az önkormányzathoz, onnan viszont elutasították, mondván, hogy ezt a szóban forgó magáncéggel kell tisztázni. A jogsegélyszolgálatban is ehhez hasonló választ kapott, a bíróságon pedig azt mondták az idős embernek, hogy ha nem fizeti ki az ügyben eljáró ügyvéd szolgálati díjával együtt a csaknem 20 ezer dinárra nőt tartozást, három hónapon belül számolhat a behajtók megjelenésével.
Mindenki köteles fizetni?
Az oromhegyesiek szerint nem a cég munkájával van a gond, hanem azzal a móddal, ahogyan rákényszerítik az embereket, hogy ha akarják, ha nem, fizessenek egy olyan munkáért, amit ők el sem végeztettek. Ráadásul a szemételszállítás díját minden oromhegyesi lakcímmel rendelkező személy után fizetni kell még akkor is, ha bizonyítottan az országhatáron kívül vagy másik városban jár is iskolába, egyetemre, esetleg külföldön dolgozik, ezért az év nagy részében nem is tartózkodik a lakcímén.
- Kértük, hogy legalább a kiskorú gyermekek után ne kelljen fizetnünk a szemétdíjat, de nem jártunk sikerrel - mondja Sóti Ibolya, aki noha egyedül lakik az otthonában, négy személy után fizet. - A férjem külföldön dolgozik, a gyermekeim más városokban tanulnak, hónapokon át nincsenek itthon. Nem értem, miért kell utánuk is fizetnem. Ilyen problémákkal küzdenek a környező települések polgárai is. Volt már rá példa, hogy összefogtunk velük, kérelmeket adtunk át, de nem értünk el semmit. A törvény megszavazói hajthatatlanok, meg sem hallgatják a problémánkat. A lakossági fórumokon sértegetnek minket, nem hajlandók orvosolni a gondot.
Még az elhunytak is tartoznak...
Dávid Zsófia több éve özvegy már. Néhai férje után azonban a mai napig fizetnie kellene a szemételszállítás díját.
- Többször is jártam már az illetékes szerveknél, felmutattam a férjem halotti anyakönyvi kivonatát, mégsem törölték a fizetőpolgárok listájáról. Most azonban tőlem is követelik a tartozást. Elképzelni sem tudom, miből fizetném ki, ha kifizetném egyáltalán. De erre nem kerül sor. Nem vagyok hajlandó fizetni, mert én nem tartozok senkinek. Annak a kevéske hulladéknak, ami időről időre összegyűlik, megvan a helye, eddig is megvolt. Mi, idősek úgy nőttünk fel, hogy a hulladékot eltakarítottuk, újrahasznosítottuk, mindig is volt erjesztőgödrünk és trágyadombunk. Nem volt szükségünk arra, hogy bárki is elszállítsa a szemetünket, nem lesz ezután sem. A törvényhozók pedig nyugodtan meglátogathatnak bármelyikünket itt a faluban, hogy saját szemükkel győződjenek meg róla: nem esz meg a kosz bennünket, nem lep be minket a szemét, mint ahogy ők gondolták. Ilyen sértegetésekkel illettek bennünket a lakossági gyűléseken...
Kinek a feladata megoldani a problémát?
Magyarkanizsa önkormányzatában Csőke Rudolf környezetvédelmi felügyelő válaszol kérdéseinkre. Bevallja, az oromhegyesi szemétügyről nincs tudomása.
- Annyit elmondhatok, hogy az önkormányzat a köztársasági törvénnyel összhangban hozta meg azt a határozatot, amely kötelezővé teszi a község területén a hulladéknak a szervezetten történő elszállítását. Három évvel ezelőtt az önkormányzat pályázatot hirdetett a szolgáltatás elvégzésére. Ezen a pályázaton végül a törökbecsei székhelyű Brantner magáncég nyert, az végzi azóta is a hulladék elszállítását. A bírósági idézésekről nincs tudomásom, mint ahogy arról sem, hogy a polgároknak milyen gondjaik adódnak abból, hogy nem igényelték a szolgáltatást. Az önkormányzat és a Brantner cég között kiváló az együttműködés, a munka szervezetten folyik. Véleményem szerint a vázolt problémák megoldása a mindenkori politikumnak és az önkormányzatnak a feladata.
Érvek és ellenérvek
Oromhegyesen május 16-án este lakossági fórumot tartottak a szemételhordással kapcsolatosan. A szervezők azt ígérték, hogy jelen lesz egy jogász is, aki majd elmondja, jogilag mire számíthatnak a nem fizető polgárok. Ám a jogász nem jelent meg, sőt a magyarkanizsai önkormányzattól sem jött el senki, hogy a lakosok gondjait meghallgassa. Egyedül Ljubomir Ilkić, a Brantner magáncég megbízott igazgatója és munkatársa, valamint Balla Lajos, az oromhegyesi helyi közösség tanácsának az elnöke jelent meg. A polgárok elégedetlenek, mert a cégigazgató nem válaszolt a feltett kérdéseikre, ugyanakkor az igazgató azt állítja, mindenki megkapta az őt érdeklő választ.
- A hulladék elszállítása kötelező Magyarkanizsa község területén. Erről határozott 2009-ben az önkormányzat. A Brantner cég nyert a pályázaton, és a munkát azóta is folyamatosan végzi. A polgároknak mindössze 15 százaléka nem fizeti a szemétdíjat, holott tudattuk velük, hogy ez kötelességük. Még tavaly augusztusban kipostáztuk a felszólításokat, de ők nem reagáltak. Decemberben már ügyvédi felszólítást küldtünk, amelyben tudattuk a tartozókkal, hogy ha nem egyenlítik ki a számlát, bírósági végzéssel számolhatnak. Ezeket a végzéseket küldte szét az általunk megbízott behajtó iroda április elején - tudtuk meg az igazgatótól, aki elmondta azt is, hogy mindenki, akinek Magyarkanizsa község területén bejelentett lakcíme van, köteles szemétdíjat fizetni. Újszülött csecsemőt 2009 októbere óta nem jelentettek be, így nem igaz, hogy még utánuk is követeljük a szemétdíjat. Az elhunytak esetében a hozzátartozók felmutatják a halotti bizonylatot, mi pedig azon nyomban töröljük a szóban forgó személyt. Én nem értem a polgárok felháborodását, hiszen a törvény írja elő a kötelezettségüket, aminek ők nem hajlandók eleget tenni - tudtuk meg Ljubomir Ilkićtől.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..