home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A jó babafotó titka (1.)
(Forrás: www.onlinefototanfolyam.hu)
2014.10.08.
LXIX. évf. 41. szám
A jó babafotó titka (1.)

Melyek a babafényképezés legfontosabb szabályai? Mit rontunk el a leggyakrabban? Szabad-e vakut használni? Műteremben vagy otthon szülessenek-e a fényképek? Kinek készülnek a babaképek? A babafotókkal kapcsolatban sok ehhez hasonló kérdés merül fel — ezek közül néhány fontosabbat veszünk sorra.

AZ ELSŐ BABAKÉPEK

Szabad-e vakut használni?

Az újszülött szemét vajon károsítja, bántja a vaku? — sokan ezzel a kérdéssel szembesülnek legelőször. Nos, erre vonatkozó tiltás nem létezik, ám az újszülött szeme — a bőréhez és az egész testéhez hasonlóan — nagyon érzékeny. A születés utáni napokban ezért legjobb kerülni a vaku használatát, és további néhány hétig csak mértékkel, inkább távolabbról ráközelítve alkalmazni. Használatának mellőzését indokolja az is, hogy a nagyon vékony bőrréteg könnyen átvilágíthatóvá válik, ezáltal láthatóbbak lesznek az erek, amitől piros lesz a pici bőrének színe.

Gyakran előforduló hiba továbbá, hogy a közeli képeken a felületek és a baba arca túl világos, „kiégett”. Ha olyan helyzet adódik, hogy a vakut mindenféleképpen be kell kapcsolnunk — ám csak beépített van a gépen —, akkor a vakufény-korrekció funkciót is alkalmaznunk kell. Általa a vaku teljesítményéből lehet visszavenni, s az eddig túl világos képrészletek sötétebbé válnak.

Nem a mennyiség számít

„Jaj, de cuki! Fényképezd le! Még egyszer! Most nézd! Ezt is!” — halljuk gyakran, mintha mindent kötelező volna megörökíteni.

Az állandó kattintgatás helyett azonban egy kis odafigyeléssel, türelemmel, kreativitással sokkal jobb képeket tudunk készíteni. A sok száz homályos, „bemozdult”, elkapkodott felvétel helyett legyen inkább egy picivel kevesebb, de éles, jól exponált fényképünk.

Műtermi sorozatok

Az első műtermi képek elkészítésével érdemes legalább féléves korig várni. Ekkor a baba már biztonságosan tud ülni, ezért könnyebb az előkészített háttérhez leültetni, egyszerűbb lekötni a figyelmét, az idő előrehaladásával pedig egyre együttműködőbbé válik.

Túlzásba azonban nem szabad esni! Ne akarjuk háromszor-négyszer átöltöztetni egy fotózás alatt, ha alapból nem szeret öltözködni. Nem kell mindig „instruálni” sem (Ide nézz! Mosolyogj!), és hagyjuk ismerkedni a hellyel, a fotós bácsival, nénivel. Ám ha anya ott áll a fényképész mellett, a kicsi biztosan a megfelelő irányba fog nézni, s mivel megörül az ismerős arcnak, boldogan fog mosolyogni — már csak a legjobb pillanatokat kell „elcsípni”.

Szót kell ejteni a műtermi sorozatok készítésének újkori divathullámáról is. Ilyenkor a fotózásra többnyire a csecsemő kéthetes koráig sor kerül. A csöppség ilyenkor még aluszékony, nem ébred fel a mozgatásra, könnyen beállítható a kívánt pozícióba, ha felébred, gyorsan elaltatható, ráadásul az apró tejallergia-kiütések és -foltok még nem jelennek meg — de ha mégis, könnyen retusálhatóak. Ha ilyen szundizós jellegű képekre vágyunk, a fotózást érdemes erre az időszakra időzítenünk. Ráadásul a technikának hála — no meg az igényekhez alkalmazkodva — sok hivatásos fényképész az otthonunkban is elvállalja a munkát, a végeredmény pedig: stúdiófelvétel-minőség.  

Otthoni képek

Amíg a baba nagyon picurka, és csak az otthon melegében, anya közelében érzi magát biztonságban, addig is nagyszerű fotókat lehet róla készíteni. Kipihenten, teli pocakkal, anya mellett sok mindenre „kapható”. Nagyon édes például alvás közben egy nagy párnán, apa pocakján elszunyókálva, fürdés után bebugyolálva egy hatalmas fürdőlepedőbe. Ezek a családi fotóalbum szinte kötelező képei.

AZ ELSŐ KÉPEK MAGUNKNAK — ÉS MÁSOKNAK

Az, hogy szüléskor ki milyen képeket készít, saját döntés. Azt viszont, hogy ezekből a képekből mit mutatunk meg másoknak — például a közösségi oldalakon —, érdemes átgondolni.

Az első gyermek születésekor szokott felmerülni az a gond, hogy a lelkes, boldog apuka (néha anyuka) olyan képeket is feltölt örömében, amelyeknek nem biztos, hogy mindenki örül. Ilyen felvétel lehet például, melyen a pici még „mázas”, a köldökzsinór nincs elvágva, és az anyuka teste is látszik. A tapasztalat általában azt mutatja, hogy nem ezek azok a felvételek, amelyeket meg kellett volna mutatni a világnak.

Megfontolandó jó tanács tehát, hogy az első képeket alaposan át kell válogatni, és nem kell mindent azonnal feltölteni a világhálóra. Várjunk néhány napig, amíg az újszülöttünk bőre kisimul, amíg a boldog anyuka kipihente a szülés fáradalmait, hajat mosott, rendbe hozta magát. Ezek a képek sokkal szebbek, és mindenki szívesebben gyönyörködik bennük.

(Folytatjuk)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..