home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A játék jól kezdődött és jól is végződött
Szerda Zsófi, Bíró Tímea
2019.04.21.
LXXIV. évf. 16. szám
A játék jól kezdődött és jól is végződött

A 24-es szám ünneplőbe öltözött, a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók 24. Találkozóján ugyanis 24 pannó várta a színjátszás szerelmeseit április 5-én a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színháztermében.

A kiállítás apropóját az adta, hogy a kupuszini színjátszás az idén ünnepli a 100 éves jubileumát, ezért nem volt kérdés, hogy a nyugat-bácskai település adjon otthont Vajdaság egyik legfontosabb színházi szemléjének.

Az előadásfotók nemcsak hűen tükrözik a helyi színjátszás gazdag múltját, hanem szinte életre is keltették azt. Sokan a csodájára jártak a születésnapi kiállításnak, melyet Varga Tamás, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közművelődési referense és Molnár József, a bácskertesi színjátszás amatőr rendezője nyitott meg. Molnár egykor színészként kezdett játszani a csapatban, és elmondta, még ma is úgy érzi, hogy a faluban a kultúrát egy megállíthatatlan társulat műveli, melynek az egyik célja mindig is az volt, hogy példát mutasson másoknak, és követőket gyűjtsön maga köré. Miután mindenki magába zárt egy szeletet a kupuszini színjátszásból, megkezdődött az ünnepélyes megnyitó a színházteremben.

A házigazdák nevében Toldi István, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

— A színjátszás folyamatossága itt nálunk, békés, csendes világunkban soha nem kérdőjeleződött meg, sohasem került nagyobb válságba, őrizzük, éltetjük, szeretjük. A mai napig megengedhetjük magunknak, hogy ne engedjünk az igényességünkből, hogy élő zenével adjuk elő a darabjainkat, hogy a mai napig büszkeség töltse el azt, aki színészként léphet színpadra. Ez a mi közösségünk összetartó ereje. Nem csak a reflektorfényben látható színészeket illeti elismerés, legalább olyan fontos munkájuk van a koreográfusoknak, zenészeknek, ügyelőknek, díszlettervezőknek, varrónőknek, súgóknak, akiket nálunk kulisszásoknak nevezünk. Egy komoly előadás csak az összefogás eredményeként jöhet létre.

Magyarország szabadkai főkonzulátusa már több éve partnere és támogatója a találkozónak, ezért a műsor folytatásában Gombár Szeréna konzul asszony mondta el nyitóbeszédét. Ezután Gondi Martina, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója és Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke egy festményt ajándékozott Molnár Józsefnek a délvidéki színjátszásban végzett kitartó munkájáért.

Mielőtt a kupusziniak átvették volna a színpadot a Tuladunai című előadásukkal, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke megnyitotta a találkozót. Aztán következett az a csodálatos tíz nap, amelyet szervező, házigazda s vendég egyaránt élvez. Még akkor is, ha a végére egy picit elfárad.

Az amatőr mozgalmak nagyon fontosak, ez senki számára nem kérdéses. Hiszen minden, amit az ember szerelemből, elhivatottan csinál, az csodálatos, és kalapemelintéssel illik díjazni. Aki amatőr színjátszásra adja a fejét, az esténként, egy végigdolgozott nap után nem a fotelbe zuhan, s a távirányító után nyúl, hanem egy gyors zuhany után siet a próbára, vagy szöveget tanul. Aztán pedig megtörténik a darab bemutatója, ami minden színész, társulat, rendező életében ünnepnap, függetlenül attól, hogy amatőrről vagy profiról van-e szó. S ez az előadás utána elutazik a Vajdasági Amatőr Színjátszó Találkozóra, a színészek találkoznak a többi színésszel, ha tehetik, megnézik egymás előadását, beszélgetnek, barátkoznak, végighallgatják a zsűri kedves szavait, megfontolják a kritikai észrevételeiket, ha vannak. (Általában azért mindig van néhány tanács, hogyan lehetne még jobban csinálni a színházművészetet.)

A találkozó utolsó napján Sardar Tagirovsky rendező tartott színésztréninget, mely elsősorban azoknak szólt, „akik a képzeletüket szeretnék működtetni, a játékosságra helyezve a fő hangsúlyt”. Olyan kérdésekre keresték közösen a választ, mint: Mit jelent a szerep? Mit jelent egy téma kibontása? Hogyan tudunk egymás szemébe nézni megfelelés és félelem nélkül?

A legkisebbekről sem feledkeztek meg, a gyermeknap szerves része a találkozónak. Az idén is eljöttek a környező települések gyermekei egy-egy kis előadással. Itt voltak természetesen a kupuszini József Attila Általános Iskola napközisei az Örülj, hogy lány című darabjukkal, a bezdáni Színészpalánták társulata a Hófehérke és a hét törpe meséjét mutatta be, egy picit parodizálva a szereplőket, a gombosi gyermekcsoport pedig a Gombosi lakodalmacska című jelenetet adta elő. Szlovákiából is érkezett előadás a gyermeknapra, méghozzá az Ipolyságból. A SzondySokk Kisszínpad a Bizalom — etűdök emberi kapcsolatokra című darabot adta elő Kupuszinán, s az Újvidéki Művészeti Akadémia másodéves színészhallgatói is bemutatkoztak. A nézők Az úgy volt, hogy... című vizsgaetűdjüket láthatták, melyben a népmesékből s a világirodalomból vett alkotásokat adaptáltak színpadra. De nem csak előadásokkal kötötték le az aprónép figyelmét, hiszen a délután folyamán Nagy Karina tartott színjátszó foglalkozást a gyermekeknek.

A tíznapos szemlén háromtagú zsűri, név szerint Czajlik József rendező, igazgató (kassai Thália Színház), Brestyánszki Boros Rozi író, dramaturg (a szabadkai Népszínház Magyar Társulata) és Fridrik Noémi színművész (nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház) véleményezte a produkciókat napról napra, s a sok végigszínházazott nap után a döntés is megszületett a legjobbakról. A kupusziniak közönségdíjjal tüntették ki a nagybecskereki Madách Amatőr Színházat a Függöny fel! című előadásért. A zsűri a legszebb színpadi beszédért Szántó Róbert-díjjal jutalmazta Ejzler Evilát, a topolyai Mara Amatőr Színház tagját, Magyari Piri-díjat kapott Lackó Farkas Erzsébet, a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszó csoportjának tagja a Meghalsz, banya! című előadásban a banya szerepének megformálásáért, Nagy István-díjat kapott Balázs György, a nagybecskereki Madách Amatőr Színház tagja a Függöny fel! című darabban a betörő (Selsdon) szerepének megformálásáért. Csernai Panna sem ment haza díj nélkül, ő a házigazda kupuszini Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József Színjátszó Csoportjának tagja, és Ferenczi Ibolya-díjban részesült a Tuladunai című előadásban Évi szerepének megformálásáért. A Szilágyi László-díj az idén Tombácz Imréé lett, a nagykikindai József Attila színtársulat tagjáé, aki a Bányavakság című darabban Ince karakterét formálta meg.

A zsűri Garay Béla-díjjal tüntette ki a szilágyi József Attila Művelődési Egyesület Mosoly Amatőr Színjátszó Társulatát a közösségteremtő tevékenységéért. A kortárs magyar dráma legjobb színreviteléért járó díjat a Bányavakság című darab kapta, azaz a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület József Attila Színtársulata s az előadást rendező Király Sándor.

A Bambach Róbert-díj idei tulajdonosa a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ Fabula Rasa Színjátszó Grundja a Semmi című produkció színpadra állításáért. A darab rendezői: G. Erdélyi Hermina és Greguss Zalán. A Pataki László-díjat az idén is a kupuszini Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József Színjátszó Csoportja kapta a legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásért, a Tuladunai című darabjáért, melynek rendezője Molnár József volt.

Az ünnepélyes díjátadó után a közönség az Újvidéki Színház vendégjátékát, a Tom Sawyer kalandjai című produkciót tekinthette meg, melynek színpadi változatát Mark Twain regénye alapján Lénárd Róbert készítette, és melyet Puskás Zoltán rendezett.

Sikeres volt hát az idei fesztivál is. Aki elment, az már alig várja, hogy elmúljon egy év, s újra találkozzanak. De addig is készülhetnek az új előadások, folytatódhatnak a próbák, érkeznek az új kihívások, feladatok, a nézőtérre az új és a régi közönség, falvaink, városaink színpadaira pedig az új tehetséges amatőrök. Akik nem is olyan amatőrök, s egyébként is: mitől amatőr az amatőr? Döntsék el önök. Nézzék őket. Van miből válogatni.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..