home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A hetvenkedő Iharos
Dr. Csermák Zoltán
2022.01.28.
LXXVII. évf. 4. szám
A hetvenkedő Iharos

Bezárta kapuit a Hagyományok Háza és az Iharos Népművészeti Egyesület kiállítása

Nagy sikerrel zárult az Óperencián innen…, avagy 25 éves az Iharos című kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. A tárlatról Ament Éva, az Egyesület elnöke számol be.

„A kiállítást az az Iharos Népművészeti Egyesület megalapításának negyedszázados évfordulójára nyitották meg az elmúlt év novemberében. A hetven alkotót tömörítő népművészeti egyesület életében ez a jubileum kerek évfordulónak számít. Úgy gondoltuk, az ünnepet méltó módon, kiállítással, mesterség-bemutatókkal és kézműves játszóházakkal tesszük emlékezetessé. A Hagyományok Házához régi kapcsolat fűz minket. Egyrészt a dél-budai régióban, közel az Intézményhez működünk, s a gyakorlati foglalkozásokat vezető munkatársaink közül számos szakemberünk oktat náluk, másrészt mi vagyunk a Hagyományok Háza Pest megyei Hálózati partnere. A kiállítással azt szerettük volna közkinccsé tenni, hogy olyan szervezet vagyunk, ami nemcsak népi iparművészettel, hanem kortárs igényes népi kézművességgel is foglalkozik. A mesterek az utóbbi egy-két év jeles alkotásait hozták el, amikkel a nagyközönség még nem találkozhatott.

A tárlat látogatottsága – a pandémia ellenére – jó volt, a vendégkönyvben számos ’szívhezszóló’ bejegyzést olvashattunk.  A megnyitón nagyon sokan vettek részt, olyannyira, hogy az alkotók jelen lehessenek, számos jelentkezőt le kellett beszélnünk a részvételről. A távolmaradók később kisebb csoportokban tekinthették meg a kiállítást. 

Társrendezvényekkel is vártuk a vendégeket, a Nyitott Műhelyben a lehető legszélesebb közönséget megszólító programokat szerveztünk. Év vége lévén, elsősorban a gyerekekre gondoltunk, de speciális, egy-egy szakmát érintő program is várta az érdeklődőket.  Különösen népszerű volt a kalendárium-készítés, színezgetve, rajzolgatva a különböző hónapok jegyeit. Tematikus napokat is rendeztünk, amiken a szakmák rejtélyeibe avattuk be a betérőket, illetve olyan technikai megoldásokat mutattunk be, melyek a kész alkotásokból nem derültek ki. A rendezvényeket az adott hónaphoz szabtuk, decemberben a karácsonyi ünnepkörre, januárban pedig már a farsangra fókuszáltunk férfi és női munkákkal. Az interaktivitásra is, a tervezett tapinthatóságra is törekedtünk, így számos tárgyat meg is tapinthattak a vendégek. Minden programunkra regisztrációval lehetett belépni. A különös érdeklődésre való tekintettel a kiállítás anyagát február 7-étől a százhalombattai Matrica Múzeumban is bemutatjuk.”

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..