home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A házimunka diszkrét bája
Tóth Lívia
2021.03.27.
LXXVI. évf. 12. szám
A házimunka diszkrét bája

A zentai Városi Múzeumban új tárlatot láthatnak az érdeklődők. A házimunka diszkrét bája címmel a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium képzőművészeti tagozatán dolgozó szaktanárok készítettek alkotásokat.

A város művészetkedvelő közönsége minden tanévben érdeklődéssel várja mind a diákok, mind a tanáraik kiállítását. A legutóbbit a járványhelyzet miatt egyszer már elhalasztották, majd a témához illeszkedve március 8-án, a nemzetközi nőnapon nyitották meg.

Nemrég olvastam, hogy a láthatatlannak nevezett — ha rendszeresen elvégezzük, senki sem veszi észre, ha elhanyagoljuk, mindenkinek feltűnik — munkának világnapja is van, méghozzá április második keddje. Ebbe a kategóriába tartozik a főzés, a mosás, a takarítás mellett az idősgondozás, a gyermekek ápolása és minden önkéntesen végzett tevékenység. Habár gondolkodhatunk úgy is, hogy a por a bútor természetes védőrétege, az otthonunk pedig éppen annyira van rendben, hogy feszélyezetlenül élhessünk benne.

A bolyais tanároknak ez a tizedik közös bemutatkozásuk, melyre nyolc művész hozta el a különböző technikákkal és vizuális megfogalmazásban készült munkáit: Balla Ákos — Zwara, Bakos Anita, Benčik Andrea, Blaskó Árpád, Gubik Korina, Kókai Elena, Lázár Tibor és Miroslav Jovančić. Ezúttal valamennyien a házimunkából, annak „szépségeiből” és kihívásaiból, illetve az otthoni „kötelező” feladatokhoz való viszonyulásból nyertek ihletet.

Balla Ákos — Zwarának többek között Freddie Mercury jutott az eszébe, amikor a legendás Queen zenekar 1984-beli I Want to Break Free dalának videóklipjében nőnek öltözve porszívózik. A megnyitó utáni sajtóhírek mindegyike kiemeli Gubik Korina meghökkentő, fémekkel tűzdelt sonkáját. Ez azonban csak egy-kettő a tárlat figyelemfelkeltő darabjai közül, melyeket mindenképp érdemes alaposabban is szemügyre venni.

A kutatások szerint a háztartási munkákra napjainkban is jellemző a nemi megkülönböztetés, hiszen a hölgyek elsősorban a hagyományosan nőinek tartott feladatokat végzik, míg az uraknak a javítás, karbantartás dukál. Persze, mint mindenben, ezalól is vannak kivételek. Szerintem elég sokan.

Akit érdekel, hogy a kiállítók erről hogyan vélekednek, április 9-éig megtekintheti az alkotásaikat a zentai Városi Múzeum földszinti termében.

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..